Приятелска Сърбия: Капан за бягащите руснаци, противници на Путин

Опитват се да избягат от катастрофалните последици у дома
27 мар 2022 20:02, Нели Христова
196
Приятелска Сърбия: Капан за бягащите руснаци, противници на Путин
Снимка: БГНЕС

Когато свободата на словото става ограничена, а приятелите ѝ са вкарани в затвора и руската икономика се срива в дните, след като Владимир Путин нарежда нахлуването в Украйна, Марина си събира багажа и бяга от Москва. Но на повече от хиляда мили оттук, в новия си дом в Сърбия, 41-годишната бивша туристическа агентка се оказва неспособна да избяга от дългата ръка на руската пропаганда в Белград, където войната на Кремъл се радва на широка подкрепа.

"Някои местни жители ми казват, че подкрепят Русия, когато научат, че съм от Русия. Казват го, за да изразят подкрепата си, но се оказва, че тази подкрепа се простира до подкрепа на Путин, неговите действия и войната", разказва пред АФП Марина, която моли да не се съобщава фамилията ѝ.

В седмиците след инвазията Сърбия се превърна в убежище за много руснаци, които се надяват да избягат в чужбина, като страната осигурява един от малкото редовни маршрути за полети към Европа след масовите забрани на целия континент.

В продължение на векове Сърбия и Русия са обединени от дълбоки братски връзки благодарение на славянското и православното си наследство. И макар че сърбите посрещат руснаците с отворени обятия, това не минава без противоречия.

Като цяло руснаците, които се преселват в Сърбия, се опитват да избягат от катастрофалните последици у дома, предизвикани от нахлуването на Путин в Украйна.

Сърбия обаче остава отклонение в Европа, където голяма част от населението ѝ продължава да подкрепя самоопределящата се като „война на Путин срещу Запада“ в Украйна. Голяма част от подкрепата за Путин се корени в колективната омраза към НАТО, като спомените за бомбардировките на Алианса над страната през 90-те години на миналия век са все още свежи в съзнанието на много хора в Сърбия.

Гняв и отчаяние

В Белград по улиците излязоха стотици демонстранти, които приветстваха Путин и осъждаха НАТО, докато правителството се колебаеше между осъждането на войната в ООН и отказа да санкционира Москва у дома.

Според Марина, която казва, че разговорите със сръбски привърженици на Путин често предизвикват чувства, вариращи между ярост, отчаяние и срам, това води до случайни конфронтации.

"Изправяш се пред един човек, който е бомбардиран от руската пропаганда и всъщност вярва, че снимките на разрушените градове и мъртвите хора в Украйна са фалшиви", казва Марина. "И тази нагласа е толкова силна, че не вярвам, че мога да направя нещо, затова се отказвам и прекратявам разговора".

Няма официална справка за броя на руснаците, които са се отклонили към Сърбия - те могат да останат без виза за 30 дни - но групата в Telegram за новопристигналите вече наброява стотици. Сред темите за разговор в групата са съвети как да се справят с афекта от страна на сърбите, подкрепящи Путин.

ИТ специалистът Яков Боревич казва, че е избрал Белград заради "близостта на културата" с Русия и "манталитета", но се е сблъскал с някои прокремълски настроения на улицата, включително стенопис на Путин близо до новия му апартамент, на който на кирилица пише "Брат". Но Боревич казва, че донякъде е съпричастен с изблика на емоции в Сърбия, в който са оплетени и много от неговите съграждани руснаци, които често смесват патриотизма с подкрепата за Путин.

"Може би за населението на страната, за Сърбия, лицето на страната е лидерът и това се проявява като положителни чувства към Русия", казва Боревич.

"Не съм патриот"

За мнозина напускането на Русия е трудно решение - взето за няколко часа, докато опаковат малко вещи и оставят зад себе си приятели и близки.

"Баща ми каза, че вече не съм патриот и че трябва да остана и да допринеса за икономиката", казва Кирил, 31-годишен строителен инженер, който наскоро се премества в Белград. "Но аз напълно разбирах, че ако остана, всички данъци, които ще плащам, ще бъдат пряк принос към войната".

Дори и сега той остава несигурен дали ще остане в Сърбия или ще се върне у дома в Санкт Петербург.

Други се опасяват, че никога няма да се върнат на фона на продължаващите репресии на Путин срещу инакомислещите, докато новата желязна завеса затваря Русия от голяма част от света.

"Веднага щом дойдох тук, почувствах, че от раменете ми падна голяма тежест", казва Марина. "Сега съм ужасена от това, което се случва в Русия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Solar Power Е нали Тито е хърватин ,какво робство ,мух.л..о? И 80 % от партиините шефове бяха хървати ,евреи , словенци ,бошнаци .
143
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Р Дано някога така ти бутнат детето или внучето.Голяма работа !
142
5
 
19
 
! Отговори
Бочко преди 2 години
Тая па намерила де да бега
141
12
 
12
 
! Отговори
До ямболски цървул преди 2 години
как се наричаме? Разумно мислещи хора се наричаме. Бегом сега в Масква *** такъв дави търсиш по- до тия живот там
140
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
149 Сърбите седят на два стола, молят за пари и достъп до европейските пазари ЕС, в същото време, вярват, че Русия ще им върне Косово и Сръбска република, с война.
139
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
157 А ти си един изкукьригал Куку. Твоят стратег Путин го чака международен трибунал за военни престъпления в Украйна.
138
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбия като "основател" на СФРЮ (ФНРЮ) по времето на управлението на Юсип Броз Тито разполагаше с план за настъпление и окупация на северна България по направление Видин-Плевен-Варна. План разработен от спец-службите на СССР!
137
20
 
13
 
! Отговори
Р преди 2 години
Добре бе, дали сме коридор на НАТО срещу една неприятелска държава - проблем? Бутнали са им една - две сгради и ореваха орталъка.
136
6
 
24
 
! Отговори
Липса на логика преди 2 години
Ако си против Путин и бягаш в Сърбия, това не говори за много висок IQ. По-скоро за обратното -- доста нисък IQ. Хайде, да не съм зъл -- може да говори и за изключителна наивност и незнание на геополитическата обстановка... Но мнението и на първите и на вторите относно Путин със сигурност не може да е адекватно, така че няма никакво значение.
135
6
 
29
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Сърбия е верен слуга на Путин.Който не го харесва,трябва да си избере друга дестинация.
134
16
 
14
 
! Отговори
хаха преди 2 години
сърбите не Иве ама ти си се продала на руската пропаганда. Жалко мислех че си свястна мацка, но външния вид често лъже. Жалко, за тебе :(
133
29
 
12
 
! Отговори
Ива преди 2 години
Сърбите не се продават.
132
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия руснаците по някаква пропаганда им се втълпява, че сърбите им са най големите приятели. Да излязат на протест срещу Путин в Сърбия да видим какво ще им се случи. Руснаците няма как да знаят, че по приятелска държава от нас нямат. Тука могат да си викат срещу Путин, за него, каквото си решат.
131
13
 
29
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Защо не попиташ някой хърватин,македонец или словенец дали им харесваше сръбското робство ?!? Не искат да са под сръбски ботуш и се отцепиха. Понял ? Сърбите си помислиха ,че са робовладелци и ги нападнаха ... в крайна сметка си получиха заслуженото :) Свобода за Хърватия, Македония, Словения и всички останали насила "приютени" от Тито. Без малко и България да бъде там ! Сигурно пак щеше да си против ?!
130
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съчувствам на руснаците. Дано скоро да свърши цялата тази лудост.
129
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам дали сърбите са бомбардирани от руска пропаганда, но от американски бомби - точно.
128
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
па кой пише таа проамерикано хуманна тъпотия... руснаци в сърбия страдат че Путин води война... ама тва са геополитически въпроси не е в умът на някой обикновен човечец руснак емигрирал в Сърбия да преценя струва ли си или не тая война, тва е смешна пропаганда плюс т, ва реве че плащал данъци в Сърбия и така всъщност подкрепял войната ли??? егаати скодоумието
127
3
 
2
 
! Отговори
До 139 преди 2 години
Вие изглежда сам си говорите???
126
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости и щуротии! Евтина пропаганда платена. Същата като с ваксините.
125
23
 
21
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Да ,защитавам Сърбия,Русия....Сърбо-русофил ли съм???? А бе вие,които защитавате САЩ и НАТО как се наричате?