Скопие няма да чества Гоце Делчев с българската делегация

Утре ще бъдат положени венци на паметника му и на гроба му
3 фев 2022 13:21, Нели Христова
142
Скопие няма да чества Гоце Делчев с българската делегация
Снимка: БГНЕС

Утре, 4 февруари, когато се отбелязва 150 години от рождението на големия революционер Гоце Делчев, от македонска страна няма да присъстват на необходимото политическо ниво при полагането на венец от българската делегация, начело на която е външният министър Теодора Генчовска. Поклонението ще бъде в църквата „Свети Спас“ в Скопие, предаде БГНЕС.

Официалното обяснение от властите в Скопие е, че външният министър Буяр Османи и премиерът Димитър Ковачески са на посещение в чужбина.

В българската делегация ще има депутати и заместник-министри.

След подписването на Договора за приятелство и добросъседство на 1 август 2017 г. премиерите на двете страни на няколко пъти полагаха венци пред гроба на Гоце Делчев и пред паметника му в Благоевград.

През 2018 г. президентът Стево Пендаровски в телевизионно интервю призна, че Гоце Делчев сам се е определял като българин.

Вчера напълно изненадващо съпредседателят на Историческата комисия от македонска страна Драги Георгиев открито призова за замразяване на работата на комисията.

Миналата седмица премиерът Кирил Петков съобщи, че с неговия колета Ковачевски са се договорили до края на месец май да има поне три заседания на тази комисия.

По време на изслушването в парламента в отговор на въпрос на бившия дипломат №1 Екатерина Захариева, Кирил Петков съобщи, че се готви съвместно отбелязване на годишнината от раждането на Гоце Делчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
1
 
! Отговори
Дядо Николай преди 2 години
Някога преди много ама много години пра пра ... прадедите на днешните 'наследници' на Александър Македонски са дошли отта от където са дошли българите на Аспарух. Само, че българите са от племето олигондури а македонците от племето ЧУКУНДУРИ.ЗАЩО ВИ Е СРАМ *** ДА СЕ НАРЕЧЕТЕ БЪЛГАРИ.
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено,че не трябва изобщо да честват! Георги Делчев е българин! Не може шиптъри и сърбомани да честват български национален герой!
110
0
 
3
 
! Отговори
Мисля си преди 2 години
Гоце ако се надигне, има да се чуди за какво е тая жълто-червена кърпа там !
109
0
 
3
 
! Отговори
Хайде Кирчо преди 2 години
Отивай бързо със самолета да оправиш работата !
108
0
 
3
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Ние да си правим каквото трябва, а те да правят каквото си искат !
107
0
 
3
 
! Отговори
ДА сме живи и здрави преди 2 години
ГОце Делчев беше виден Българин прероден след смърта във Вардарска Македония..Пак като БЪлгарин ..Подава Охрид следящ всички прераждания в региона до Венеция ..Вижте границата на славянските княжества с италия..
106
1
 
2
 
! Отговори
До “селянин” преди 2 години
Точно така, гадове сме. А вие сте *** прсти необразовани селяни. Аре у лево
105
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До " селянин " Колко ти плащат, за да пишеш така. Или си някое от студентчетата от Западна Македония с промито мозъче?
104
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама тия смешници си мислят че Гоце Делчев е бил Македонец? Не може да бъде. Македония такъв народ не съществува , а държавата им е от има нема 20г
103
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире Киреееее, предупреди те предишния премиер ББ, че никак не са лесни тези и че ще береш ядове с тях, ама ти...
102
30
 
2
 
! Отговори
" селянин " преди 2 години
Браво ! Добре ги насолихте ненаситните българчета , които смятат , че светът е само за тях и всички хора са зависими от тях . Комунистчетата жалки , които до ден днешен се саморазправят с репресираните , преследваните и потърпевшите от тях , от техните родители и деца . Полицаите и охраелитните фирми ни изкарват , че сме луди , а сега и цели държави . Това само българските комунистчета го могат - да блокират членството на държава в Е С , да забавят развитието и . Гадове мръсни .
101
1
 
2
 
! Отговори
А преди 2 години
Агент "Гоце" ще празнува ли
100
3
 
9
 
! Отговори
Пак излъга преди 2 години
"Просто Киро"
99
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направиха две срещи и вече македонците бойкотират съвместните мероприятия.
98
1
 
11
 
! Отговори
ЛуТ преди 2 години
Местя загрижено и тревожно в другия крачол.
97
2
 
23
 
! Отговори
ИЗДЪНКАТА Е НА преди 2 години
ОСМАНИ (САМО КЪТ ЧУЕШ ИМЕТО) И РАЗБИРАШ ЗА ЩО ИДЕ РЕЧ. И МИН. ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ПОДИР ОСМАНИ. ЗА ТОВА ЛИ СЕ Е БОРИЛ ГОЦЕ?!??. НИКВО УВАЖЕНИЕ. ТЕ СЕ ИЗЛОЖИХА. БРАТО. ТОВА СА ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНА ДЪРЖАВА ОТ ТИТО. КАЗАХ
96
2
 
19
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Хе-хе, поредната издънка на Киро голямата уста.
95
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами защо да го честват. Те много добре знаят историческата истина - самият Гоце преди 100 години се е самоопределил като българин. Доказателството на много македонци, с които съм говорил е едно - къде има българин с името Гоце ? Как да им обясниш, че рожденото му име е Георги?
94
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сред българите леко-полеко се прокрадва тезата, която е от РСМ, че Гоце Делчев се е борил за независима Македония.Кой исторически документ доказва това? Нито един!По времето на ГОЦЕ, ВМОРО се бори за Автономия на Македония и ОДРИНСКО, това е записано в устава БМОРК и ВМОРО.Гоце даже е бил инспектор на Одринските комитети.Идеята е била първо автономия, после съединение по подобие на Румелия.В ОДРИНСКО, македонци няма и ясно за какво се е борел Гоце!Тезата независима Македония е след ПСВ.
93
0
 
13
 
! Отговори
Македонско девойче преди 2 години
Рашков, заеми се малко с истинска работа, като например виж намери тоя където ръси сумати глупости тука. Виж кой го спонсорира за това.