Български лекар от Хатай: Градът го няма, хората са по улиците

Раздават лекарства, правят манипулации, операции в полеви условия
Обновена: 14 фев 2023 10:30 | 14 фев 2023 10:30, Анисия Иванова
35

Турският град Хатай е едно от най-засегнатите места от земетресението, което разтърси Турция и Сирия. В помощ на пострадалите в Хатай се притече д-р Берк Шабан, който по време на ковид пандемията беше доброволец в болницата в Исперих.

"Отвътре нещо ми каза, че дългът ми е да се отзова. Не се замислих изобщо. Ние сме един от първите български екипи, дойдохме на третия ден. Положението не може да се опише с думи. Няма оцеляла сграда в целия град, а той е с размерите на Варна - с около 300 хил. души население. От него не е останало нищо, хората са по улиците. Оцеляват някои хора, но шансът е все по-малък. Действията са насочени основно към хуманитарната помощ", разказа д-р Шабан за "България сутрин".

В лагера е започнала организация и вече имат някакви условия, но оцелелите хора се нуждаят от хуманитарна помощ, настаняване, медицински услуги. Няма достатъчно място, където да бъдат настанени всички оцелели, част от тях биват пренасочвани, стана ясно от думите на доброволеца пред Bulgaria ON AIR.

"Нашият екип е съставен от 20 човека. Те са доброволци към Асоциацията на доброволците. Присъединих се към тях. Участват в акции, където използват специфични умения при проникване в тесни процепи. С колегата лекар опитваме да приложим някои медицински умения. След като видяхме, че няма толкова полза от нас, тъй като повече се вадят починали, започнахме да се пренасочваме към болничния лазарет - раздаваме лекарства, правим манипулации, наложи се да извършим мини операция в полеви условия", каза още д-р Шабан.

Доброволецът посочи, че няма достатъчно лекарства за всички пострадали, но обстановката е започнала да се подобрява.

"Организират лагер с водоснабдяване. В продължение на 5 дни нямаше течаща вода. Основният проблем беше с хигиената", отбеляза д-р Шабан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
14
 
14
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Проблемите на Турция предстоят,но не зарад землетресението,а защото лазкият грузински ром Ердоган вкара в неизплатими борчове турците.А турците,подобно на американците,ибипат да преяждат без да си плащат сметките.Все ми е тая,че били на улицата турците.За тях важбото е киендзефъ да има,а до него печени агнета.От два стола(Катар и Саудитска Арабия) на земята. И не се осмелявайте да влизате в Свята България,защото ви мразим,турци.Към Мека пълзете!
4
1
 
13
 
! Отговори
какво преди 1 година
ли би станало с наще нови строежи особено край морете ако ги друсне така се чудя
3
8
 
12
 
! Отговори
Един с една преди 1 година
И тия идат там уж да помагат, после почват като манекени ги дават по 10 телевизии, лицемерщина
2
3
 
8
 
! Отговори
МВР секта ли е преди 1 година
Служители от МВР ПЕРНИК и РУ Бобов дол предлагат ТЕРОРИЗЪМ на гражданите , забраняват на мъже Българи да се женят чрез постоянен терор!Моля прочетете, това е истина, не ходете в Перник !Разполагаме със списъци с жертви Българи не роми !
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е просташко пред такава новина да излизат разни безгрижни и весели реклами. Поне ги спрете! Срамота.