Гърция призовава: Преглътнете страховете си и почивайте

Нейният успокояващ извод е, че всички са в безопасност
Обновена: 26 юли 2023 15:15 | 26 юли 2023 15:14, Нели Христова
32
Гърция призовава: Преглътнете страховете си и почивайте
Снимка: БГНЕС

Политиците отправят послание към туристите, които може да се изплашат от горещите температури и адските пейзажи на бушуващите горски пожари: Преглътнете страховете си и продължете да се наслаждавате на почивката си.

В Гърция 20 000 души бяха евакуирани от Родос през уикенда, когато пожари обхванаха части от острова, а британският министър на външните работи Андрю Мичъл заяви, че в момента "не би пътувал" дотам. Но гръцкият министър на туризма Олга Кефалогиани омаловажи заплахата, като подчерта, че е засегната само "малка част" от острова.

"Не е имало прекъсване на работата на летището и ... [само] 10 до 20% от общата площ на острова е била засегната от пожара", каза тя в предаването Today на Би Би Си. "Що се отнася до хотелското настаняване, то 15% от общия капацитет на острова [е бил засегнат]".

Нейният успокояващ извод? "Всички са в безопасност."

В Италия, където през последните дни температурата в Рим достигна рекордните 46°С, а в северната част на страната се изсипаха ледени късове и водпад от градушка, а летището в Палермо в Сицилия беше затворено за няколко часа във вторник заради приближаващи горски пожари, посланието е същото.

"Високите температури са нормални през този сезон и не компрометират по никакъв начин нашето туристическо предлагане, което остава стабилно, качествено, разнообразно и устойчиво", заяви министърът на туризма Даниела Сантанче в края на миналата седмица и добави: "Очакваме ви в Италия."

Тя беше подкрепена от ръководителя на органа по туризъм на страната.

"Бих искала да уверя посетителите, които идват от цял свят в Италия, че тук те ще намерят подходящ за летния сезон климат без особени критични ситуации и без никакъв риск", заяви Ивана Йелинич.

Засега това послание за продължаване на пътуванията, независимо от всичко, продължава да действа.

Според проучване, проведено от Европейската комисия за пътувания, само 7% от европейските туристи, участвали в проучването през март, са заявили, че екстремните метеорологични условия са най-голямото им притеснение, свързано с почивката, съобщава „Политико“.

И макар че 82% от анкетираните в проучването на Евробарометър от 2021 г. заявяват, че биха били готови да променят навиците си за пътуване и туризъм, за да бъдат по-устойчиви, екологичните фактори са сред най-маловажните показатели, по които почиващите избират своята дестинация.

Наблюдава се увеличение на пътуванията към държави като Чехия, България и Ирландия, казва Давид Гарсия Леон, анализатор по въпросите на изменението на климата в Европейската комисия.

"Може да се твърди също, че основната причина за този избор са по-скоро нарастващите разходи, отколкото по-благоприятното време", каза той. "Все пак загрижеността на гражданите на ЕС за последиците от възможни екстремни метеорологични условия нараства."

Това засилва притесненията на правителствата. Туризмът съставлява близо 10 % от БВП на ЕС и в него са заети около 23 милиона души. За традиционни ваканционни дестинации като Гърция въздействието е още по-голямо, тъй като туризмът представлява една четвърт от икономиката.

Туристическият бранш, който тъкмо започва да се съвзема от катастрофата по време на ковид, се надява, че драматичните кадри на туристи, които влачат с километри куфарите си по гръцките пътища, бягайки от горящите хотели, небето, осветено от димящи пушеци, и хората, спящи в импровизирани подслони в конферентните зали на хотелите, няма да отблъснат посетителите.

Горските пожари в Гърция са "ясен сигнал, че туроператорите ще трябва да коригират стратегията си", казва Ерик Дресин, генерален секретар на Европейската асоциация на туристическите агенти и туроператори.

"Определено нищо не можем да направим днес или през следващата седмица, но вече има голяма загриженост. Ще работим по въпроса", каза той и добави: "В момента се работи по въпроса: "Това е много специфична ситуация. Не навсякъде има горещи вълни. Сега е юли, а аз съм във Франция и вали дъжд."

Все повече се признава, че някои аспекти на туризма ще трябва да се променят.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис се изказа сравнително ясно за проблема, като заяви пред депутатите в понеделник: Ние сме във война.

"Климатичната криза вече е тук“, заяви той.

Но от бранша твърдят, че няма непосредствена спешност. В ход е подготовка за конференция през септември, на която ще бъдат обсъдени следващите стъпки, а Дресин заяви, че някои силно посещавани от туристи държави може да променят маркетинга си.

"Гърция много държи на това да бъде целогодишна дестинация. Не сте длъжни да ѝ се наслаждавате само през юли и август, а и през септември, октомври, декември", каза той.

Въпреки че много от последните лета бяха белязани от високи температури, повишен брой смъртни случаи и горски пожари, политиците едва сега започват да се събуждат за проблема, коментира изданието.

Работната група по туризъм на Европейския парламент, която беше създадена, за да се занимава с проблемите в сектора, е съсредоточила работата си върху краткосрочните наеми, цифровизацията и правилата за пакетните пътувания, но не е направила почти нищо, за да анализира въздействието на екстремните метеорологични условия.

На ниво ЕС в стратегията на Комисията за туризма се казва, че мерките за смекчаване на последиците от изменението на климата и адаптиране към него "следва винаги да бъдат включвани в интелигентните и устойчиви стратегии за туризъм на национално, регионално и местно равнище" и се насърчава достъпът на туристическите дестинации до възможности за научни изследвания и финансиране чрез мисията "Адаптиране към изменението на климата" на програма "Хоризонт Европа".

Голяма част от политиката на Комисията е насочена към това туризмът, и по-специално транспортът, да стане по-екологичен, а не към адаптиране на туристическия сектор към изменението на климата.

Но повече лета като това могат да окажат влияние върху моделите на пътуване, твърди Лукас Берар-Шену, преподавател в университета в Гренобъл.

"Рискът от пожари вероятно ще се увеличи, което може да засегне туристическите региони, особено в Средиземноморието", каза той. Повече хора може да се отправят към планините през лятото, благодарение на "по-топлите и стабилни метеорологични условия" и "нарастващия топлинен стрес в градските райони".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: туризъмтуристиГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
само *** и селяци ходят в Гърция с чесъна и лютеница , счупен чадър и мазно чело.А къщите за гости са на наши мутри и крадливи бизнесмени - ха ха ха , пържете се на камъните и си виобразявайте ,па се фукайте на село -ха ха ха
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е да ги преглътнем, ама не сме огнегълтачи! Та не, благодаря но след миналогодишната жега дето я карах в Гърция тая сме само по планини в България и на басейнчета. Иначе който е тръгнал към Гърция му пожелавам късмет.
21
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За четвърти път съм в Гърция тази година и мога да кажа само едно - Алибега, сори ама няма да има пари за вас из мек яри такива :) Аааа, и да не забравя - края на август и септември пак ще харча пари само тук! Със здраве :)
20
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дааа ,мн пропаганда и скрита реклама изляха гърците и Излъгаха хиляди българи ,и аз признавам си . 80% от Гърция е гаден камъняк , а в България 80% е пясък и хубави плажове . Гадно отношение от гърците ,гадна и 3 пъти по скъпа храна ,жегааааа -Отврат ! пишете минуси ,но това е истината
19
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тая година се полдъгах и отидох в Гърция - По-грозно и мръсно море не бях виждала -неа врасна ,аспровалта, и ставрос - Отвратително !
18
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз предпочитам да дам 30лв за шезлонг и чадър и да съм на Пясъчен,хубав плаж,с плитко море , приятна температура отколкото безплатен камъняк,прахоляк ,таралежи ,адска жега ,влачене на чадъри ,а да виснеш на едно фрапе и да се фукаш си е страшна селяния и мизерабъл.
17
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами вие гърците ми "преглътнахте" 1600 евро за 5 дена в неа врасна - ОТВРАТИТЕЛНО ! -ужасен камъняк ,мръсУтия ,кафява пяна ,дълбоко 2м още от брега ,в ресторантите скъпа и гадна храна от лидъла и дискаунта ,сърдити гърци ,кисели сърби . Един германец ми вика -при вашето българско море да идвате на тоя камъняк и жега сте луууди !
16
4
 
8
 
! Отговори
истината преди 9 месеца
ходил съм много пъти в Гърция и сигурно пак ще отида ако даде Господ но там и в началото на септември е адски горещо на нашето море има невероятни места не говоря само за природа става въпрос и за хотели ресторанти и т.н.добре,че сега *** и пульо ходят по Балканите ,че не е толкова навалица
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Че то у нас по-горещо бе от Гърция. Вчера имахме 42 градуса.
14
2
 
17
 
! Отговори
Бено преди 9 месеца
Чудя им се на туристите как при 46 градуса разглеждат разни исторически обекти и камънаци, вместо да са в гора или край река, нс зелено, тихо и хладно
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще изгорите там! Днес в Кавала е ужасно горещо дори и под чадърите не се живее!
12
1
 
5
 
! Отговори
НД преди 9 месеца
Аз бях доволна в 2021 на Свети Константин и Елена. Малко плажче, малко чадъри,цените в заведението нормални, чадъд и шезлонг по 5 лева. Добре си починахме и препоръчват курорта. Сега почти няма свободна зона и цените двойни. Нека хората почиват в чужбина.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хем обявиха бедствено положение, хем очакват туристи. Да ходят на двойна жега и мръсен въздух да дишат да не изпуснат парата хотелиерите.
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да приглътнете че ухаете на пушак, съсипвсте си белия дроб, може да изгорите, няма път за бягство от островите... и си почивайте на камъните, около морето. :))) Стига глупости .. идвайте към България. Гърчевиите през 2 сезона ви развалят почивката.
9
4
 
15
 
! Отговори
не знам преди 9 месеца
някой да е пробвал гръцките курорти и да е продължил ч ченоморието.
8
6
 
8
 
! Отговори
Гого Мадурев преди 9 месеца
Звучи така: Елате на почивка, ако не ви стига жегата предлагаме и пожари с жив огън да ви е по горещо.
7
10
 
12
 
! Отговори
фен преди 9 месеца
връщам се от нашето черноморие - температура 28 градуса, морето като езеро чисто като сълза, 7 дни нямаше вълничка. Прекрасно време, прекрасна вода! а ние българите точим керваните за Гърция 45 градуса, вода солена и топла като чай, а сега ще мирише и на пърлено от пожарите!
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен: НЕ СИ ПРАВ! - в Гърция е на двойно по-ниски цени за двойно по-добри условия! Ати си седи на мутро-черноморието, ама не говори глупости!
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В БГ дерат кожи за чадъри и шезлонги. Вече хора от крайбрежието ходят на почивка в Гърция и Турция. Ядосват се, не се спазват правилата за свободните зони. Кой трябва да проверява дали се спазват?
4
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От 20 дни съм на БГ морето. Водата е кристална. Температурите - поносими. Ходете си в Гърция на двойни цени. Стойте с децата от 12 до 17 маса в стоите. Дишайте отровния сим и горещини.