В РСМ готвят блокади на пътя за Скопие срещу "българските неонацисти"

Протестът ще започне на 4 февруари в 8:00 часа
27 яну 2023 11:00, Елка Василева
376
 В РСМ готвят блокади на пътя за Скопие срещу "българските неонацисти"
Снимка: БНТ

Блокади на пътя за Скопие против "българските неонацисти" се организират в социалните мрежи в Република Северна Македония, цитирани от “Инфомакс”.

Още по темата
Според публикациите се готвят блокади на пътищата към Скопие след граничните пунктове при Деве баир и Делчево.

Призовават се "всички родолюбиви хора да дойдат с камиони, трактори, автомобили и друга техника за участие в протеста". Протестът ще започне на 4 февруари в 8:00 часа местно време. Призовават се хората от Куманово да блокират пътя до столицата, предаде БНТ.

Премиерът на съседната ни държава Димитър Ковачевски заяви в Събранието, че ще бъдат взети мерки за осигуряване на реда и обществения ред на 4 февруари, когато се отбелязва рождението на българския революционер Гоце Делчев, чиито тленни останки се намират в църквата “Свети Спас” в Скопие, пренесени там от българския комунистически режим приз 1947 г.

Външното министерство на страната призова службите за сигурност да забранят достъпа на евродепутата Ангел Джамбазки до територията на РСМ, а преди това президентът Стево Пендаровски заяви, че един български евродепутат и други български граждани трябва да попаднат в забранителен списък. Фондации от България организират автобуси с желаещи да отидат до Скопие, за да почетат паметта на Гоце Делчев.

Развитията са на фона на жестокия побой над секретаря на българския културен клуб “Цар Борис Трети” в Охрид Християн Пендиков. Този инцидент Република Северна Македония смята за затворен пред ЕС с посещението на Буяр Османи в София, обясни самият той вчера пред депутатите в Събранието.

Българската страна далеч не смята така, като спря международните проекти със Скопие, извика посланика ни за консултации и информира европейските партньори. Президентът Румен Радев настоя пред комисаря по разширяването Оливер Вархеи ЕС да прояви инициатива за защита на правата на македонските българи в същата степен, в каквато настояваше за бързата интеграция на РСМ в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
5
 
12
 
! Отговори
Стоянов преди 1 година
Абе тея козяци освен да лаят друго не могат, пуснете им една тумба братя роми от Бг и за 2-3 дни няма остане 1 козяк у тая уж държава. Бедни изтърбушени диваци, но най вероятно скоро ще ядат Хурката да не последвате Украйна.
253
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питам : Защо не попитаме всичките държави в ЕС ,.. кои са за РСМ , и кои са за България , МНОГО ЩЕ БЪДЕ Ентересен ''РЕЗУЛТАТЪТ'' , да видиТЕ , колко е ''единен'' ЕС ,..... нали ДИАНА !?Между другото , това бе направено , преди 2 години , ама само устно !
252
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не харесвам Македонците, а вече и Българите. А съм роден в Македония и живея в България.
251
0
 
25
 
! Отговори
доналд преди 1 година
Омразатя срещу българите май се оказа единствената първопричина или резон за съшествуването на македонския народ. Най-правилно би било да игнорираме това прокълнато племе. Там горе по чукарите не само кислорода е по-рядък.
250
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За част от Македонците съм убеден че не струват или не стават. Лошото е че мнозинството от Българите е същото или по-зле даже.
249
1
 
12
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Македонец Етнически македонци има само в България, уважаеми! След като гърците ни открадват македонците, те стават етнически българи в Гърция..Гърция манипулира нещата с факта, че открадват македонците преди те официално да са присъединени към България, което обаче не променя факта,че всички македонци са българи и това, че до сега се е запазил етноса им у нас като македонци говори само за българската толерантност, но не променя принадлежността им към българите-лесно за доказване!
248
2
 
11
 
! Отговори
Петър Младенов преди 1 година
Следващият път когато тръгнат да идват в България за да оскверняват гроба на Яне Сандански в Рожен, трябва да направим същото. Пълна блокада и пиле да не прехвръкне! Да си заврат червените ОМОвски байраци там къде слънце не грее!
247
0
 
18
 
! Отговори
Стоянов преди 1 година
Само вижте колко макета- *** следят и коментират български сайтове и новини.
246
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КВА МАКЕДОНИЯ БЕ- ОТКОГА КРАЕН БЛАГОЕВГРАДСКИ КВАРТАЛ СЕ САМООПРЕДЕЛЯ КАТО ДЪРЖАВА ? ДЕНИФИКАЦИЯ ЗА ТАЗИ ГМО НАЦИЯ
245
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Диана.... Кофтито е , че в РСМ вече преобладава исляма все повече , погледни състава им в НС . Вината си е и наша , навремето / жив свидетел съм/ , македонците искаха български паспорти , но Т. Живков каза: '' Вие сте македонци , няма да стане ". Срамна работа , нали !
244
1
 
10
 
! Отговори
Джо преди 1 година
Когато една страна не е в евро съюза не е ли редно да има визов режим ?
243
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От българска страна не трябва да има никакви реакции на наглите македонски провокации. Тишина. И блокиране за ЕС докато не им се изяснят нещата на макетата.
242
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Братя Македонци! Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши, българин да си.
241
1
 
16
 
! Отговори
Стоянов преди 1 година
Достатъчно е да им анулират българските паспорти.
240
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не блокирайте пътя братя Македонци ,пуснете Джамбаски и направете това което си искате пред горба на Гоце Делчев. Сигурен съм ,че Гоце ще се изкефи.
239
3
 
17
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До ТАМ В РС.МАКЕДОНИЯ По народност в РСМ разбира се живеят македонци, но по етнос там живеят българи, сърби и албанци...Никой няма нищо против това в България и не е необходимо да свикваме с нещо подобно. Истината е, че сръ.бски.те ку.чета в РСМ трябва да свикват, че в страната им не живеят никакви кореняци-македонци, а кореняци-българи, уважаеми!..Проблемът не е в нашия телевизор, значи!
238
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ---240 . Пич /а/ , То ЕС няма армия , а ти ми извади такава в България , как ги праИш тези работи !Първо погледнете , как са облечени граничарите в РСМ , и с какво оръжие са снабдени , даже и за нощно виждане , както беше и в Бг по времето на соца , ... пък тогава да им се присмиваме ! Виждам само че ние в Бг сме КРЪГЛА НУ-ЛА , по всички линии и параграфи , не знам само от къде вадим такова ''ЕГО'' , за срам и резил на цял свят СМЕ !
237
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През втората световна война българската фашистка държава направи жестоки убийства и унистози села около Серрес и Кавала.Даже и " псевдомакедонците" бивсши сътрудници вече ви плюят и не искат нищо общо с вас.Долните ви поведения не се забравят
236
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България една от най-корумпираните държави в света,една от най-бедните в Европа. С най-високо ниво на ограничение на свободата на словото в Европа. Не признава и не разрешава права на малцинствени групи ( с конститицията си, което е още по-тревожно). С нито един съсед няма добри отношения. Не приема историческите теории на нито един от съседите си.......Може да пиша цял ден. Но няма смисъл,това е достатъчно.
235
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил Пвтков е в основата на напрежението между България и РСМ.