В РСМ готвят блокади на пътя за Скопие срещу "българските неонацисти"

Протестът ще започне на 4 февруари в 8:00 часа
27 яну 2023 11:00, Елка Василева
376
 В РСМ готвят блокади на пътя за Скопие срещу "българските неонацисти"
Снимка: БНТ

Блокади на пътя за Скопие против "българските неонацисти" се организират в социалните мрежи в Република Северна Македония, цитирани от “Инфомакс”.

Още по темата
Според публикациите се готвят блокади на пътищата към Скопие след граничните пунктове при Деве баир и Делчево.

Призовават се "всички родолюбиви хора да дойдат с камиони, трактори, автомобили и друга техника за участие в протеста". Протестът ще започне на 4 февруари в 8:00 часа местно време. Призовават се хората от Куманово да блокират пътя до столицата, предаде БНТ.

Премиерът на съседната ни държава Димитър Ковачевски заяви в Събранието, че ще бъдат взети мерки за осигуряване на реда и обществения ред на 4 февруари, когато се отбелязва рождението на българския революционер Гоце Делчев, чиито тленни останки се намират в църквата “Свети Спас” в Скопие, пренесени там от българския комунистически режим приз 1947 г.

Външното министерство на страната призова службите за сигурност да забранят достъпа на евродепутата Ангел Джамбазки до територията на РСМ, а преди това президентът Стево Пендаровски заяви, че един български евродепутат и други български граждани трябва да попаднат в забранителен списък. Фондации от България организират автобуси с желаещи да отидат до Скопие, за да почетат паметта на Гоце Делчев.

Развитията са на фона на жестокия побой над секретаря на българския културен клуб “Цар Борис Трети” в Охрид Християн Пендиков. Този инцидент Република Северна Македония смята за затворен пред ЕС с посещението на Буяр Османи в София, обясни самият той вчера пред депутатите в Събранието.

Българската страна далеч не смята така, като спря международните проекти със Скопие, извика посланика ни за консултации и информира европейските партньори. Президентът Румен Радев настоя пред комисаря по разширяването Оливер Вархеи ЕС да прояви инициатива за защита на правата на македонските българи в същата степен, в каквато настояваше за бързата интеграция на РСМ в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До София...За такива като теб...ортома требе....
273
2
 
17
 
! Отговори
Роза преди 1 година
И ето как бавно и постепенно запалват фитилчето на бурето с барут на Балканите. Надявам се, че сега е момента да покажем всички, че носим глави на раменете си! Няма да споря с никой македонец дали е българин или не! Няма да споря с никой грък кои са българските земи и дали има все още етнически българи в Гърция! Това, което знаем всички е, че истината рано или късно излиза наяве! А, има и една друга истина и тя е, че всички сме хора...и колкото и да сме различни, толкова си и приличаме.
272
2
 
16
 
! Отговори
крайно време е преди 1 година
СЪРБОМАНСКИТЕ *** да бъдат ИЗРИТАНИ от македония
271
3
 
10
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 година
"македония" е географско понятие. политическия субект, управляван от просръбски рускоговорящи, е още един проводник на братските интереси на балканите. за справка - четете материали за "защо не станахме 16та република".на нео титовистите и нео сталинистите им е необходима обща граница, и ние сме най лесния вариант
270
12
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
сега чакаме сърбите да защитят кръвните си братя от рсм с военна сила. а после - денацификация на балканите щот тито навремето ни пропуснал. а заради далновидната политика на бънди, домакина му и орионци, нато ще решат, че това е регионален конфликт и ще оставят гордите тангристки последователи на нация техническа да се оправят както сметнат за добре.
269
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите са заминали всичките по белия свят за да намерят хляб и да се спасат от бг мизерия и няколко от тях пишат по форумите че Фиромянчите и те са българи . Психология дига рачете
268
1
 
23
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Очаквам с интерес как макетата ще забранят на евродепутат да влезе в страната.
267
20
 
5
 
! Отговори
ANASTAS MIIKHOS преди 1 година
ОБАСТТ МАКЕДОНИЯ = говоря за Оригиналната и Първа = е само в Гърция...НО голямата разширена МАКЕДОНИА---СТИГА ДО ТРАЯНОС ПОРТАС = днешния Ихтимански Проход и е на 5 км след Ихтиманскя Туннел в посока към София..Там Василлиис Втори Вуггароктонос губи от Цар Самуел Македонски в 986 година ...ГОЛЯМА ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ--после стига до Пазардшик и Пловдив на 5км юг..после ЗАПАДНИТЕ ВИСОКИ РОДОПИ---СА ЧАСТ ОТ Македониа..А източните Родопи = ниски и хълмести-- са част от Тракия .Град Смолян е към Тракия.
266
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като тези смешници открито заплашват живота и здравето на български граждани, тоягата трябва да влезе в действие. Болните мозъци се помислиха за много велики и време да ги наврем в мишата дупка от която изпълзяха.
265
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако случайно започне война, ще има лиБалъци даМрат за чекмеджетата и фераритата на Чалгария? Най-много някой заблуден нацист от футболните агитки. Всички останали дирекно се пишем Македонци, Мирмидонци, ако искат и Селевкиди ще се пишем.
264
1
 
3
 
! Отговори
до 269 преди 1 година
Сърбите?
263
34
 
5
 
! Отговори
Реджеп Хасан преди 1 година
Българите тормзите фиром и фиромците, но ще си изпатите за това.. Турция ще помогне на Фиромо-Македонсите и билгарите ще плачете .
262
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименКойто е служил, знае къде!!
261
3
 
8
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Анонимен267 Знаеш ли, в Англия предпочитат афганистанци пред българи и когато ги попитах защо пренебрегват образования и културен българин, те знаеш ли какво ми отговориха - ние тях ги познаваме, а вас - не! Е...Страхуват се хората от нас, не само от руснаците, значи...Страх лозе пази...
260
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви македонци ,какви българи в Скопие. Там не са ли всички албанци?
259
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Игнор за това пл еме - албанците да ги завземат, щом толкова мразят българите, с които са от една черга. Татари сме били, а те били други....
258
5
 
8
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Анонимен260 Да..Ако наистина е така с бай Тошо,това определено е много лошо..Аз също знам за случай, когато македонски борец за свобода иска помощ от български министър и този му отказва всякаква подкрепа. Тогава този македонец се зарича македонците никога повече да не се присъединят към България и да се освободят от сърбите сами..Както виждаме днес,тази клетва се изпълнява много точно в първата си част-явно е пипнато от веща ръка...Нямаме политици, това е факт!...Затова и стигнахме до тук
257
15
 
3
 
! Отговори
доналд преди 1 година
прево на македонскиОмразата кон Бугарите можеби се покажа како единствената основна причина или причина за постоеето на македонскиот народ. Надобро би било да го игнорираме ова проколнато племе. Таму горе на чукарите, не само кислородот е поретко.
256
38
 
6
 
! Отговори
Касандар Македон преди 1 година
Татари, разберете, Македониа е постара од сонцето! Пирин отсекогаш бил наш и е биде наш!
255
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ние сме американска колония, кой плаща за антибългарските настроения в РСМ? Русофилите нещо, няма ли да кажете?