РСМ иска да замрази работата на историческата комисия за 2 години

Целта - да се нормализира политическата атмосфера между двете страни
Обновена: 3 фев 2022 15:54 | 3 фев 2022 07:40, Камелия Цветанова
306
РСМ иска да замрази работата на историческата комисия за 2 години
Снимка: Pixabay

Да бъде замразена работата на Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония, предлага съпредседателят ѝ от Скопие проф. Драги Георгиев в интервю пред ТВ "Телма", пише "Труд".

Той би бил съгласен комисията да замрази работа за една-две години, докато се нормализира политическата атмосфера между двете страни, защото според него именно Комисията е пречка пред това.

Георгиев посочва още, че съвместното отбелязване паметта на Гоце Делчев, което ще се състои в Скопие на 4 февруари между български и северномакедонски представители, е политическо решение и жест на добра воля на двете правителства и не е съгласувано с Комисията.

Вече две години Комисията работи по формулирането на текст, който да позволи такова честване, но съгласие по него няма, обяснява Георгиев. Той подчертава, че Историческата комисия още дебатира по делото и личността на легендарния революционер.

Георгиев посочва също така, че терминът "обща история", записан в Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г., според него е твърде общо формулиран и позволява на България да тълкува тази история като история на българския народ от 9 век до 1944 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още по темата: скопие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 211Киро - просто се подиграха с твоя ентусиазъм, както винаги досега нагло са правили! Какво още да стане, за да го проумееш?
199
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде оправете го това заглавие де, не е РМС (Ремс - това е било при партизаните) , а правилното е РСМ , освен ако не е нарочно де!
198
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незнам, ама преди няколко години се спореше дали да не пишем 'османско присъствие' и дали да не вдигнем паметник на Сюлейман паша. Подигравките с България нямат край, но е добре умни политици да измислят хитър начин това да спре. Въпреки че 'умни политици' в България е оксиморон
197
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички тези исторически, религиозни, културни комисии, всичко това е бош лаф работа. Уважавам културата, но нека си спомним на какво се дължи Златният Век на България. А не е ли на цар Симеон Велики. ? Защо е бил велик Симеон? Та той е воювал непрекъснато и в резултат на неговото царуване цар Петър е имал 40 години мир. Защо е бил този мир - ами защото всички ги е било страх от българите. Сега макета, сърби, гърци, румъни се опитват да ни уплашат, дори сащанци и ***. Да , ама няма да мине.
196
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро - просто се подиграха с твоя ентусиазъм!
195
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много добра идея - да се елиминират чугунените глави.
194
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лойко. Полоени си. Прочети внимателно. РСМ иска да спре историческата комисия!!!! Какви тайни служби те гонят пък тебе. Сръбската политика в Македония иска стоп.
193
3
 
2
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Това е решението.Историците и в двете страни служат на тайните служби и затова никога няма да се разберат.
192
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето ви резултат от визитата на Кирил Петков в Македония. Сега Макетата сърбофили си мислят че всичко им се полага даром, докато те правят и лъжат каквто си поискат.
191
1
 
10
 
! Отговори
тъпитеджурналисти преди 2 години
изтриха коментара като попитах мисирката какво е РМС
190
4
 
1
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Един от народа: "Най-големия лъжец на Републиката" е бат'ти Бойко. Ние искаме напредък, но той не зависи само от нас. Да не бързаме, ще почакаме за да видим напредък и в РСМ.
189
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонците вече като северен народ искат и замързяване!Епа не може времето е хубаво не може да се замръзим за цели 2 години.
188
1
 
19
 
! Отговори
Какво следва? преди 2 години
Следва: до две години никакво съгласие за начало на преговори за влизане на РСМ в ЕС. Като започне да работи историческата комисия и се видят резултати - тогава.
187
1
 
15
 
! Отговори
Krom преди 2 години
В този момент има две големи сили които си играят с България. РСМ е едно недоразумение създадено от СССР. На всички е ясно, че центъра на руското влияние в Европа е Сърбия. Определено, руското влияние не е особено добронамерено. Втората сила, която днес ни контролира е Америка. Тя иска ние да платим цената на геополитиката и - т.е. РСМ в блок, където лесно да се настъпят руските интереси. Сега на България трябва политик с достойнство и железни нерви. Вместо това имаме козяшко протеже май.
186
1
 
15
 
! Отговори
Един от народа преди 2 години
Е нали Най-голимия лъжец на Републиката се похвали преди десетина дни, че видетели "От тук нататък, вече всичко в отношенията между Бъргалия и Северозападна Македония ще върви по мед и масло" !? Явно пак - ПРОДЪЛЖАВАМЕ ЛЪЖИТЕ !
185
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 197Грешка! Става на въпрос за СФРЮгославия са избити 350 българи в Македония. По време на Кралство Югославия са хиляди.
184
1
 
5
 
! Отговори
КИРО, преди 2 години
ОПРАВЯЙ ТОКА, ГАЗА И ЦЕНИТЕ! СТИГА НИ БАЛАМОСВА С РСМ! ЗАМРАЗЯВАЙ И РЕШАВАЙ ИСТИНСКИТЕ НИ ПРОБЛЕМИ! ИЗБРАН СИ ОТ БЪЛГАРИ!
183
0
 
21
 
! Отговори
докога преди 2 години
Докога ще се занимаваме с тия македонстки зомбита.?? Тия хора са с отровени души след 80години сърбо югославска обработка и няма оправяне. Зарежете ги. Вън от ЕС и точка. За следващите 20 години. Албанците ще ги оправят.
182
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 188На Коледа през 1945 г. в Македония са избити хиляди без съд и присъда///Наша измишлютина! Любчо Георгиевски направи проучване по въпроса, през целият период на съществуване на Югославия в Македония са убити не повече от 350 човека, вкл. и силно,, рекламираният" от България,, кървав Божич"
181
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОПОРКАТА НА КАНАДЕЦА, ЧЕ ЩЕ ПРАВИМ ГОЛЕМ БИЗНЕС С РСМ Е СМЕШНА! ГОЛЕМО ПЕЧЕЛЕНЕ ЩЕ АПДА ОТ ТИЯ СКЪЪСЛЯЦИ!