Турция с нови правила за пътуване с кола: Само собственикът има право да шофира

Превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява
Обновена: 17 май 2023 17:05 | 17 май 2023 15:38, Йоана Цонева
83
Турция с нови правила за пътуване с кола: Само собственикът има право да шофира
Снимка: Pixabay

Нови правила за пътуване в Турция с личен автомобил влизат в сила, съобщиха от българското консулство в Истанбул.

Според новите регламенти при влизане на турска територия с лек автомобил, превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява и изнесе от турска територия. Не се разрешава преотстъпване или управление от друго лице, било то с пълномощно, дори регистрираният на влизане водач да се намира в същото МПС.

При установяване на нарушение, превозното средство може да бъде задържано и след няколко дневна бюрократична процедура изпратено в офис на турските митници към съответното населено място.

След заплащане на глоба, автомобилът следва да бъде върнат на водача, поясняват от консулството.

Друга промяна гласи, че българските граждани, на чието име е регистриран автомобил при влизане на турска територия нямат право да напускат страната без да изнесат автомобила или да представят официален документ с уважителни причини, налагащи това.

От консулството напомнят на българските граждани, пътуващи в Турция, че тяхно задължение е снабдяването със здравна застраховка, валидна на турска територия.

Българските граждани, посещаващи Република Турция с цел лечение, следва да отчитат, че отношенията им с лечебното заведение са от частно правен характер и не могат да разчитат на консулско съдействие при възникнали спорове от финансово или друго естество, посочват от дипломатическата ни служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
ДО КОСМОНАФТ преди 11 месеца
ПЕЙ СИ ИНТЕРНАЦИОНАЛАИ ДА НЕ ТИ ПУКА .......!!!ДЕПЕСЕТО КАТО ВЗЕМЕВЪНШНО МИНИСТЕРСТВОПИШИ ПРОШЕНИЕ ДО СУЛТАНОГЛУ
61
0
 
0
 
! Отговори
ДО 64 преди 11 месеца
МИ ЧИ ЗАТОВА СА ДВАМА ШОФЮРИ....ДВА АКЪЛА СА ТОВА!!!!ЕАРДОГАН ШЕ ВИ ..ОПРАВИ...
60
1
 
4
 
! Отговори
Euro6 преди 11 месеца
Пълна дивотия до шия , значи караме с колега на двойка прицип и при влизане в турция камиона го регистрират на който кара от двамата. После на изход трябва така да сметнем времето на каране че пак той да кара. Мега глупав и недомислен закон , очаквам скоро време доста жалби и протести от колеги които карат по релация турция. Спасението е да се кара само на еденица но времето за бутане по опашките ще е крайно недостатъчно. Не стига че ни слагат лимит на горивото при влизане ми сега и това....
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява и изнесе от турска територия ----///----- Да го изнесе? На раменете като офца или на ръце, като булка?
58
0
 
3
 
! Отговори
Гегата преди 11 месеца
Превенция против вноса на коли с чужда регистрация без заплащане на мито. Също има изискване шофьора да е гражданин (или да има документ за престой ,виза ) на държавата където е и регистрацията на автомобила.
57
0
 
6
 
! Отговори
Оправте си заглавиет преди 11 месеца
Пише при влизнето се регистрира на името на шофьора тоест ,който шофира на влизане в Турция трябва да е същия и при напускане.Йоанчето разбрала при регистрация в КАТ...
56
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Супер, ама в нашия дом сме 5 души, които имат книжки. И какво? Веченимам две коло. Сега 5 линще трябвя да стават?
55
1
 
1
 
! Отговори
Лиза преди 11 месеца
До анонимен 64Къде точно е упоменато,че става въпрос за камиони?
54
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Правете разлика между личен автомобил и камион!!! Аман от лалайкаджии, чели-недопрочели и пишат ли, пишат отдолу глупости да им се смеят останалите
53
6
 
24
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 месеца
Днес е годишнината от Баташкото клане. Пълно мълчание.
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 61 И как ще спрат някой на който камиона е на фирмата и не е негов? Пълни глупости дрънкаш.
51
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ама това според написаното в статията важи само за чужденци. Идеята явно е да спрат нашите тираджии да карат по двама души и да се сменят, а останалите просто са жертви на тази отдавнашна война.
50
0
 
6
 
! Отговори
Цветан преди 11 месеца
А нещо за бизнеса с коли под наем не казват ли? Там този закон как ще се предлага?
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И защо?
48
1
 
11
 
! Отговори
Хюго Капет преди 11 месеца
A ето и какво казва българското консулство: "При влизане на турска територия с лек автомобил, превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява и изнесе от турска територия." Къде тука видяхте, че само собственика има право да шофира?
47
1
 
0
 
! Отговори
toti преди 11 месеца
А на мен от Турска банка ми предлагат да приведат пари на фамилията ми,тъй като няма в банката други наследници или загинали при земетресението....какво да правя......./??
46
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Целта е всеки шофьор да има кола. По този начинхсе стимулира продажбата на коли. *** е че 80% от турците немогат да си позволят дори 20 годишна таратайка. Средната заплата е 4200 лири което е 380 лв
45
2
 
15
 
! Отговори
Сата НАТО преди 11 месеца
Преди време, след земетресението, се опитах да даря пари чрез турския Червен кръст. Въпросникът, който се попълва на страницата им е все едно искам пари на заем, а не дарявам. Цъках, цъках, въпрос след въпрос, накрая се отказах. Нещо на зле са тръгнали.
44
3
 
16
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 11 месеца
Това е най тъ.пото и недомислено правило на света.
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това ме разбрах само за чужденците ли важи? И какво ако спътникът ти счупи крак или друго? Не можеш изкара колата от Турция брех и дивотии ама така затуй ходете на запад не на изток