Тежка влакова катастрофа в Гърция, поне 29 жертви

Обновена: 1 мар 2023 07:08 | 1 мар 2023 06:53, Александър Попов
29
Тежка влакова катастрофа в Гърция, поне 29 жертви
Снимка: БГНЕС

Пътнически влак в Гърция, превозващ стотици хора се сблъска с идващ насреща товарен влак в северната част на страната рано тази сутрин. До момента се съобщава за 29 жертви и най-малко 85 ранени.

Няколко вагона са дерайлирали, а поне три са избухнали в пламъци след сблъсъка близо до Темпе, малко градче до долината, в която са разположени големи магистрални и железопътни тунели, на около 380 км северно от Атина.

От болницата в близкия град Лариса съобщиха, че най-малко 25 души са получили много тежки наранявания, съобщи „Катимерини”.

"Процесът на евакуация продължава и се извършва при много трудни условия поради сериозността на сблъсъка между двата влака", заяви Василис Вартакоянис, говорител на гръцката противопожарна служба.

Оцелели разказват, че няколко пътници са изхвърчали през прозорците на вагоните вследствие на удара. Други са се борили да се освободят, след като пътническият влак се е изкривил и се е забил в полето до релсите.

Пътниците, които са получили леки наранявания или са невредими, са транспортирани с автобус до Солун, на 130 км на север.

Железопътният оператор Hellenic Train съобщи, че в пътническия влак, пътуващ в северна посока от Атина за Солун, втория по големина град в Гърция, е имало около 350 пътници.

В коментар за държавната телевизия Костас Агорастос, областен управител на област Тесалия, определи сблъсъка като "много силен" и заяви, че това е "ужасна нощ".

Длъжностни лица заявиха, че са се свързали с армията, за да окаже помощ, съобщава БГНЕС.

На мястото на инцидента са пристигнали около 150 пожарникари и 40 линейки, съобщиха от противопожарната служба.

Все още не е известно каква е причината за сблъсъка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През далечната 1968 г.съвсем подобна катастрофа се случи в България до Пазрджик.Аз тогава курсант с моите колеги отивахме в отпуск.Нощно време .Началото на февруари.Тъкмо се обличахме за слизане когато влака започна силно да забавя и последва сблъсък който ни прати на пода.Причината пак беше началник гарата.Преуморен губещ представа той насочва нашия влак и товарен.Машинистите от товарния без да мислят скачат а в нашия влак машиниста нарежда на помощника да се махне.Забавя до сблъсъка и загива
22
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До Истината Била е ,но вече не е.И точно това ли е статията,под която да ни образоваш по история?
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тишина. Със съседи пием Узо, с масли и слушаме най тъжното Сиртаки, Сиртакито от Зорба Гъркът. Тишина и тъга за нашите гръцки съседи.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Номер 16 съм. Няма какво да ми цъкате минуси. Там машинистът получава по радиостанцията инструкции "Карай смело на червено!" и изпълнява, без да знае този, който е дал указанията къде е гледал, колко ракии е изпил и коя стрелка в коя посока е забравил. Отделно карат с колкото им стиска - по линия за 160 км/ч с вагони до 160 влакът се движи с 200. Въпросната линия има най-съвременната ECTS система за управление на движението, но тя не работи, защото естествено е несъвместима с такива своеволия.
19
0
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
АБСОЛЮТНО БЕЗОБРАЗИЕ! ТАМ ТОЧНО ИМА РЕЛСИ И ЗА ДВЕТЕ ПОСОКИ ! КАК ТОВАРНИЯ ВЛАК СЕ Е ОЗОВАЛ В НАСРЕЩНОТО НЯКОЙ Е ВИНОВЕН
18
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
високотехнологична китайска електроника ... тия, жълтите, така ще направат и нещо в космоса, накъдето напират...мноо на сериозно се вземат, напълниха света с китайски ***, абсолютен саботаж ...и вируси пуснаха, животинките изядоха, и са страната бълваща вредни емисии в атмосверата...второ место след путинистан
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пич0ве, линията там е двойна! За да се сблъскат челно влаковете, мирише на саботаж!
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Машинистите са ударили рязко спирачки, но малко след това е последвал ударът. Т. е. според очевидци от влакът машинистите явно са се опитали да спрат пътническият влак.
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все още е неизвестна причината за сблъсъка?Това може да го кажат само олиго френи. 30 години съм работил като машинист и най много мее било страх някой заспал стрелочник да не пусне насрещен влак в междугарието. В днешно време стрелочници няма осланят се на компютрите. Някой бъгнат комп е пуснал товарният влак срещу пътническият и е станала кашата. По интересното е къде са спали мешинистите и не са разбрали че вървят в един коловоз. За пръв път ли минават от там? Жалко за почернените семейства.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Муахаха Moже и да се окаже виновен...Както за сваления малайзийски Боинг!
13
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гръцките железници са по-зле от българските, редовно не спазват никакви правила, съответно търкалят вагони в дерето. Много жалко за хората. Аз в Гърция пътувам само с автобус, колкото и да съм фен на влаковете. Преди години техните управници пуснаха скоростни влакове до София, но забранени за българи, понеже ни смятат за второ качество хора.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но 5 по добре да изчезнеш от тази земя
11
16
 
14
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Половин Гърция е била българска обаче заради скапаната царска фамилия управлявала до 1944 година в България, ни отнемат териториите.
10
19
 
1
 
! Отговори
МОЛОДЕЦ СУКА преди 1 година
Alax akbar,ben sen @
9
2
 
19
 
! Отговори
Старият машинист преди 1 година
Според мен, първоначалната информация е неточна. ЖП линията е двойна. Вагони от товарния влак са дерайлирали, завъртяли са се и са паднали върху съседната линия. Те са препречили пътя на пътническия влак и е станала катастрофата. Няма пускане и челен удар на влак срещу влак. Това е мое мнение. Очакваме подробна информация.
8
3
 
13
 
! Отговори
9 преди 1 година
Не била известна причината за грешката!? Ми човешка грешка....движещи се по една линия един срещу друг...
7
1
 
11
 
! Отговори
x преди 1 година
Човек по-добре да не се ражда. Толкова страдание на тази земя.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4 В 21-ви век, да се сблъскат челно два влака - или е тотално безхаберие, или саботаж! 50-50! Горките хора, да почиват в мир!
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо е абсурдно, при днешните технологи, да сблъскаш 2 влака. Някой много се оср..
4
24
 
11
 
! Отговори
Историк преди 1 година
Половин Гърция е била българска обаче заради скапаните комунисти ни отнемат териториите