Прищина: Сърбия под влияние на Русия опитва да дестабилизира Косово

Белград нареди най-висока степен на готовност на армията
28 дек 2022 09:29, Елка Василева
114
 Прищина: Сърбия под влияние на Русия опитва да дестабилизира Косово
Снимка: архив, БГНЕС

Вътрешният министър на Косово Джелал Свечла заяви, че Сърбия под влиянието на Русия се стреми да дестабилизира Косово, подкрепяйки сръбското малцинство в северната част на страната, което блокира пътища и протестира от почти три седмици, съобщава Ройтерс.

Още по темата
Сърбите в етнически разделения град Митровица в Северно Косово издигнаха нови барикади във вторник, часове след като Сърбия заяви, че поставя армията си в най-високата степен на бойна готовност след седмици на ескалиращо напрежение между Белград и Прищина.

"Именно Сърбия, повлияна от Русия, е тази, която повиши нивото на готовност на армията и нареди издигането на нови барикади, за да оправдае и защити престъпни групи, които тероризират ... гражданите от сръбския етнос, живеещи в Косово", заяви в съобщение косовският вътрешен министър.

Сръбският президент Александър Вучич заяви в понеделник вечерта, че е наредил най-висока степен на готовност на армията, "за да защитим нашите хора (в Косово) и да запазим Сърбия".

Той твърди, че Прищина се готви да "атакува" косовските сърби в северната част на страната и да премахне със сила няколко от пътните блокади, които сърбите изградиха преди 18 дни, за да протестират срещу ареста на бивши косовски сръбски полицаи.

Косовски официални представители обвиниха Вучич, че използва държавните медии, за да предизвиква проблеми и да провокира инциденти, които да послужат като претекст за въоръжена намеса в бившата сръбска област, която обяви независимост през 2008 г.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
0
 
! Отговори
До реципрочно преди 1 година
Не, все едно Кърджалийска област да се отцепи от България и да не позволява на българите да ползват български номера.
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Косово половината са сърби,а другите албанци,в Македония половината са българи,а другата половина сърби и албанци.В Сърбия западните покрайнини са Българи.В другите републики като Босна и Херцеговина и Хърватска част са сърби,и американци от НАТО.
80
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои хора явно се нуждаят от някви по-специални обяснения. Все повтарят НАТО какво направило с Югославия, тинтири-минтири. То в Югославия ако всичко си беше наред, нищо лошо нямаше да се случи. Даже, ако трябва да говорим западняците какво са направили да речем в Босна, ами Холандците даже може да се каже са охранявали сърбите докато сърбите убиват без причина хиляди мъже в Сребреница и ги погребват в масови гробове. Ама имало било бомбардировки. То оставаше и да няма! Сърбите са си виновни.
79
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, че Сърбия защитава сърбите не е лошо, напротив в Косово живеят много сърби! Що се отнася до влиянието на Русия, сърбите са своенравни, те не се интересуват нито от Русия, нито от ЕС! Те гледат да са добре и са с този, който в даден момент е полезен за тях в някаква посока! Ако се влияеха толкова от Русия, нямаше да подкрепят някои от санкциите!, но те помнят какво стана с Югославия с помощта на НАТО! Сега гледат интереса си и икономика и селско стопанство, всичко работи без проблеми!
78
6
 
6
 
! Отговори
НАТО преди 1 година
Значи вземат суверенна територия после Русия и Сърбия виновни!?! Евала на днеса.
77
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По времето на Тито тази територия бе най изостанала. Имаше много развита минна дейност. Сърбите не се интересуваха чия е територията.
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В СФРЮ никакви сърби не са се перчели , че Косово е сръбско . Това става след Тито. Когато имаха ембарго от 1981 - 2000 г. Когато Милошевич с Партиини фирми почна да получава петрол , цигари и стоки от първа необходимост от СССР, после ОНД, после от Путин.
75
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Сърбия ...подкрепяйки сръбското малцинство в северната част на страната," -------- Ауууу колко варварско... вместо да направят като бугарите и да покажат един среееден пръъъст на българското малцинство в македония...
74
2
 
6
 
! Отговори
до 84 преди 1 година
Да защитаваш Русия е същото.
73
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В днешно време да защитаваш Сърбия, значи или са те манипулирали много яко, или си много зле, че чак нищо не става от тебе. Да защитаваш Сърбия, значи си анти-българин и въобще анти-хуманист.
72
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Про-руските пак са впрегнали троловете да убеждават хората, че Сърбия и Русия са най-великите и все някой друг ги напада.
71
6
 
15
 
! Отговори
реципрочно 2 преди 1 година
Вече от месеци ни занимават, че сърбите в Косово не искали да слагат на колити си косовски номера и си носели сръбските. Все едни тук турците да си наслагат на колите турски номера въпреки че са български граждани.
70
9
 
9
 
! Отговори
Реципрочно: преди 1 година
Прищина обяви първа най висока степен на бойна готовност преди Белград да я обяви !!!Та по тая логика Косово под влияние на САЩ се опитва да дестабилизира Сърбия !!!!!
69
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да вметна нещо за действията и поведението на Сърбия. Вчера в сръбската столица е била открита изложба за "зверствата на България срещу сърбите в Македония"/??/ Има статия във ФАКТОР. Можете да я прочетете. Ами има ли разлика между руската пропаганда за "зверствата на Украйна?. И на Русия и на Сърбия все някой съсед им е виновен за нещо.
68
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да,бе щото половината в Косово са сърби???Евала на сърбите,дори да загиват се защитават.
67
9
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
НАТООВЦЕТЕ ЗАПОЧВАТ НОВА ВОЙНА СРЕЩУ СЪРБИЯ !!!
66
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма такъв филм, че Косово е било сръбска Света гора. Първата сръбска държава се развива извън Косово. Косово даже е попадало в границите на българската държава. Има само един период по времето на сръбския Цар Стефан Душан, но дори на него трима от баби+дядовци са му българи. И това продължава прекалено кратко. По-назад в историята римляните правят някви коалиции с разни диви племена които да дойдат от север и да воюват с Дарданите. Част от Дарданите остават, другите се местят до днешна Турция.
65
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
73 Много грешиш! Косово е било първо българско 300 години, преди да стане сръбско. Сърбите го притежават също 300 години до днес. То е било в пределите на Средновековна България, където църквите и манастирите са били византийски и български. Върху тях сетне, сърбите са доизградили, преобразунали българските храмове и манастири, като са си ги приписани, като свои. Други просто са били ограбени и разрушени.
64
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека се изтрепат. Ние ще гледаме отстрани
63
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
69 Не ни трябват проблеми със северномакедонците. Те самите незнаят какви са. Бяха "преки наследници на първия човек на земята Македон", сетне "антички наследници на Александър Македонски", пък се отрекоха от античката си история с Преспанския договор 2017. След това си присвоиха българската история, възползвайки се от неграмотните западни лидери. Кой знае, утре какви ще се събудят.