Скопие няма да чества Гоце Делчев с българската делегация

Утре ще бъдат положени венци на паметника му и на гроба му
3 фев 2022 13:21, Нели Христова
142
Скопие няма да чества Гоце Делчев с българската делегация
Снимка: БГНЕС

Утре, 4 февруари, когато се отбелязва 150 години от рождението на големия революционер Гоце Делчев, от македонска страна няма да присъстват на необходимото политическо ниво при полагането на венец от българската делегация, начело на която е външният министър Теодора Генчовска. Поклонението ще бъде в църквата „Свети Спас“ в Скопие, предаде БГНЕС.

Официалното обяснение от властите в Скопие е, че външният министър Буяр Османи и премиерът Димитър Ковачески са на посещение в чужбина.

В българската делегация ще има депутати и заместник-министри.

След подписването на Договора за приятелство и добросъседство на 1 август 2017 г. премиерите на двете страни на няколко пъти полагаха венци пред гроба на Гоце Делчев и пред паметника му в Благоевград.

През 2018 г. президентът Стево Пендаровски в телевизионно интервю призна, че Гоце Делчев сам се е определял като българин.

Вчера напълно изненадващо съпредседателят на Историческата комисия от македонска страна Драги Георгиев открито призова за замразяване на работата на комисията.

Миналата седмица премиерът Кирил Петков съобщи, че с неговия колета Ковачевски са се договорили до края на месец май да има поне три заседания на тази комисия.

По време на изслушването в парламента в отговор на въпрос на бившия дипломат №1 Екатерина Захариева, Кирил Петков съобщи, че се готви съвместно отбелязване на годишнината от раждането на Гоце Делчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 84Македонската "нация" е творение на Коминтерна.////Това е много общо казано!Кой предложи в Коминтерна сътворяването на мак.нация?В коя държава комунистите още през 20те год. на 20 век говорят за македонска нация?В коя държава вожда на комунистите в Парламента, заявява, че той се определя като македонец и България няма какво да търси в Македония?Защо ВМРО на Ванче, трепеше тъй наречено ляво крило на ВМРО, което се сдуши с Коминтерна?Пък после руснаци и сърбин и виновни!
71
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 89министерка от Бугария Теодора Ганчовска е наша македонка))))Хайрлие да ви е, вземете я, и ако може, не ни е връщатайте.Много ще сме Ви благодарни.
70
2
 
9
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Стига глупости - не знам за какъв сеир говориш. Сеира на Петков е сеир за целия български народ. Колкото повече напъва Киро да ги вкара в ЕС, толкова повече провокации генерират те. Президента им говори с двамата български майцепродавци определили се като български македонци. Поучава ни от високо, че не ние ще кажем какво да прави. Сега пък, ще замразяват комисията по история, и навръх - се подиграха с външния ни министър. Всичко това което наричаш сеир е унизително за България.
69
2
 
12
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
Кие кире, и ти скороще разбереш как те парзалят макетата нищо че се мислиш за по умен и красив. Скоро и на теб ще ти гледаме сеира
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скопен ще да е от Скопие, демек там са без топки и оттам става нарицателно.
67
0
 
14
 
! Отговори
Вето преди 2 години
Вето докато не признаят, че са отродени българи еничари.
66
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хайде сега Просто Киро да си охлади ентусиазма,както го посъветва бившата министърка Захариева , а не да пърха само и да си мисли , че вече е уредил всички различия с макетата
65
2
 
10
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 82 - това откъде го измисли уважаеми? Македонската "нация" е творение на Коминтерна. Ако ти е по лицеприятно - не Русия а Съветска Русия. България никога не е имала подкрепа /какво остава пък за мощна такава/ от Русия в противовес на повтарям - Руското протеже Сърбия. Още в навечерието на Сръбско-българската война Русия изтегля офицерския си корпус от България. И винаги е стояла на сръбска страна.
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 72 По това време Русия е в обтегнати отношения с Япония и се стига и до война.Москва предупреждава България да няма никакви враждебни действия срещу Турция, защото, ако се стигне до война Русия няма да отваря втори фронт и да воюва с Турция. Гоце също е бил против въстание и воина с Турция и според него е още твърде рано. Оказва се прав.
63
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие пък - Русия създала Република Северна? Няма такова нещо. Репулбика Северна я създаде Тито. Русия си мълчеше. После като си напъpдяха гърнетата с Тито, Русия подкрепяше мощно България, за противовес. След това, България като ртъгна по "атлантическия път", Русия просто подкрепи Република Северна - за противовес. Никой няма интерес на Балканите да е спокойно. Вие какво мислите, че ЕС иска да е спокойно и обединено всичко тук ли? Ехееее, мечтатели.
62
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повръща ми се вече от новините за тази псевдодържава, тотално блокиране на всякакво ниво!Това не са хора заслужаващи уважение и доверие!
61
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На еврейчето Лорер - това са му затоплянията на отношенията: получи мощен *** в г3...
60
2
 
4
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 74 - Западна Европа нема ама абсолютно нищо общо с това. В този случай си мерят п.ките Русия която създаде РСМ в полза на протежето си на Балканите Сърбия и Америка, която иска РСМ в ЕС за наша сметка, за да настъпи руските интереси. И никой не се напъва да ни продава оръжие, защото никой не ни вярва. За всички е ясно, че нашата европейска политическа каста е вътрешна гума на Москва. За това и цирка си върви - ние се правим на европейци, а те се правят, че ни вярват.
59
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дослук с югославски зли кучета няма как да има. Това да вземе да го разбере и Просто Киро!
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво!
57
0
 
25
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Знак на добросъседство е когато българска делегация по случай 24.май водена от президента спира с нашия самолет в Скопие и взима македонските си колеги за общо честване в Рим. А Знак на НЕДОБРОСЪСЕДСТВО е когато в чест на Г. Делчев и поради посещението на българска делегация, македонските им колеги взимат самолета и отиват в Брюксел, за да не присъстват рамо до рамо и съответно да не ядосат сръбската дълбока държава в РСМ.
56
4
 
0
 
! Отговори
До 74 преди 2 години
Ти си пример защо историята е вредна и опасна за наивници като тебе!
55
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западна Европа е в основата на разделението заедно със САЩ защото България е Велика те не искат друга Велика сила искат разединение и конфликт да могат да ди продават оръжията търсят точка от която ще имат полза Западна Европа не искат българите да са със самучувствие искат ни на колене защото единственият пленен рицар е Балдуин Фландърски и по всякакъв начин искат да ди отмъстят затова и ни взеха Беломорска Тракия за отмъщение
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ заедно със Ссср и Англия поръчват репресиите през 1944 и в България и в Югославия!Война е било все пак.Същото са направили в Германия трите сили след като я окупират.За разлика от Бг обаче никой в Германия не му хрумва да има дата на която да чества паметта на убитите нацисти!
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 67 "Западна Европа е с ум на макак." --- нещо си в грешка. На западна европа това е целенасочена политика - тотално изхвърляне на историята, изкореняване на всякакъв национализъм/патриотизъм, затриване на нормалното семейството и въобще затриване на всякаква нормалност! Няма как да обясниш на един промит жендааар, че съществува такова нещо като национална история! Ще седи и ще те гледа като касетофон.