РСМ официално ще поиска да отвори македонски културен център в Благоевград

Ковачевски призова да се търси сближаване между двете страни
29 окт 2022 17:55, Нели Христова
79
РСМ официално ще поиска да отвори македонски културен център в Благоевград
Снимка: БГНЕС

Република Северна Македония (РСМ) ще изпрати официално искане за отваряне на официален македонски културен център в Благоевград, съобщи премиерът на страната Димитър Ковачевски след церемонията по поставяне на началото на изграждането на жп отсечката Куманово - Крива Паланка.

Отварянето на клуба "Никола Вапцаров" утре в Благоевград бе централна тема при церемонията по поставянето на началото на изграждането жп отсечката, която трябва да свърже България и република Северна Македония в рамките на паневропейския Коридор №8.

Премиерът Гълъб Донев заяви, че клубът е иницииран и финансиран от организации с подчертан антиевропейски профил, които не са регистрирани у нас.

Димитър Ковачевски призова да се търси сближаване между двете страни и да не се използва реторика в обратната посока. По думите му обаче хората от РСМ, които желаят да присъстват на откриването на този клуб, могат да го направят.

В същото време Скопие ще внесе официално искане в България за откриването на официален културен клуб в България в Благоевград, заяви премиерът на РСМ, но не уточни кога ще бъде направено това.

По отношение на началото на строителните дейности двамата премиери акцентираха върху важността на регионалната свързаност.

Предстои подписване между българския и македонския системен газов администратор за газова диверсификация между Кюстендил и Жидилово, обяви българският премиер Гълъб Донев.

По думите му така страната ни ще може да доставя синьо гориво към РСМ.

И още един икономически акцент – за първи път тази година икономическият обмен между двете държави ще доближи 1 милиард евро, предаде БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Почват диверсии преди 1 година
Дават се указания за открито диверсионни мероприятия срещу България у подставени на власт в Скопие.. Власта в Македония е окупирана от малцинствени до 1913 година групи. Потомците на БЪлгарските македонци са преследвани десетки години вкл и в момента.След 1918 година е блокирана раждаемоста на Българките вкл в България,МАкедония,Сърбия..
57
0
 
2
 
! Отговори
Ози преди 1 година
А ще намерят ли някой да го запали?
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те клуб ще направят, но откъде ще намерят "македонец", на който да го кръстят!? Да го кръстят на този, който измисли "македонците" - Тито!
55
0
 
3
 
! Отговори
КИРО от КАНАДА преди 1 година
СВЪРЗАН С ТЕЗИ КАНАДЦИ..... БЛИЗКО ДО АКЪЛА.... ПАК ИСКАЙТЕ ПРОМЯНАТА.....
54
0
 
6
 
! Отговори
Друже преди 1 година
До ДрузяИзлиза, че "македонците" наричат "татари" и "фашисти" "несъществуващ" народ!? И кажи ми как само Руснаците знаели, че Българите сме били "измислени", а съперниците им не разбраха, за да им попречат - още повече, че Царската дипломация не беше особено успешна!? И с какво името на Бившата Римска провинция Македония е по - "специално" от тези на другите 2, кръстили части от Землището ни - Мизия и Тракия!? Ти за пореден път доказа, че Македонизма е Българоцидна сърбоеничарска идеология!
53
0
 
2
 
! Отговори
Така ли преди 1 година
До 5-koЗащо тогава вашият е заплатен от Задгранична фондация!? Клуб Ванче Михайлов беше открит преди години! Никой Българин в РСМ не е казвал, че иска Българо - Албанска граница, докато Атанас Киряков открито зове за Трета Световна - Русия да ни нападнела за Пиринска Македония, което ще задейства Член 5 - ти от Договора на НАТО!
52
0
 
4
 
! Отговори
В Грешка си преди 1 година
До МакеПриятелю - защото ако в България кажеш, че си "македонец"по Национално самосъзнание, най - много да получиш остър присмех - македонистките агитатори показваха и показаха с десетилетия защо го получават! Докато ако край Вардара се самоопределиш за Българин, ще имаш проблеми - към краят на 20 - та - вачалото на 21 - ва правехте Фейсбук страници където се публикуваха списъци на Будните Българи там, за да ги подлагате след това на репресии!
51
0
 
2
 
! Отговори
Професорите им преди 1 година
До СтоянЗнаят - по - добре от много нашенски Родолюбиви интелектуалци! Както и немалко от редовите активисти, но продължават, както каза покойният ветеран - историк Коста Църнушанов, по примера на крадеца, знаещ че е неправилно да се краде, но продължаващ да краде!
50
0
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Василий българо убиец
49
0
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
И последно След като Самуил е македонски цар защо византийците наричат Василий *** а не македоноубиец... замисли се ...30134
48
0
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Да в Благоевград има Исторически музей ще се радвам да дойдете и да го посетите ще научите много неща от архивните документи когато сме били общ народ ...
47
0
 
0
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
До Петко не ти се бъркам можеш да се чувстваш какъвто искаш просто не ни присвояваите българската история и българските герой и си признайте че езика ви е видоизменен през 1945 год.а до тогава е бил западноговорно наречие на Българския език
46
0
 
0
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
До 5-ко Петко цитирам те "етничките Македонци во Грциа" за кой става на въпрос тия дето са наследници на Александър Велики или тия дето са като нас българите от Пиринско , Вардарско и Егейско ...
45
0
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Без разлика што не сме блгари, сепак ние македонците ве чуствуваме вас блгарите како близок народ, по иазик, вера, обичаи, песни итн. Не приятел тогава сте били българи и сте се чувствали българи сега не се чувствате българи намери някое старо семейно тескере от турско и прочети там пише Българин дето е учил в Българско школо ...
44
0
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Грък да каже ,че има македонски език и в Солун хората" зборуваат" на македонски език...смех...
43
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 1 година
И какво разбрахме от новините:анти западно настроени макета с организация в канада правят самоволно мак. култ. център с име на българин, в България, и без да питат нито кмета на града,или който и да е.А мицковски се самопоканва на гости за откриването....И това в нашата държава.....?!?!Какъв е тоя цирк?!?!А сега още неоткрили "менте" центъра ,ще отваряме след време официален анти-български "културен"център на северните микимаусове в пирин?!?!
42
0
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
До маке аз защо като не сте българи по време на войните се бягали в вътрешността на България защото сте се чувствали българи защо не сте бягали в Гърция в Сърбия или Албания
41
0
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
5-ко аз съм от Благоевград демек македонец как мислиш на македонски ли "зборувам" или на Български език
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом искат и ние искаме нещо в замяна. Само така може да с такива лъшци като македоните.
39
0
 
3
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
До 5- Ко много пъти съм ходил в Гърция в Лерин в Сяр в Кавала в Солун може да попиташ и самите Гърци езика на който говорим и ти и аз с малки диалектни различия е Български.