Напрежението около клуба в Охрид е очаквано

Няма никакво значение какво е името му
Обновена: 10 окт 2022 08:26 | 10 окт 2022 08:23, Александър Попов
20
Напрежението около клуба в Охрид е очаквано

Откриването на българския културен център "Цар Борис III" в Охрид предизвика протести, полемика и крайни мнения в западната ни съседка.

"Това напрежение е нещо очаквано, защото определени политически сили в РСМ използваха момента, за да съберат политически точки. Можеха да направят по-голям протест и с по-добра организация, но може би не са искали. ВМРО-ДПМНЕ и "Левица" са партиите, които са най-изнесени напред в някаква борба за запазване на македонския национален интерес, скрита зад противопоставяне на т.нар. Френско предложение и за европейската развитие на Република Северна Македония", каза главният редактор на "Македонска трибуна" Атанас Величков пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че в РСМ витае новината, че проблемът за българските клубове се криел в имената.

Още по темата
"Това е лъжа, защото което и име да се избере - то щеше да предизвика реакции. Това подсеща за онези забранени прически преди 10 години в Северна Корея. Да речем, че клубът се казваше "Гоце Делчев" - веднага щеше да има реакции как българите се опитват да вземат Гоце Делчев. Ако клубът се казваше "Пейо Яворов" отново щеше да има реакции как той е българин", допълни Величков.

"На тях им е позволено да бъдат българи вкъщи и като се съберат някъде - да шептят и да говорят по темата. Политическата класа тук и опозицията имат много по-сериозни проблеми от това какви клубове отварят българите. Трябва да се извършат голям брой реформи в повече сектори, като на първо място е правосъдието, образованието, администрацията", подчерта главният редактор на "Македонска трибуна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: охридцар Борис IIIРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
6
 
! Отговори
Мда преди 1 година
И аз мисля, че каквото и име да бяха избрали братята в Охрид все нямаше да се хареса. Може би хан Аспарух щеше да е най-добре ;)
19
2
 
1
 
! Отговори
Македон преди 1 година
Време и да изчистим сръбските фалшификакции и да дадем светлина на сръбския етноцид над Македония. Тия пропутински партии трябва да се избутат и да се вземат адекватни мерки за социалното и оществено сблизаване между нас.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте канили платенинот ГЕРБ, Врабески,ВМРО и служебното правителство хора.
17
0
 
3
 
! Отговори
Руми преди 1 година
Очевидно е, че всичко, което е ПРАВОСЛАВНО, ще бъде унищожено!!!
16
4
 
10
 
! Отговори
Валентин преди 1 година
От приказките на политиците в Северна македония става ясно че тия още не са излезнали от сръбка комунистическа Югославия . Демокрацията е право на всяка общност и индивид да се наименова както си иска всяко ограничение наложено над общностите в която и да е държава е вид диктатура а не ДЕМОКРАЦИЯ. Това трябва да бъде изтъкнато от Българска страна пред ЕК и ЕС и да се наложи вето на Северна македония до тогава докато не се приемат демократичните принципи в северна македония.
15
5
 
10
 
! Отговори
стига с простотиите преди 1 година
Днешна Сев.Македония няма нищо общо с България!Някога е имала,но сияйния ни цар Фердинанд я дава на Сърбия!Южна Македония получава Гърция,а останалото за нас!Имал си човека мерак да става византийски император,и си купува съюзници срещу Турция!Нашият патриарх му казва директно,че това е престъпление срещу България!Крайно време е да престанат простотиите за "част от България"!Интересно защо никой не вдига патардия за Гръцка Македония!?И там са българи,нали така!?
14
14
 
10
 
! Отговори
Gancho преди 1 година
Ееееййй...не спряхме с българските простотии в Македониа.После,защо ни мразят? Ами ясно е защо.Не спряхме с провокациите. Нашата измислена история да си е запазим за себе си,а не да е натрапваме на Македониа.Достатъчно е,че мозъците в България са промити.Нашите ченгеджийски номера не хващат дикиш там.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблем са партиите и политиците,чиято основна задача е да разделят хората, за да владеят! Светлина, Заедно, Доверие са добри названия за културен център. Имената на географски обекти, на цветя - също, но без еделвайс...Поредната провокация е съзнателно вредна.
12
3
 
7
 
! Отговори
М преди 1 година
" Пази боже сляпо да прогледа" е казал Алеко. Аз отдавна казвам: Не се занимавайте с тези ренегати -македонците. Много скоро албанците ще им разкажат играта и тогава ще им се иска да са българи ама ще е късно.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега с очите виждате ,защо над 500 хиляди млади и можещи Българи са напуснали България за 10 години и над 200 хиляди Македоци Македония за същия период.Това се очаквало.Е като се очаквало защо го правиш?
10
4
 
6
 
! Отговори
Ами кръстете го преди 1 година
Тито,та да мирясат!Важно е съдържанието,а не формата драги ми "Македонски Смехурковци"!
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сумати пари дадохте и не успяте да накарате Македонците да ни мразят.Ще Ви уволнят.На протеста имаше не повече от 500-700 партийни човека от ВМРО и Левицата.Ще Ви уволнят.Отново не създадохте омраза.Пари на вятъра хвърляте.Знаят Ви номерата и малките деца.В Македония казват:Остави ги Политически номера.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Макеодния и в България има над 80% нормални хора и каквото и да правите няма да се мразят.Знаят Ви номерата. Имало назад във времето много по-лоши неща и Българин и Македонец не са намразили.Когато имало нужда си помагат и когато има нужда си пият ракията.Жалко,че харчите държавни пари за да създавате омраза заради политически дивиденти.Нормален човек няма да се върже.Македония е наблизо и много хора сме ходили там.Те са миролюбиви,без значение от коя етнос и не търсят проблеми и конфликти.
7
3
 
7
 
! Отговори
аз преди 1 година
До Анонимен5 - колкото и да тролиш помни - македонската азбука е написана на българска пишеща машина. Жельо Желев е първият политик признал Македония. Причината ти да пишеш в този форум е България срещу която толкова яростно плюеш!
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като е очаквано,защо го правите? При условие че доста неща се направиха за да ги дразните.Освен това в Охрид и Битоля имаше по два културни центъра.Като единия,който го има със същото име и го има във всеки град в Македоняи се казва Културен Център за Македони-Българско Приятелство,пткрити илимотворени са от началото на 1991 нататък.Никой досега не е говорил нишо лошо за него и го има във всеки град.Щом едно нещо знаеш ,че ще получи лош ефект не бива да се прави.
5
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1. Македония не е Севрена Корея ,а е свободия и като вид демокрация е в пъти е по-добре от България 2. Имената на последните два културни центъра са провокация ,нарочно са измисленинтези имена ,защото знаят че ще предизвикат ефекта. Незнам едно само ,дали Македонякото и Българско ВРМО,служебното правителство работят заедно и имат един и същи шеф или просто са проучили добре нещата и правят това.Това в 21 век да се случва е срамно.
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 3 Че кога ти бе, торен бръмбаре, ходи до СК и знаеш как е? Македонист ли е - мачкай го. Да са живи и здрави албанците! Те поне са мъжкари, а не подли същества.
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И още нещо,ако сравняваш Македония със Северна Корея,тогава ти щеше да си в затовра или обесен.В Севрена Корея няма жив човек или свободен ,който говори дрещу държавата в която живее.Досега не съм чувал и виждал Българска медия да отрази мнение на човек от Македония,който да не е платен или член на определена политическа група.Защо не покажете как се чувстват обикновените хора от предателското вето,как се чувстват като ги наричате промити мозъци.И не като протестират,а като са спокоини.Нито едно
2
5
 
10
 
! Отговори
Крайно преди 1 година
време е да има реципрочност! Всяко едно маке в България да бъзде издирено, прибрано посред нощ в РПУ и респектирано. Винаги има за какво, Те са престъпници и антибългарски терористи.
1
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като е лъжа,че не е причината името,защо тогава не са протестирали досега за другите културни центъра в Македония? Има го по един във всеки град от 1990 година.А в Битоля и Охрид са по два.Това са провокации от Врабески,ВМРО и служебното правителство.Възползва се Македонското ВМРО и Левицата,защото останалите партии искат приятелство с България и говорят положително за България,а се случва обратното.Това е нарочно направено и е лошо и за България и Македония.