Посланикът на САЩ в РСМ: Отношенията Скопие - София да се успокоят

Не трябвало да спре или дори да се забави напредъкът на РСМ към ЕС
Обновена: 24 яну 2023 08:38 | 24 яну 2023 08:30, Елка Василева
68
Посланикът на САЩ в РСМ: Отношенията Скопие - София да се успокоят
Снимка: архив, БГНЕС

Критично важно е отношенията между Скопие и София да се успокоят, за да могат лидерите от двете страни на границата да обсъдят спокойно и рационално какъв е пътят напред по отношение на някои от проблемите, които създават напрежение между България и Република Северна Македония. Това е от ключово значение. И не трябва да спре или дори да забави напредъкът на Северна Македония към ЕС. Това каза в интервю за телевизия Телма посланикът на САЩ в Република Северна Македония Анжела Агелер, предаде кореспондентът на БТА Маринела Величкова.

Още по темата
Агелер приветства решението на министъра на външните работи в Република Северна Македония Буяр Османи да отиде в София и „да разговаря с Министерството на външните работи там и с други лидери за това как да се подкрепят малцинствените общности в Северна Македония и как двете страни могат да постигнат напредък в преодоляването на конфликтните точки”.

По думите на Агелер САЩ подкрепят пътя на Северна Македония към ЕС, който изисква трудни решения и трудни избори, но според нея страната „се справя добре”.

Посланикът коментира и въпроса, свързан с очакванията в Северна Македония да видят дали в "черния списък" на САЩ ще има и нови имена от страната, очакване, което беше подхранено от пристигането в Северна Македония на американски екип, „за да погледне по-агресивно на миналите и настоящите корумпирани участници” в обществено-политическия живот, както тогава обясни Агелер.

Посланикът на САЩ в Северна Македония уточни, че „въпросът не е да бъде направен един списък и да се приключи с него”.

„Моите очаквания са, че ще видим някои имена през следващите месеци, но не знам каква е точната времева рамка. Бих помолила хората да бъдат търпеливи, но и да разберат, че това е непрекъснат процес. Списъкът не е един, но това може би е възможност хората да бъдат по-малко фокусирани върху един списък, а повече върху дейностите и действията, които биха поставили някого в списъка. Мисля, че това е възможност за съдебната система да се вгледа сериозно в себе си. Продължават да се появяват примери, които изглеждат много подозрителни, не само на САЩ и посолството, но и на обикновените хора, които искат да продължат живота си, знаейки, че тяхното правителство, че техните политици действат в техен интерес. В интерес на гражданите, а не в свой личен интерес, на съдия, прокурор или на когото и да било”, каза Агелер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
6
 
! Отговори
Ей,посланичката! преди 1 година
Не се обаждай от коневръза. Никой не те пита. Коя си ти, че да ни даваш акъл? Като наши съюзници не правите нищо и винаги заемате позиция срещу нас. За кои се мислите,бе? Ние сами ще решим какво ще правим макета, които са изкукали.
52
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
А , знаетели кое е най лошото ???? Че ние българите нищо не правим. Ние не се борим за нищо.Нашите ПОЛИТИЦИ *** МАЙКАТА НА ВСИЧКО. БОРБА ТОВА Е.
51
2
 
0
 
! Отговори
Аха преди 1 година
До АнонименЧе в САЩ неомарксизма върши куп глупости, които заплашват всички ни съм съгласен, но даваш ли си сметка, че Русия е тази, която прецаква България от няколко века насам в полза на протежето си Сърбия/Югославия, и че точно тя е тази, която създаде "македонска нация", а също така се опита да създаде добруджанска и тракийска, с което щеше да ликвидира българската нация и държава?
50
0
 
10
 
! Отговори
Прожектор преди 1 година
В основата на тяхното варварско поведение стои една поддържана на държавно ниво и досега националсоциалистическа идеология от рода на фашизма, която трябва да бъде идентифицирана и официално осъдена от ЕС и съответно поетапно демонтирана от политическата класа на РСМ.
49
0
 
5
 
! Отговори
Проф.БожидарДимитров преди 1 година
Нищо не успокоява и не кротва мънкидонските лууумпени така както една светкавична СВО.
48
0
 
11
 
! Отговори
Предложение: преди 1 година
Поканете еврокомисаря по разширяването Верхей да посети РСМ заедно с българската делегация и евродепутати/които имат запрещение да влизат в РСМ/на поклонението и полагането на венци на гроба на Гоце Делчев по случай 151 годишнината от рождението му....гОООлям цирк ще настане в РСМ !!!!
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите политици да не се напъват. САЩ ще им кажат на къде да се наведат.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дадохме си задните части на САЩ, поради което няма как да ни уважават. Винаги ще ни ......
45
0
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
ОМОвци да вземат да припознаят Кирето, няма да сгрешат.
44
2
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Тия случки с побои и пожари работят само във вреда на македонските претенции. Не може да твърдиш, че не си българин, а в същото време да биеш, палиш и забраняваш на своите хора, дето смятат, че са българи...За жалост каквото си го правят макетата сами, Кирето го оправя и пак ще го оправи, ако му се даде власт. Затова никакво ПП повече. Всеки други може, но не и ПП. Дори Боко по едно време бе хванал правилния път спрямо Македония, но канадците провалиха всичко и ги омотаха в мрежите си.
43
0
 
10
 
! Отговори
Бео Бахтер преди 1 година
усеща се негласна подкрепа на м***кедонските-укр***инци от америк***нска страна
42
0
 
7
 
! Отговори
kolio преди 1 година
Никакво пускане!!!
41
0
 
0
 
! Отговори
Офффф преди 1 година
А чифта даде ли съвет,? Как да стане?
40
1
 
15
 
! Отговори
Краварски негодник преди 1 година
Дошъл от 11000км да се прави на Ангел хранител????А всъщност те скараха братските народи тук в източна Европа.УСЕЩАТЕ ЛИ ВЕЧЕ КАК НЯМАТЕ ЧОВЕШКИ ПРАВА,ВСИЧКО СИ ПРАВИ ЕЛИТА,БЕЗ ДА ПИТА ЧОВЕКА КОЙТО ГО ХРАНИ.ТОВА Е НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД НА ФАЩ И ЕСЕС.ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИ КОИТО ПОДКРЕПЯТ ТОЗИ ГЕНОЦИД ТЕ ПЪРВИ ДА УМРАТ ОТ НЕГО.БИЛО ОТ КОВИД,БИЛО ТО ОТ НЕКАДЪРЕН ДОКТОР,И МН.ДР.ИЗВРАТЕНИИ КОИТО СЕ ПОДПЛАЩАТ ОТ СЗО
39
0
 
6
 
! Отговори
Учен преди 1 година
Слушайте посланика на САЩ. Иначе......
38
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1,,...кои сте да давате акьл..." Щом хората,доверили се на някакви уж водачи да ги управляват, са докарали до сьстояние тоя народ да бьде под 500 +200 г.робство,2 нац.катастрофи,нечовешки режим,наречен комунизьм се стига до извода,че наистина има нужда някой да ни дава акьл!Защото нашите водачи никога за нищо не стават-освен да ни ограбват и да ни дьржат в мизерия!
37
1
 
5
 
! Отговори
Истина че преди 1 година
Щом го каза посланик на САЩ, значи така. Имайте Надежда. У ж а с.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подозрителните примери които се появяват неизяснени както за посолството така за обществото в СРМ в чий интерес възникват и обслужват,че действат въпреки очакванията за спокоен живот на хората и очакване на посолството за въздействие с политика в политиката на държавното управление на СРМ влияещо се от личните интересите на държавните им лица и някой който и да е друг обвързан с тях за провеждането им на тази им политика за притискане на общност да се поддаде на натиск да са обречено малцинство.
35
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
идват Янките и казват как да се държат едни от най-старите народи в света. ФАЩ е зло!
34
2
 
10
 
! Отговори
д преди 1 година
Шреди време си мислех че може би е нужно да настояваме да си коригират учебниците, които им възпитават децата в омраза към нас. Така както ние си сменихме учебниците, да не възпитават омраза към турците. Сега мисля че просто трябва да изкчакаме тая държавичка да си доизтлее. Комунистическите експерименти рано или късно приключват. Това ако е минавало преди 90та, сега всеки има интернет и може да разбере истината. Защо мислите са в криза на идентичността и всякаква друга криза?