Посланикът на САЩ в РСМ: Отношенията Скопие - София да се успокоят

Не трябвало да спре или дори да се забави напредъкът на РСМ към ЕС
Обновена: 24 яну 2023 08:38 | 24 яну 2023 08:30, Елка Василева
68
Посланикът на САЩ в РСМ: Отношенията Скопие - София да се успокоят
Снимка: архив, БГНЕС

Критично важно е отношенията между Скопие и София да се успокоят, за да могат лидерите от двете страни на границата да обсъдят спокойно и рационално какъв е пътят напред по отношение на някои от проблемите, които създават напрежение между България и Република Северна Македония. Това е от ключово значение. И не трябва да спре или дори да забави напредъкът на Северна Македония към ЕС. Това каза в интервю за телевизия Телма посланикът на САЩ в Република Северна Македония Анжела Агелер, предаде кореспондентът на БТА Маринела Величкова.

Още по темата
Агелер приветства решението на министъра на външните работи в Република Северна Македония Буяр Османи да отиде в София и „да разговаря с Министерството на външните работи там и с други лидери за това как да се подкрепят малцинствените общности в Северна Македония и как двете страни могат да постигнат напредък в преодоляването на конфликтните точки”.

По думите на Агелер САЩ подкрепят пътя на Северна Македония към ЕС, който изисква трудни решения и трудни избори, но според нея страната „се справя добре”.

Посланикът коментира и въпроса, свързан с очакванията в Северна Македония да видят дали в "черния списък" на САЩ ще има и нови имена от страната, очакване, което беше подхранено от пристигането в Северна Македония на американски екип, „за да погледне по-агресивно на миналите и настоящите корумпирани участници” в обществено-политическия живот, както тогава обясни Агелер.

Посланикът на САЩ в Северна Македония уточни, че „въпросът не е да бъде направен един списък и да се приключи с него”.

„Моите очаквания са, че ще видим някои имена през следващите месеци, но не знам каква е точната времева рамка. Бих помолила хората да бъдат търпеливи, но и да разберат, че това е непрекъснат процес. Списъкът не е един, но това може би е възможност хората да бъдат по-малко фокусирани върху един списък, а повече върху дейностите и действията, които биха поставили някого в списъка. Мисля, че това е възможност за съдебната система да се вгледа сериозно в себе си. Продължават да се появяват примери, които изглеждат много подозрителни, не само на САЩ и посолството, но и на обикновените хора, които искат да продължат живота си, знаейки, че тяхното правителство, че техните политици действат в техен интерес. В интерес на гражданите, а не в свой личен интерес, на съдия, прокурор или на когото и да било”, каза Агелер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
21
 
! Отговори
м преди 1 година
Абе тоя знае ли че в РСМ дори не съществува комисия за защита от дискриминацията. Невалидни телефони, на адреса - заключени офиси. Какъв напредък? Айде като ще сме либерали да сме либерали и да заклеймим тая фашистка държавичка. Или сме лицемери всъшност?
32
10
 
10
 
! Отговори
Ицо преди 1 година
Скачате на американчето, че толкова си знае а иначе "вечна любов" към Русия, която всъщност създаде това недоразумение на балканите РСМ в синхрон с българските и сръбски комунисти.Ами не ви е виновно американчето. Иначе "напредък на РСМ"? Какъв напредък, даже вече и в българия не бием ромите само защото са роми, а в РСМ пребиват българин щто е българин, без нищо да им е направил. Бих казал че РСМ за 20г. може и да се оправят... но те до толкова ще изчезнат всъшност.
31
9
 
5
 
! Отговори
Мара Бунева преди 1 година
Изобщо няма такива отношения; все едно да има отношения София-Пловдив! Отношенията са Москва--Белград--София. Докато кремълските самодържци и балканското им сръбско пуделче не се откажат имперските си мераци, мир тук няма да има!
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония е албанска! Скоро населението и ще е предимно шиптери и така спорът ще отпадне и изчезне. Просто е въпрос на време.
29
4
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Всичко ще се оправи, когато се ликвидира Титовия комунизъм и наследниците му. Да се отворят пред международна комисия досиетата от комунизма!
28
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господарите се произнесоха
27
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА БАЙ ТОШО ИЗПОЛЗВАХМЕ ВЕСТНИЦИТЕ ЗА ДАТАТА, МЕТЕОРОЛОГИЧНАТА ПРОГНОЗА И НАЙ ВЕЧЕ ЗА ЗАДНИ ЦЕЛИ ! ДНЕС И ЗА ТОВА НЕ СТАВАТ !
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те го правят цирка г-н американец, не ние :)))
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казаха ли ви го в прав текст г.ниди. Преди го казваха на един Нискочел, ама той трудно разбираше и му го пишеха на лист за всеки случай. Сега го няма и искат и вие да разберете. Долу на ветото да живей. Утре пребийте някой случаен там, само щото е питал нещо на български. Това е езика на омразата. Гриндера отиди на крака да оправиш нещата, молим те човек
24
0
 
21
 
! Отговори
Каракочев преди 1 година
До Анонимен Драги, очевидно не си чел северомакедонска медия или си северомакедонски ***. В северомакедонските медии се публикува само това, което е удобно за властта - никаква критика, никаква обективност. Пълно е с манипулации. Няма форуми, в които да изразиш мнение. Ще ми говориш за свобода на словото.
23
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПУТИНоФИЛЕНЦА, какво плачите ? Че в ЕВРОПА е скъп животът ? В цивилизования свят е скъпо ! За да не ви управлява луд диктатор, да не ви праща да нападате чужда държава, и да ви разхвърлят кокалите гарвани и плъхове. Ако искате евтино, никой не ви спира. Заминавайте в Русия, Китай, Северна Корея, Сирия, Иран, Конго, ЦентралноАфриканската Република, Зимбабве, ЮжноАфриканската Република. Но жените ви дали ще дойдат с вас ?
22
11
 
11
 
! Отговори
НКК преди 1 година
Това означава, България да си натиска парцалите и да си мълчи. Нито САЩ нито ЕС гледат с добро око на България. Докато РСМ не влезе в ЕС ще видим Шенген през крив макарон, нищо чудно да ни изпреварят и там, което отваря пътя за пристанищата на Гърция и за Турция.
21
0
 
19
 
! Отговори
Ами успокойте ги де! преди 1 година
Нали Вие,посланиците би трябвало да имате трезв и безпристрастен поглед върху нещата и да защитавате историческата истина!Или не е така?Ако пък нямате исторически масив от данни за създаване на точен поглед върху нещата и за това кое вреди на отношенията между северна Македония и България,то посетете архива на д-р Иван Гаджев в Детройт.В него има МИЛИОНИ документи на емигрирали в Америка Българи от Македония и историята на техния живот.Понастоящем се намира в гр.Гоце Делчев,(бивш Неврокоп).
20
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Македония" е проект на комунистите, реализиран от алкохолика и агента на ЧК Георги Димитров.
19
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11 Сър Пичук Замириса на комунистическа гнилоч и чесън. Макетата са създадени от Русия и в момента се тикат от тях. . . . А българските политици са невинни! От такива като теб страдаме!
18
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много бъркаш,в момнета България е тикана от Русия.Видимо е от космоса.Медиите са като в Русия.Много неща се подминават.Абсолютен контрол има. Ако влезнеш в Македонските медии ще видиш,че има богато разнообразие за даден случай.А тук има единодушие,което означава контрол от една група.Има малки изключения ,но те са под 1%.В Македония има свободата на словото,което тук го няма.
17
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Македония хората от "черния списък", са в затвора,а тук са в парламента и си живеят спокойно.Това е и причината за подобни действия от България(Русия).Имам предвид случая с боя на момчето.Македонците ще се осетят(почувстват) с кой си имат работа.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
слушам и изпълнявам госУдин шефе - ша знаиш
15
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посланникът на САЩ що не си гледа САЩ, а се опитва да дава наклон на членовете на целия свят??? И защо изобщо се обажда от коневръза, когато става въпрос за неща които незасягат по никакъв начин САЩ???
14
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пpи тakивa cъюзници, вparoвe нe ни тpябвaт...