Скопие няма да чества Гоце Делчев с българската делегация

Утре ще бъдат положени венци на паметника му и на гроба му
3 фев 2022 13:21, Нели Христова
142
Скопие няма да чества Гоце Делчев с българската делегация
Снимка: БГНЕС

Утре, 4 февруари, когато се отбелязва 150 години от рождението на големия революционер Гоце Делчев, от македонска страна няма да присъстват на необходимото политическо ниво при полагането на венец от българската делегация, начело на която е външният министър Теодора Генчовска. Поклонението ще бъде в църквата „Свети Спас“ в Скопие, предаде БГНЕС.

Официалното обяснение от властите в Скопие е, че външният министър Буяр Османи и премиерът Димитър Ковачески са на посещение в чужбина.

В българската делегация ще има депутати и заместник-министри.

След подписването на Договора за приятелство и добросъседство на 1 август 2017 г. премиерите на двете страни на няколко пъти полагаха венци пред гроба на Гоце Делчев и пред паметника му в Благоевград.

През 2018 г. президентът Стево Пендаровски в телевизионно интервю призна, че Гоце Делчев сам се е определял като българин.

Вчера напълно изненадващо съпредседателят на Историческата комисия от македонска страна Драги Георгиев открито призова за замразяване на работата на комисията.

Миналата седмица премиерът Кирил Петков съобщи, че с неговия колета Ковачевски са се договорили до края на месец май да има поне три заседания на тази комисия.

По време на изслушването в парламента в отговор на въпрос на бившия дипломат №1 Екатерина Захариева, Кирил Петков съобщи, че се готви съвместно отбелязване на годишнината от раждането на Гоце Делчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
25
 
! Отговори
"Добро"-съ преди 2 години
Много добрсъседи и много големи пробиви ще постигнем. Това в комбинация със замразавянето на комисията трябва да е обеца за правителството! ВЕТО до дупка!
11
4
 
17
 
! Отговори
Продължаваме лъжите преди 2 години
Явно "Просто Киро" пак е лъгал ! Явно така разбират "почтенните" - "Промяната " !!!
10
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големи успехи, бе Кирчооо. Направо ти се подиграха макетата.
9
0
 
20
 
! Отговори
Mopcku_ преди 2 години
Принципно не ми допада идеята да караме някой да ни се моли, или пък ние да трябва да се молим. Искат нещо от нас, ние си поставяме условията на масата, те поставят техните. Отмятат се допирните точки и се търси възможните решения на останалите. Компромиси не са нужни никому на всяка цена. Просто е. Аз лично уважавам идеите и самоопределянето им, но е нужно и те да уважават нашите.
8
0
 
31
 
! Отговори
пиринско маке преди 2 години
Според мен, спрямо тия сърбомани по вардарско, трябва да се процедира според поговорката - Бий, за да те уважават! Държат се все едно ние ги молим за влизане в ЕС, а не те нас. Хайде холан.
7
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирооо разбра ли най-после че макетата те таковаха или още не си стоплил? .Разбра ли че тези не държат на нито една своя дума, дори на подписани договори?Всичко изречено от тези е ЛЪЖА. Замразяване на преговорите и Вето до Дупка.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вантика е един много долен човек от дружба 1 целият в татоси и има кафяв питбул.
5
1
 
27
 
! Отговори
Stamen преди 2 години
А сега де? Шах с пешката...и май, че... мат за Кирил Петков.
4
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То баш министрите им като са ангажирани нали имат заместници и подзаместници Това е отговор в прав текст и Радев е прав но Гоце Делчев си е българин и липасата на каквито и да е лица от Маке политиците го потвърждава
3
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига вече с тия т нар комити.За днешния свят те са си терористи!Проверете какво значи терорист в речника и го сравнете с двйността на Вмро.Ако някой навреди на каузата ни там това са тези бандюги.Все едно след 150г някой да чества Бин Ладен в СА!
2
0
 
38
 
! Отговори
ТОГАВА преди 2 години
ДЕЛЕГАЦИЯТА - ПО КОЛИТЕ И ОБРАТНО В СОФИЯ! ДА ЗАПОВЯДАТ НА 4 КРАКА ДА НИ С ЕМОЛЯТ ЗА ЧЛЕНСТВО!
1
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е да ги отсвирите тотално!Стига сте им се подлагали!