РСМ иска да замрази работата на историческата комисия за 2 години

Целта - да се нормализира политическата атмосфера между двете страни
Обновена: 3 фев 2022 15:54 | 3 фев 2022 07:40, Камелия Цветанова
306
РСМ иска да замрази работата на историческата комисия за 2 години
Снимка: Pixabay

Да бъде замразена работата на Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония, предлага съпредседателят ѝ от Скопие проф. Драги Георгиев в интервю пред ТВ "Телма", пише "Труд".

Той би бил съгласен комисията да замрази работа за една-две години, докато се нормализира политическата атмосфера между двете страни, защото според него именно Комисията е пречка пред това.

Георгиев посочва още, че съвместното отбелязване паметта на Гоце Делчев, което ще се състои в Скопие на 4 февруари между български и северномакедонски представители, е политическо решение и жест на добра воля на двете правителства и не е съгласувано с Комисията.

Вече две години Комисията работи по формулирането на текст, който да позволи такова честване, но съгласие по него няма, обяснява Георгиев. Той подчертава, че Историческата комисия още дебатира по делото и личността на легендарния революционер.

Георгиев посочва също така, че терминът "обща история", записан в Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г., според него е твърде общо формулиран и позволява на България да тълкува тази история като история на българския народ от 9 век до 1944 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още по темата: скопие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Политическата атмосфера между двете държави точно сега е много добра. Така твърди Кирил Петков. Т.е. след 2 години ще продължат разговорите межди РСМ и България.
219
3
 
17
 
! Отговори
Професор Пръц преди 2 години
Прекалено дълъг срок са две години.....държавата им ще се разпадне дотогава...
218
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е проф. Драги но е съмнително дали и след 1-2 години ще се нормализира. 6 месеца на Петков са малко а 1-2 години няма да успеят реформират държавна сигурност и власт в Македония. Ще трябват и нови партии в Скопие а това няма как за 1-3 години.
217
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека отложат с 20 години членството докато се отпечатат нови учебници и книги на чист бг език в Македоня. Никой не е против. Ще каже Пендароски че приемат бг исканията и след 20 години ще влезнат в ЕС.
216
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Замразяват другите комисии докато не свърши историческата първа. Няма как да има доверие когато едни правят антибг ментета и лобират в НАТО и ЕС срещу бг. Не е почнала и езиковата комисия.
215
2
 
24
 
! Отговори
Дребни мошеници преди 2 години
Титови хитреци и тарикати на дребно го раздават древните македонци със собствена история от 1945 г.
214
2
 
19
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Днес Слави е поднесъл цветя на паметника на Удроу Уилсън,американски президент,който по време на Ньойския договор е предотвратил желанието на" милите" съседи-сърби ,гърци и румънци да ни разкъсат на три парчета.За съжаление,техните мераци,особено на сърбомакетата не са стихнали,така,че внимавайте.Бойят ще е за Пиринска Македония...
213
2
 
19
 
! Отговори
брей ,бре !? преди 2 години
Ами нека да го замразят още 20 г. , нека да си стоят извън ЕС , македонците май се нахендриха на исляма , не искаха нито гърците , нито българите , нито сърбите , а .... КОСОВО И АЛБАНИЯ !!!''КОЙ КАКВОТО САМ СИ НАПРАВИ , НИКОЙ ДРУГ НЕ МОЖЕ '' / Бг-поговорка / .
212
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скопие да се определят наследници на Ак.Велики ли са или на Самуил наследникът на комит Никола им е бил Цар така че гърци ли са или българи друг път нямаАко искат да са гърци нека са гърци все ми е тая да престанат да крадат историята на други народи
211
1
 
25
 
! Отговори
АУУУУУ преди 2 години
НИЕ БЪРЗА РАБОТА НЯМАМЕ. 4ЕКАИТЕ.
210
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Замразете, ама НЕ за ЕС си остава, докато решите проблемите с историята и омразата към България и българите. Ние бърза работа нямаме.
209
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
много богати в европа и кравистан които са болни са се замразили в очакване на в бъдеще да се намери лечение така ще стане и с македонците с такава простащина на правителствено ниво най вероятно след 100 години до тогава ЖИТО КАТ ДРЕНКИ А БАХ МАА МУ
208
1
 
27
 
! Отговори
Пак преди 2 години
Увъртания и опити за хитруване ! Точно историческата комисия трябва първа да си свърши работата, а чак след това всичко останало ! Докато това не стане, да чакат ако искат и 100 години !
207
1
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Тогава се замразяват и преговорите за 2 години! Макетата идея си нямат, че 99% от българския народ, не желаят да бъдат обиждани и унижавани от простите "македонци"!
206
1
 
15
 
! Отговори
срам за СДСМ владата преди 2 години
Хайде, публикувайте най-смешната новина от страна на сърбоманската политичарска върхушка в Скопие. След като един месец се хвалеха, че в София и Скопие ще честваме съвместно кръглата годишнина 150 години от рождението на Гоце Делчев, като нашите са готови и външната ни министърка ще отиде в Скопие, тия показаха, колко обичат Гоце Делчев - заминали вкупом премиер и външен министър албанец в чужбина и няма да си честват тяхното честване. Ето, хора в Македония, вижтеги вашитеполитицикак мразятГоце
205
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма проблем , тогава зелена светлина за ЕС след 3г ако не се е разпаднал до тогава
204
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забавно е как от наша страна направихме компромис за да има комисия, която да обсъжда факти неоспорвани в учебниците по история в цял свят. Кеф ти Аржентина, кеф ти Австралия, отиваш в някоя 3-та страна незаинтересована от България или Македония и отваряш учебник по световна история. Там Македония се появява 1997г. До тогава такова понятие като държава няма. Ние направихме компромис в знак на добра воля, те не го искат. Ми да си наврат искането за членство знаете къде. Няма да ви пуснем ДГД !
203
0
 
7
 
! Отговори
NNN преди 2 години
Какво е това РМС???
202
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази комисия няма да свърши никаква работа.Само ще си чешат езиците.
201
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДА си замразят и желанието за преговори за ЕС за 2 години.Тези яко хитри, ще излязат, не ми се мисли какво изнудване, ще падне след няколко години , когато ще трябва да се определи дата за членството им в ЕС