Скопие няма да чества Гоце Делчев с българската делегация

Утре ще бъдат положени венци на паметника му и на гроба му
3 фев 2022 13:21, Нели Христова
142
Скопие няма да чества Гоце Делчев с българската делегация
Снимка: БГНЕС

Утре, 4 февруари, когато се отбелязва 150 години от рождението на големия революционер Гоце Делчев, от македонска страна няма да присъстват на необходимото политическо ниво при полагането на венец от българската делегация, начело на която е външният министър Теодора Генчовска. Поклонението ще бъде в църквата „Свети Спас“ в Скопие, предаде БГНЕС.

Официалното обяснение от властите в Скопие е, че външният министър Буяр Османи и премиерът Димитър Ковачески са на посещение в чужбина.

В българската делегация ще има депутати и заместник-министри.

След подписването на Договора за приятелство и добросъседство на 1 август 2017 г. премиерите на двете страни на няколко пъти полагаха венци пред гроба на Гоце Делчев и пред паметника му в Благоевград.

През 2018 г. президентът Стево Пендаровски в телевизионно интервю призна, че Гоце Делчев сам се е определял като българин.

Вчера напълно изненадващо съпредседателят на Историческата комисия от македонска страна Драги Георгиев открито призова за замразяване на работата на комисията.

Миналата седмица премиерът Кирил Петков съобщи, че с неговия колета Ковачевски са се договорили до края на месец май да има поне три заседания на тази комисия.

По време на изслушването в парламента в отговор на въпрос на бившия дипломат №1 Екатерина Захариева, Кирил Петков съобщи, че се готви съвместно отбелязване на годишнината от раждането на Гоце Делчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
21
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Споко, ентусиазмът на Кирчо ще стопи ледът, дайте да ги прием северномакедонците в ЕС, да им дадем магистрали и въздушни коридори пък после ще чекаме да си научат урока по история и да признаят българският си корен ... дет се вика тати ще ми купи колело ама друг път ... !!!
31
11
 
3
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
Прав си,но и при нас е същото.Затова трябва едната или двете държави по-добре да махнат предмета история, дорде наистина дойдат нови поколения.Историята учена в Бг и Рсм води до омраза!
30
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да е зле ЕС и Сащ лично да се ангажират с тая глупост между РСМ и Бг.Вместо да насочим усилия в едно изграждане на мир,по добро общество,чиста природа и тн ние се занимаваме с Гоце,цар Самуил и тинтири минтири.Решението: забрана за учене на история в училище и в двете държави ,дорде дойдат поколения и в двете държави да мислят,а не да празнодумстват като македонските и българските историци.Заменете историята с обществени науки,или религия,философия и политически науки.
29
0
 
29
 
! Отговори
СЪВЕТ преди 2 години
Влезте в електронния вариант на който и да е техен централен вестник - ''Нова Македония'', ''Вечер'', ''Независен вестник'' и ще се убедите, че няма да откриете една добра дума за нас Понякога ми се струва, че колкото по-толерантно, възпитано, тактично... се отнасяме към тях, толкова повече ни таксуват като наивни ***. Анти-българизмът им е наистина патологичен.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е важно! Важното е че от март месец, ще се возим на самолет до Скопие и обратно!
27
1
 
26
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 години
Кириле, освен, че се подиграват с теб, се подиграват и с мен и с всички останали българи. Аз не съм съгласен да ставаме дъвка на макетата, само за да се харесаш на твоите господари отвъд океана!
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Po dobre i e normalno garzite s makedona super tapua karaka4anov verbuvan kakto go pda v4era vesnika nastroiva i pravesche intrigi aman ot agenti 4engeta selenduri ostsvete mladitdpo varhovete na vlasta i v nctia komunisti ot gerb v nc toja *** bikov da ye mahat napeaviga bgnsi bednata i nai bolnia unisen bg natod a te bogatejat oschte fam.na bikov i na jena mu privilegii ot bkp kakto i toi
25
1
 
10
 
! Отговори
България преди 2 години
Аз съм българче, обичам наш'те планини зелени! БЪЛГАРИН ДА СЕ НАРИЧАМ ПЪРВА РАДОСТ Е ЗА МЕНЕ! Не го забравяйте!!!
24
4
 
18
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Киро Ментатата с новият подход в отношенията ни с РСМ такава попара надроби, че ще се удави в нея! Още ли вярвате на това Харвардско ла.но?
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българската делегация да отиде при агента Шкембе
22
0
 
31
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Северномакедонските кратуни все още са много твърди.Ветото да продължи.Ще омекнат.
21
0
 
42
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Щеше ми се да кажа, че РСМ се подиграва с Премиера ни, но всъщност се подиграва с България. Най добре всички разговори да замръзнат за две-три години. Като им се поохладят чутурите дървени да заповядат те тук. Не ние там. Всичко друго е просто предателство.
20
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тва като гледам колко герберунделски трола има под мен само води до заключението, че са крали безкрайно много, за да могат да плащат и на *** вече година по-късно почти. Затвор за тиквата и тиквениците!
19
0
 
24
 
! Отговори
ЗАМРАЗЯВАНЕ преди 2 години
, работата на историческата комисия, съответно зЗАМРАЗЯВАНЕ на преговорите за членство на РСМ в ЕС.
18
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Корнелия само тя явно знае как трябва да се държи човек с макетата
17
0
 
29
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Е как така? Нали Кирчо се беше разбрал с колегата си?
16
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гоце Делчев няма ли някакви наследници в България които да поискат костите му да бъдат върнати ? Да видим тогава къде, ще полагат венци и държат антибългарски речи.Всеки един съд в Европа ще уважи иска на неговите роднини. Това е една от насоките в които трябва да работи нашето правителство.
15
0
 
39
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
За пореден път се убеждавам, че така създадената държава Македония съществува само и единствено върху доктрината за омраза към България и всичко българско.Без това те не могат да съществуват.Създадени са с тази цел.
14
6
 
9
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Ето ви резултати, ПП. Същите резултати виждаме и тук. Безхаберие, невежество, подмяна. Комунистическата номенклатура докато не бъде отстранена и не получи заслуженото си, българина ще си мизерства, и ще драскаме по сайтчетата колко са лоши капиталистите и т.н. Но нали, да има ракийка, салатка и спор да става
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До края на май ще има 3 заседания на историческата комисия. Просто не се уточнява годината.