РСМ иска да замрази работата на историческата комисия за 2 години

Целта - да се нормализира политическата атмосфера между двете страни
Обновена: 3 фев 2022 15:54 | 3 фев 2022 07:40, Камелия Цветанова
306
РСМ иска да замрази работата на историческата комисия за 2 години
Снимка: Pixabay

Да бъде замразена работата на Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония, предлага съпредседателят ѝ от Скопие проф. Драги Георгиев в интервю пред ТВ "Телма", пише "Труд".

Той би бил съгласен комисията да замрази работа за една-две години, докато се нормализира политическата атмосфера между двете страни, защото според него именно Комисията е пречка пред това.

Георгиев посочва още, че съвместното отбелязване паметта на Гоце Делчев, което ще се състои в Скопие на 4 февруари между български и северномакедонски представители, е политическо решение и жест на добра воля на двете правителства и не е съгласувано с Комисията.

Вече две години Комисията работи по формулирането на текст, който да позволи такова честване, но съгласие по него няма, обяснява Георгиев. Той подчертава, че Историческата комисия още дебатира по делото и личността на легендарния революционер.

Георгиев посочва също така, че терминът "обща история", записан в Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г., според него е твърде общо формулиран и позволява на България да тълкува тази история като история на българския народ от 9 век до 1944 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още по темата: скопие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама вие нима си мислите, че Сърбия ще пусне макетата в ЕС, те оттам им диктуват да се инатят на гърци и българи та никога да не влязат...
159
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 169От сърбите нищо не зависи, те са аут от там още от 1945г.В България доста се бърка, като обвинява сърбите за налагане на македонизма! Няма такова нещо, виновни са титовите комунисти които нямат националност. И точно Тито наложи Черногорската и босненски нации, а сърбите им на тресе автономия на Войводина и Косово, като на последната 3 пъти увеличаване територията. През СФРЮ по ТВ имаше предаване на български език, предаването започваше с карата показваща и Пиротско КАТО с хора бг език
158
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Василий не е знаел че през 1844 ГОДИНА СЪРБИНЪТ ИЛИЯ ГАРАШАНИН ЩЕ НАПИШЕ НАЧЕРТАНИЕТО МАКЕДОНСКАТА ДИВЕРСИЯ ЗА ОБЕЗБЪЛГАРЯВАНЕ НА ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ И ЗАТОВА СЕ Е НАРЕКЪЛ ***. ГАРАШАНИН Е ИЗМИСЛИЛ МАКЕДОНСКАТА И ШОПСКА НАЦИИ, АМА СЪРБИТЕ КАТО НИ НАПАДНАХА НЕ ИСКАХА ДА ПРАВЯТ ШОПСКА ДЪРЖАВА А ДА ЗАГРАБЯТ СОФИЯ КЪМ СЪРБИЯ, ТАКА И МАКЕДОНИЯ ЗАГРАБИХА, СИЛНИ ЛИ СА СРЪБЕЯТ ХОРАТА, СЛАБИ ЛИ СА МАКЕДОНИЗИРАТ.
157
0
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
В такъв случай да се замрази и кандидатурата на Северна Македония за ЕС за 2год.Ние не бързаме.От 2007год. сме в ЕС.
156
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де, нека да погледнем и другата гледна точка. Ако ние жеивеехме много по-добре сега, спрямо останалите по света, в сравнение с комунистическото време, дали нямаше макетата да искат да са като нас? Може да пробваме дали не искат да си признаят, че говорят немски език :) Сигурно ще се замислят по-дълго, отколкото ако ги попитаме дали говорят български език. Отговорът на втоеия въпрос ще е бърз, кратък и катгориче - НЕ!!! На първия въпрос ще помислят 2-3 години... :)
155
0
 
8
 
! Отговори
български гражданин преди 2 години
До ФактДа се намери исторически документ на който да пише "Самуил, цар македонски"...Факт е че такъв няма да се намери... Самуил Цар Български - да таъв ще се намери...И неговия противник Васил е получил допълнителното име "бъ..гароубиец"... така че вземи си "фактите" и се засрами
154
0
 
9
 
! Отговори
:-) преди 2 години
АКО СЪРБИЯ ВЪРНЕ МАКЕДОНИЯ НА БЪЛГАРИЯ, ТЯ ЩЕ БЪДЕ ОТВСЯКЪДЕ ОБГРАДЕНА - ОТ БЪЛГАРИ, АЛБАНЦИ И ХЪРВАТИ... Е ТОВА ГИ МЪЧИ МНОГО.
153
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България иска да се спре с езика на омразата към българия и всеки българин в Македония, иска обективно написана история, а не лъжете на сръбското КГБ-УДБА, иска колкото българи има там да си живеят като равноправни граждани, да бъдат записани като държавотворен народ. ИСКАМЕ КРАЙ НА ПОДТИСНИЧЕСТВОТО В 21 ВЕК, КРАЙ НА ГОНЕНИЯТА ОТ РАБОТА, КРАЙ НА МЕДИЙНИТЕ КАМПАНИИ И ПОДИГРАВКИ СПРЯМО БЪЛГАРИТЕ.
152
0
 
5
 
! Отговори
Някой БГ гражданин преди 2 години
До ФактПо скоро на антична Патагония-там може да спорите даже и с пингвините,,,,,кои сте!
151
1
 
5
 
! Отговори
ПОЗОР СРЪБСКИ ШПИОНЧ преди 2 години
рЕПРЕСИРАНО Е ЦЯЛОТО МАКЕДОНСКО НАСЕЛЕНИЕ, ДАЖЕ ТОВА МАКЕ СЪБРАНИЕ АСНОМ, ПОЛОВИНАТА СА РЕПРЕСИРАНИ ИЗКЛЮЧВАНИ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ, ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ БУГАРАШИ, НЯКОИ УМИРАТ В ЗАТВОРА, ДРУГИ ИЗЛИЗАТ ПОЛУУМРЯЛИ. ДАЖЕ САМИЯ ЛИДЕР МЕТОДИ АНДОНОВ ЧЕНТО Е УБИТ, И ЗАМЕНЕН ОТ СРЪБСКИЯ МУХЛЮЗ ЛАЗАР КОЛИШЕВСКИ. ПОЗОР ЗА ТИЯ ***, КОИТО ВЛАДЕЯТ МАКЕДОНИЯ И ОТ 1918 ГОДИНА ПОБЪРКАХА МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ ОТ ДИВИ ИЗСТЪПЛЕНИЯ НАД ЕЗИК, ДУХ, КУЛТУРА, ПЕСНИ, НАРОДНА ПАМЕТ, ИДЕНТИЧНОСТ, САМООПРЕДЕЛЕНИЕ...
150
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз между другото да попитам, някой от вас купува ли си зеленчуци от Македония? За един прИятел питам.
149
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОСВЕН ТОВА НАШИТЕ ДЕДИ БЪЛГАРСКИ НЕ СА ЗНАЕЛИ, ЯВНО ЧЕ мАКЕДОНИЯ ТРЕБЕ ДА Е СЪРБОМАНСКА И СА СЕ БИЛИ И СА МРЕЛИ ЗА МАКЕДОНСКИТЕ ЧУКАРИ, ЗА СВОБОДАТА НА ТОЯ НАРОД... ТА ТАКА ЕДНА ТРЕТА ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ОТ МАКЕДОНИЯ БЕГЪЛЦИ, А ВСИЧКИ СА СЕ БИЛИ ЗА НЕЯ... КИРЧО, ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТСТЪПВА НА ХОРА НЕОТВОРИЛИ ПРЕСТЪПНИТЕ СИ КОМЕНИСТИЧЕСКИ АРХИВИ, ПРЕД КОИТО НАШИТЕ АРХИВИ НА ДС са като писани от момиченца в пансион за благородни девици. ЗАЩОТО ТЕХНИТЕ УБИЙСТВА ДАЛЕЧ НАДМИНАВАТ ВСЯКА ЖЕСТОКОСТ.
148
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 158. От Пиринска Македония никой не бяга във Вардарска.))))Не само не бяга, но и македонски паспорти не взема.Този факт въобще не се използва от нашите дипломати, когато става на въпрос за македонско малцонстсво в България!
147
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Кайгана форум - Щипянец, който беше върл титовец и македонист в понеделник направо написа та ги утрепа, че всички които твърдят, че славянското насаление на Македония не е с български характер, произход, диалекти е ЛУД ИЛИ НАПЪЛНО НЕМОЖЕЩ ДА МИСЛИ И НОРМАЛНО МАКЕ ИСТОРИЦИТЕ СА ЗА ПОДИГРАВКА ПРЕД ЦЕЛИЯ СВЯТ! И то с най-детайлни аргументи човека ги разсипа. Мен ме блокираха че пиша на български, а ако пише някой на латиница или сръбски не го блокират...СРЪБСКИТЕ ШПИОНИ И АГЕНТИ.
146
1
 
4
 
! Отговори
гост преди 2 години
да, най-добре е да предадем историята си в мълчание!
145
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме големи наивници, нищо не научили от националните си катастрофи през 20век.Дори македонците да признаят, че съществуват като нация от 1945г.,никога няма да искат да се откажат от езика си и да се обединят с България. Нито пък Великите сили ще се съгласят България, да е единственият господар на пътищата от Европа за Азия през Балканите.
144
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав беше президентът, посещението на Киро в Македония беше прибързано. Трябва поне 1-2 поколения да минат, за да могат най-големите ни врагове в региона, македонците, да си прочистят мозъците от ВЕЛИКИЯ комунизъм!
143
0
 
5
 
! Отговори
КЪРВАВАТА КОЛЕДА45 преди 2 години
БЕЗСПОРНИ ФАКТИ, КОИТО ДРАГИ НЕ МОЖЕ ДА ПОНЕСЕ А ЩЕ ПУКНЕ ОТ ЛЪЖЕНЕ СА:1. От Пиринска Македония никой не бяга във Вардарска.2. От Егейска и Вардарска стотици хиляди бягат в България. Всеки трети българин днес е с македонско потекло.3. Сръбското комунистическо изчадие, отишло да македонизира Светозар Темпо, пише речите си първо на български и българска пишеща машина и понеже е неграмотен македонизира-сърби езика да става за сръбска машина. Ама на негоУБИЕЦщо не му издигате паметник в Скопие!?
142
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПО МАКЕДОНСКИТЕ ФОРУМИ ВЪРЛИ МАКЕДОНИСТИ ЗАПОЧВАТ ДА СЕ ОСЪЗНАВАТ ЧЕ СА НАСЛЕДНИЦИ НА БЪЛГАРИ И ЗАТОВА В СКОПИЕ И В СРЪБСКИТЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ ДНЕС ВЛАДЕЕ ОГРОМНА ПАНИКА. ДРАГИ РЕАГИРА И ТОЙ ПАНИЧЕСКИ КАТО СРЪБСКИ ШПИОНИН ИЛИ ЗАБЛУДЕН СЪРБОМАН. Вече на модовете на тоталитарните маке форуми даже им писна да трият и да банват осъзнаващите се българи... БЪДЕЩЕТО НА МАКЕДОНИЯ Е КАТО ДЪРЖАВА С НАСЕЛЕНИЕ, КОЕТО СВОБОДНО ДА СИ ПРИПОЗНАВА БЪЛГАРСКОТО ПОТЕКЛО ЗА УЖАС НА БЕЛГРАД И ТИТОВИСТИТЕ ВЪРХУШКА В МАКЕД
141
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 146 И тогава турците използват този момент да си върнат цялата европеска територия която сме им завзели. Румънците също използват тази ни слабост и нахлуват в Добруджа. ////Точно обратното е първо румънците нахлуват и както казва един турски офицер в Малко Търново :След като научихме, че румънците са навлезли във ваша територия, ние да не сме по-глупави от тях, да не се възползваме от положението ви.