Операция "Буря" - Бог може да прости, сърбите - не

"Буря" е срам за ЕС, смята Вулин
Обновена: 4 авг 2022 14:16 | 4 авг 2022 14:15, Александър Попов
66
Операция "Буря" - Бог може да прости, сърбите - не
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин каза днес, че операция "Буря", проведена от хърватската армия през 1995 година, е престъпление, което Бог може да прости, но сърбите не могат нито да простят, нито да забравят, предаде агенция Танюг.

"Бурята" не е срам за Хърватия, тя е само продължение на срамната политика на поколения хърватски политици за унищожаване на сръбския народ, заяви Вулин.

След като Хърватия обяви независимост от Югославия през 1991 г., сърбите в страната, подкрепени от Белград, завзеха една трета от хърватската територия и създадоха самопровъзгласилата се Република Сръбска Краина.

Хърватската армия си върна по-голяма част от контролираните от сърбите земи през август 1995 г. в офанзива с кодово име операция "Буря", която завърши с превземането на 5 август на град Книн. В Хърватия тази операция се смята за освобождаване от сръбската окупация и пети август се чества като Ден на победата.

Вулин остро осъди ООН, ЕС и Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия.

По думите му операция "Буря" е срам за ООН, защото "прогонените сърби живееха в зони под закрилата на ООН". Според него "Буря" е срам за ЕС, тъй като евросъюзът никога не е осъдил своята членка Хърватия за тази операция.

"Буря" е срам и за трибунала в Хага, тъй като обяви операцията за престъпление, но не осъди нито един престъпник, каза Вулин./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
52
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 година
Най-жалкото е, че по-това време България не проведе операция "Мълния" и не си върна Западните Покрайнини. Беше изпуснат момент "Веднъж на 1000 години"... Но такава е съдбата на доматените републики, управлявани от ***-де-руски агенти...
23
7
 
25
 
! Отговори
ЧичУ88 преди 1 година
Сърбе на въбе га свършат върбе по пет на нож!
22
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така става със западналите слуги като Сърбия до 90-те бяха първи галеници на западняците в източна Европа.
21
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 24 Същото време Кхан Крум Страшни 803-814 г. е владял цяла днешна Сърбия, като ви е оставил да пасете кравите на р.Рашка.)))))))Слаб 2 по история!България по времето на Хан Крум е владеела40- 50 % от днешна Сърбия и не е имала обща граница със сръбската държавица Рашка, тъй като Византия също е владеела част от днешна Сърбия.
20
6
 
36
 
! Отговори
ВЯРВАЙТЕ преди 1 година
БОГ може да прости на сърбите само ако вънат окупираните земи на БЪЛГАРИЯ, ЧАКАТ СЛЕДВАЩАТА БУРЯ.
19
16
 
9
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Днес няма фейк и шоу за наци Украйна явно фашагите бягат по целият фронт.
18
2
 
24
 
! Отговори
его е проблем преди 1 година
Егото на сърбите, като югославяни и голямо и затова останаха само сърби....
17
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, ха, ха, сърбежите умират от яд, че в тази Хърватска военна операция бяха бити и еб.ни. Ако сърбите бяха победили, бедна Ви е фантазията какви хвалби щяха, да се сипят върху сръбската армия и народ, 5 август щеше да е национален празник на Сърбия.
16
2
 
25
 
! Отговори
Василий ІІ-Император преди 1 година
Братя Сърби, прочетете пак историята. Началото на 8 век сте били образувание Рашка, на реката дето минавала до селата Ви. Не държава , камо ли империя като Българската. Същото време Кхан Крум Страшни 803-814 г. е владял цяла днешна Сърбия, като ви е оставил да пасете кравите на р.Рашка. После цар Симеон Велики 893-927 г. завладява всичко и Рашка-924 г. и благодарение на неговата милост имате държава. Не споменавайте напразно господ бог Иисус Христос. Със здраве!
15
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както винаги - най-големите б.....и обвиняват всички останали в собствените си гадости, които са вършели и вършат. И с руснаците така, и със сърбите така. Те и китайците като цяло са такива, но поне с блокирания им интернет не могат много много да пишат навън, ако нямат vpn.
14
3
 
22
 
! Отговори
Красс преди 1 година
Не случайно Анри Пози определя сърбите като най- балканци на балканите. И да, не е комплимент. Топ топ ***
13
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До От 19 век насам Никой нормален българин не симпатизира на сръбските убийци.
12
4
 
49
 
! Отговори
От 19 век насам преди 1 година
Сърбия има най-противното поведение на целия Балкански полуостров. Всичките й съседи страдат заради нейния шовинизъм. Десетки хиляди избити мъже, изнасилени жени, хора на лагер. Вижте книгата "Войната се завръща" на французина Анри Пози от 1933 година. Ще е хубаво и в Скопие да я прочетат. Парадоксът на историята е, че докато се стреми към съседни територии, Сърбия изгуби сърцето си - Косово. От освобождението насам амо лошо сме видели от сърбите, странното е, че им симпатизираме.
11
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само макетата още вярват на сръбските лъжи и крият сръбските престъпления.
10
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 12 Руснаците се опитваха досега да правят същото с България и от 1878 година насам, като ни провесваха моркова Македония, за да ни вкарат в поредната национална катастрофа, докато същевремено помагаха на Сърбия да я анти-българизира. Хубаво е нациите да си обмислят приоритетите, защото с такива морковчета най-лесно се управляват. ОСОБЕНО по-малките.
9
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Получихте си заслуженото ВЪРБИ!Великосръбската идея ѝ беше писано да пропадне. Комплексираните неграмотни сърбета да командват над хървати, словенци и българи. Няма как да стане. Скоро само белгадски санджак, както и си бяхте. Подаръците на съдбата и Франция си отиват един по един.
8
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато повтаряш една и съща грешка много пъти, означава, че не си много умен. Сърбите така и не си научиха урока и не си го научиха. Накрая ще останат с територия само от Белград и окръга. Сърбите са ни идеален пример какви не трябва да бъдем. И какво не трябва да правим.
7
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7 "Е такива политици ще затрият Сърбия. Да взимат територия може но като на тях им я вземат обратно не могли да простят." Че те правят и в момента абсолютно същото: наложиха забрана на автомобили регистрирани в Косово да се движат в Сърбия с косовските регистрационни табели, и изискват временни издадени от Сърбия, но когато Косово наложи АБСОЛЮТНО същото, заочнха да стрелят по граничарите и да правят барикади.
6
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи, когато сърбите извършват кланета и етнически прочиствания е добре, а когато другите го правят срещу тях е лошо. Правилно ли разбирам сърбина? Ей, затова всички на Балканите ви мразят, сърбетата. Щото сте адски шовинисти.
5
3
 
48
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Хърватската армия освобождава окупирана хърватска територия.Къде е престъплението? Сърбите си бяха въобразили,че са нещо повече от останалите народи в Югославия и се наложи да изядат дебелата тояга.