Готви ли се Русия да отвори втори фронт на Балканите?

Изглежда изключено, но само на пръв поглед
463
Готви ли се Русия да отвори втори фронт на Балканите?
Снимка: БГНЕС

Изглежда изключено, но само на пръв поглед: Влиза ли в сметките на Путин откриването на Балканите на втори фронт в опит да подкопае обърканата европейска съпротива?

В последните десет години спорът между Сърбия и Косово се разгаря нееднократно. В повечето случаи искрата тръгва от въвеждането на нови гранични правила за хората или за стоките, но дълбоката причина е в неизяснените отношения между Белград и Прищина, посочва "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ). Политиците и от двете страни рутинирано се позовават на опасността, произтичаща от другата страна, и размахват саби. След което нещата бързо се успокояват, отбелязва DW.

Този път обаче геополитическите рамки, в които се разиграват тези отработени конфликти, са по-различни - московската война срещу Украйна и нейният неясен изход създадоха у Запада чувство на застрашеност, което засяга и Балканите. Дали Владимир Путин възнамерява да отвори на Балканите и втори фронт, за да извади от равновесие обърканата европейска съпротива?

Сръбският лост на Кремъл

На пръв поглед това не изглежда изключено. Сръбският президент Вучич отказва да се присъедини към санкциите срещу Русия, а Москва доставя евтин газ на Сърбия - при положение, че е спряла доставките за други страни. Путин продължава да се ползва със симпатиите на сръбското общество, което възприема войната не като агресия, а като трагична братска война. Путин се опитва да използва сръбския лост, но всъщност Москва не вярва на сърбите, при това с основание. Тъй като Вучич флиртува с руснаците (и китайците), за да има алтернатива на сближаването с ЕС, като същевременно запазва интереса си към Общността, защото знае, че именно от връзките с ЕС, а не от руския газ, зависят и относителното благосъстояние на страната, и неговото собствено бъдеще.

Но ако Русия подчини Украйна, а защитният фронт на ЕС се пропука, положението на Балканите ще стане много по-опасно. Ако съседите на Сърбия - Унгария и България - се отцепят и ЕС загуби от тежестта си като регионален хегемон, ще се отворят вратите за опасно пренареждане на картите на Балканите. Което няма как да премине мирно в контекста на великосръбските и великоалбанските властови претенции, дори Русия да не се намеси директно.

Задачата на Европа

Какво би могла да направи Европа? Би следвало да направи всичко, за да не загуби Украйна войната и да попречи на Русия да измести сферата си на влияние към Запада, пише НЦЦ. Установеният от Европа ред на Балканите трябва да се запази, а в дългосрочен план е важно страните от Западните Балкани, след провеждането на необходимите реформи, да бъдат приети в общия европейски пазар. При това положение Русия няма да може да се меси в играта, констатира швейцарското издание.

На напрежението в района обръща внимание и експертът за Западните Балкани Михаел Бранд. В „Тагесцайтунг" политикът от германския ХДС определя оста Република Сръбска - Сърбия - Русия като "войнствена ос". Ако наистина искаме ефективно да предотвратим още една война на Балканите, мирът трябва да бъде гарантиран от НАТО, подчерта той.

Замразените конфликти могат да припламнат отново

RND също тиражира тезата, че т.нар. "замразени конфликти" - от Косово до Таджикистан - заплашват да се разгорят отново. От една страна покрай войната в Украйна националистическите сили се чувстват окуражени, а от друга Москва или сама разпалва тези конфликти, или сега не ѝ много е до това да се намесва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


463
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
7
 
8
 
! Отговори
Никога не е късно преди 1 година
До новината ... да станеш за резззил. Заради това останалите членове на Пинк Флойд го изхвърлиха като м-о коте, щото беше крейзи и то много отдавна. Сега вече е отнесъл окончателно плувката. Да се надяваме, че ще се изпълни желанието на военопрестъпника Медведев, който си пожела Уотърс "да е там" (в Русия). И ние същото му пожелаваме на Роджър Уотърс. Да е в Москва/Русия.
297
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 381 Кои са 5те най-важни неща, които Възраждане има като управленски приоритети?
296
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който милее за България да гласува за възраждане
295
8
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Дойче Веле ? Значи е точно обратното !
294
5
 
6
 
! Отговори
До славянин,, преди 1 година
,, знаете ли Лао Дзъ""? Ми да-първия славянин!
293
11
 
22
 
! Отговори
новината преди 1 година
Основателят на Pink Floyd Роджър Уотърс обвини байДжо в разпалване на украинската криза, като отбеляза, че действията на Москва са предприети като отговор на разширяването на отан. Британският музикант се опита да разобличи пропагандата на западните медии, относно ситуацията в Украйна.
292
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ГЛАС ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ __ ПРАВИЛНО, НО ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ. ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!
291
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чорапа че ни спаси иБойкои ***
290
14
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако българите гласуват за Възраждане, съз сигурност им отваряме фронт, затова руснаците ще спонсорират усилено предизборната кампания на Копейкин. Бъдете на щрек! Унгария никога няма да бъде толкова обвързана с Русия колкото е България, независимо от връзките с Газпром. Няма такава страна толкова ГЛУПАВО драпаща към империята на тоталитаризма и символ на всичко изостанало в манталитета!
289
5
 
14
 
! Отговори
Танкист преди 1 година
Ако ми покажеш как плува противотанкова мина, те черпя едно двойно каквото пиеш.
288
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Противотанковата мина на Царево от морето ли е 'дoплувала' или от руското посолство ?
287
6
 
13
 
! Отговори
путьо късия преди 1 година
не е фактор дори в блядистанскатаГуберния.
286
10
 
8
 
! Отговори
ВОВА преди 1 година
ДРУГАРИ БИТКАТА ЗА БЕРЛИН ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ЗАПОЧНАЛА...
285
7
 
11
 
! Отговори
Bai Dun преди 1 година
Готви се да отвори 3 фронт в на журналиста майка му :)
284
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 358 от славянин "Арцах или Нагорни Карабах е била арменска земя, не азерска!" Била е, но преди хилядолетие, не в модерността. Оттам и аналогията с България и замите ни, прееди да са станали български. Това на кого ще трябва да ги "връщаме" по същата логика зависи кога ще си изберем да гледаме, но Рим, Атина и Истанбул всички са кандидати за претенции спрямо "историческите си земи". Според твоята логика, разбира се.
283
5
 
9
 
! Отговори
Оруел до 326 преди 1 година
До Не *** на Фенин- "Впрочем "демокрацията" и "свободата на словото и медиите" на запада и ЕС отдавна надминаха тези на Русия. Сега наред е и икономиката, а и глада и студа.".....И точно това е целта - да не притежаваш нищо, но и да се правиш че ти харесва(Клаус Шваб, Световен Икономически Фирум)за да запазиш кожата си.
282
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 355 от славянин "само че каква връзка има той/те с Ботевото произведение Смешен плач?" Хеххееееее. Ама ти значи не си го и чел? :))))) Кофтииииии.
281
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швейцария призова гражданите си да се запасят със свещи и дърва за огрев.
280
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Москва подарява Арцах на Азербайджан, а сега се сърдят че и арменците не ги обичат.
279
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 356 Арцах, марцах - минало бешало. Москва го е подарила на Азербайджан.