Скопие няма да чества Гоце Делчев с българската делегация

Утре ще бъдат положени венци на паметника му и на гроба му
3 фев 2022 13:21, Нели Христова
142
Скопие няма да чества Гоце Делчев с българската делегация
Снимка: БГНЕС

Утре, 4 февруари, когато се отбелязва 150 години от рождението на големия революционер Гоце Делчев, от македонска страна няма да присъстват на необходимото политическо ниво при полагането на венец от българската делегация, начело на която е външният министър Теодора Генчовска. Поклонението ще бъде в църквата „Свети Спас“ в Скопие, предаде БГНЕС.

Официалното обяснение от властите в Скопие е, че външният министър Буяр Османи и премиерът Димитър Ковачески са на посещение в чужбина.

В българската делегация ще има депутати и заместник-министри.

След подписването на Договора за приятелство и добросъседство на 1 август 2017 г. премиерите на двете страни на няколко пъти полагаха венци пред гроба на Гоце Делчев и пред паметника му в Благоевград.

През 2018 г. президентът Стево Пендаровски в телевизионно интервю призна, че Гоце Делчев сам се е определял като българин.

Вчера напълно изненадващо съпредседателят на Историческата комисия от македонска страна Драги Георгиев открито призова за замразяване на работата на комисията.

Миналата седмица премиерът Кирил Петков съобщи, че с неговия колета Ковачевски са се договорили до края на месец май да има поне три заседания на тази комисия.

По време на изслушването в парламента в отговор на въпрос на бившия дипломат №1 Екатерина Захариева, Кирил Петков съобщи, че се готви съвместно отбелязване на годишнината от раждането на Гоце Делчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Благоевград - В Бъглария никъде не се записват малцинства, които са разрешени или не. Това се случва в македония. Тук в конституцията се признава само гражданство. А на преброяването можеш да се пишеш Марсианец или ако си още по-ненормален дори и македонец. Никой няма да те спре. На последното преброяване имаме 1609 луди, които са се писали македонци, тяхна си работа. Относно "македонските организации" тук на етническа основа са забранени всички орг. без значение какви, турски, маке, испански
91
0
 
19
 
! Отговори
Иван Михайлов преди 2 години
Иван Михайлов.Нека утрешните поколения знаят, защото времето отминава, а нашата преходност е налице, че ние направихме Вътрешно-македонска революционна организация не за да правим две Българии, а защото нямаме една целокупна! Македония без българите, огън да я гори!"
90
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гоце Делчев как се чувствал доказва животната му отдаденост за създаване на свободна Македония.Той е Българин учил във военното училище,но е изгонен от там заради политическите и лични убеждения.Той бяга в Щип където става учител в Българско училище,където разпространява пропагандата серд хората и други учители за създаването на автономна Македония.Той заедно с колегите въоръжават над 30 хиляди македонци в борбата срещу Османската Империя.
89
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо лъжете?Нашата делегция е поканена официално то Македония.И там утре е празник.Те са признателни към неговото дело.Българин,който се бори за създаване на нова автономна държава Македония.Той знае,че само така може да спаси Македонците.
88
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гоце Делчев никога не се е борил за България,много бъркаш.Гоце Делчев е Българин,който се бори за създаване на държава Македония,която да е самостоятелна.Заради това е изгонен от България,също така Българи го предават на Турците.Във вечерта на предателството ,той с неговата чета напуска село Баница за да не бъде опожарено.Той и неговата чета са почти на 80% убити от турската армия.Българската помощ към Гоце е индивидуална на определни хора,а не е държавна помощ.И да Гоце Делчев е бил Българин.
87
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази статия е абсолютна лъжа.В Македония утре е национален празник и е дата която стравнявар с коледа.Утре през целия ден ше има тържества.Поканени са гости от България.Но както се вижда в цялата история на България,Българина може да си го лъжеш и манипулираш както си искаш.
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В "Още от деня" Кирил Петков потвърди, че съвместно отбелязване на годишнината на Гоце Делчев ще има. Да видим.....
85
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, българин е. Обаче е искал автономна Македонска държава. Това е истина. И какво толкоз все с тази Македония е проблем. Македония си е Македония, определила се е като такава. България няма да стане.
84
3
 
9
 
! Отговори
123 преди 2 години
Кой им клекне на тия , ще мре.
83
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прочетох стенограмите от срещата м/у Т. Живков и К. Цървенковски през 1967год..В спорът си с македонците не сме мръднали и сантиметър.Пак, същите проблеми, спорове!Обвинения за създаването на македонска нация на антибългарската основа, ония пък търсят македонци в Пиринско и. т.н.И пак препращат споровете към учените. Цървенковски пък се изцепва, че имало само 3 българи в Р.М.! Живков го контрира:Знаеш, че са много повече. Цирк!Иначе срещата започва с високопарни комунистически речи.
82
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гоце Делчев е роден в Кукуш Османската Империя прави ли го това турчин Не борил се е за България в частност област Македония нищо друго ско има наследници питайте тях какъв е Българин е и се е борил за България
81
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ гледат само едно къде има искра да я запалят и да почнат да водят военни действия че да си продават машинарийките Айде стига с РСМ каквото и да имаме да решаваме ще е без тях тез от САЩ те какво общо с България нищо друг континент и с Русия каквото имаме нямаме нищо общо със САЩ само гледат къде да се внедрят и да всяват раздори айде марш в Северна Америка Канада ги отсвири Нация на заселници не може да ми казва какво е тик и сега е да имат пари не искам пари дано и управляващите също
80
0
 
2
 
! Отговори
АВТОНОМНА ТРАКИЯ преди 2 години
Прав е македонеца от Горна Джумая(Благоевград).
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 98 А, като си гледал, кво са писали илинденци на какъв език са го писали?Знаеш ли, че са развява ли българският трибагреник?
78
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е дала на Македония за илинденското въстание не повече от 20 пушки,2000 патрона и 20 гранати.В Македония имало местни хора над 30000 човека ,които са се организирали с една основна цел,освобождаване и самостоятелна държава.Аз скоро гледах записи в черно-бяло на хора участвали във въстанието и много ясно казват за какво са се борили.Не е било толкова далечно.Както и за периода след 1944 год.има живи свидетели.България е загърбила Македония през 1878 година,а сега иска МК да я обича.
77
0
 
22
 
! Отговори
Наистина преди 2 години
Не разбирам защо се занимаваме с тях? Вето до дупка и да се оправят. Ние зор да влизат в ЕС нямаме.
76
2
 
8
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 91 - айде пак на амбразурата да защитаваш милата Русия! И напълно "естествено" покрай тая достойна кауза да любиш и Сърбия. Разбира се, типично за всеки верен русофил е да обвиниш българите за проблемите им. От далеч мирише на русофилия. Разводняваш, въртиш и сучеш. Вероятно сега ще речеш, ние сме виновни и за пристрастието на Путин напоследък да повдига самочувствието на макетата? Не би ме учудило. Това все пак си е заболяване.
75
8
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 години
Много труден ще е този път на сближаване, но друг няма!Ще има и такива отклонения , но няма къде да мърдаме и двете страни-вилата е на врата ни!Не бива да се вързваме на временните им номера!
74
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакай малко. Да разбирам ли, че "техния" най-велик възстанник, герой итн, за който спорят, че е само техен нямат нужда да го почитат. Техните политици толкова МНОГО обичат Гоце Делчев и се кълнат в него, че като дойде време да почетат годишнината от раждането му си взеха куфарите и тръгнаха по света. Това в България, ако Президента или Премиера не отиде да поднесе венец цветя на паметника на Левски на 19-ти Февруари повече избори няма да спечели. Но тези очевидно ги боли фара за "техния" герой.
73
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че макетата може да ги пуснем в ЕС само ако си сменят отново името на страната. Най-удачното име е Измамадония, понеже са мошеници, измамници и крадци. Кирчо обаче изглежда е xoмoceкcyaлиcт на който му харесва да го унижават. Не разбра ли, че на Маке вяра не може да имаш. За 2седмици макетата не спазиах 1 договорка с него. Как може да си тоооолкова наивен тип! Ако една просто уговорка "да честваме заедно" не спазват какво те кара да мислиш, че ще спазят сериозните договорености?