Мубарак разтури правителството

Египетският президент няма намерение да се оттегля
Обновена: 31 яну 2011 16:56 | 29 яну 2011 08:49,
27
Мубарак разтури правителството
Има "тънка граница между свободата и хаоса", смята Мубарак. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В ранните часове на деня египетският президент Хосни Мубарак се появи по телевизията за първи път от началото на протестите и нареди правителството да подаде оставка, обеща реформи и  призова към спокойствие.

Поисках министрите да подадат оставка и днес ще обявя новите назначения. Съжалявам за невинните жертви  и от двете страни, каза Мубарак. Президентът се обърна директно  към народа, като каза, че разбира, че той желае и очаква от него мерки срещу бедността и безработицата и демократични реформи и  обеща напредък. С думите, че има "тънка граница между свободата  и хаоса", той призова към спокойствие, като добави, че хората са могли да портестират само благодарение на неговите реформи през годините. 82-годишният Мубарак управлява от почти 30 години,  предаде ДПА.

Не с палежи и атаки срещу частна и държавна собственост ще  постигнем стремежите на Египет и неговите синове. Те ще бъдат  постигнати чрез диалог, отговорност и усилия, каза египетският  президент в телевизионното си обръщение, цитирано  от Асошиейтед прес. 

Още по темата

Младежта на Египет е най-ценното му притежание. Но  разграбването на частна и обществена собственост и унищожаването на това, което сме изградили, не е пътя, който трябва да  следваме. Уверен съм, че ще продължим икономическите и  социалните реформи за благото на народа - нямаме друг път и няма да отстъпим от него, но ще продължим по-новому, каза Мубарак. 

Той окачестви антиправителствените демонстрации като част от по-голям заговор да бъде разрушена стабилността и легитимността на политическата система и защити силите за сигурност. По  думите му той им дал инструкции, че протестиращите имат право да изразят мнението си, но актовете на насилие и вандализъм не им  оставили друг избор, освен да реагират, за да възстановят реда.

 Насилието няма да реши проблемите, пред които сме изправени,  нито ще реализира аспирациите ни. Няма да се поколебая да взема  нито едно решение, което запазва сигурността на всеки египтетски гражданин, закани се той. 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: EгипетХосни Мубарак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ХОРАТА ПО СВЕТА ИМ ПРОСВЕТНА,ЧЕ МАРИОНЕТКИТЕ НА ЦИОН НЕ МИСЛЯТ ЗА НАРОДА СИ ,А САМО ЗА СОБСТВЕНОТО СИ БЛАДОПОЛУЧИЕ,ДНЕС КОЕТО ВИЖДАМЕ ДА СТАВА ПЪРВО В СЕВЕРНА АФРИКА Е САМО НАЧАЛОТО НА ТОВА КОЕТО щЕ ПОСЛЕДВА ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ И ТОГАВА ДА МУ МИСЛЯТ ГЪРБОНОСИТЕ КЛЕПОУХИ МОШЕТА ПОКЛОННИЦИ НА МОЛОХ-ДЯВОЛА.
25
0
 
4
 
! Отговори
до наблюдател преди 13 години
Единствоното вярно,което си написал е,че след Мубарак ще дойде американоудобният краен ислямизъм! Другото са пълни глупости-Египет печели от нефт и газ,а не от туризъм,от памука печелят повече,отколкото от туризма!
24
0
 
1
 
! Отговори
прасчо преди 13 години
Египет не е Тунис,дори само и заради Суецкия канал никой няма да позволи там да има али-бали......така,че да погледаме и да видим......
23
1
 
5
 
! Отговори
талибан преди 13 години
Опитай в ислямския свят да въведеш "демокрацията","пазарната икономика" и глобален капитализъм с всичкия им хаос,престъпност,разврат и гледай какво става.Населението им ще те убие с камъни.Това,че ние възприемаме западния модел като даденост и аксиома,не значи че и другите са съгласни с него и го приемат.Ама там комунизъм-антикомунизъм нещо не върви щото има коран и всички се подчиняват на традицията.А не на измислените от кабинетни учени политически системи в стил "Граби колкото можеш другите"
22
0
 
4
 
! Отговори
талибан преди 13 години
Насър умря в 1970г и новият лидер Ануар Садат изгони руснаците от Египет,свърза се с Америка и отиде на преговори с Израел.През 1977,1978 или 1979 година египтяните разгромиха нашетоп посолство и скъсахме дипломатическите отношения с тях.Американския военен флот минаваше Суецкия канал с разрешението на Египет.Египет беше толкова "социалистически",колкото беше и Османската империя с нейните кервансараи.В тоя смисъл голяма част от света и специално ислямския е "социалистическа"
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мммм,както винаги не сте в час.Сегашният(а и предишният)арабски "социализъм" е по-скоро един арабски национализъм.Арабските "социалистически" лидери са всъщност повече арабски националисти и във връзка с това,някои може да се смятат за социалисти.То тогава и Иран е "социалистически" щото Коранът отрича банките,лихвите и проповядва равенство.Ама не е.Алжир беше донякъде социалистически преди.Египет при Насър беше просъветски заради войните с Израел.Насър умря в 1970г и новият лидер Ануар Садат из
20
2
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Големи разбиранчовци, няма що :). Да, тоя от снимката спада към соцлидерите, но в Египет от години върви тенденция на ислямизация и лошото за тях е, че ако ги свалят тия ще докарат на власт някои талибани и тогава ще отидат хептен на кино. Там основния приход им идва от туризъм, а едва ли има много мераклии да ходят в арабска държава с ятуласи или някви други ислямски лидери и да рискуват та ги отрепят някъде. Лошо, а хубава държава беше.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Арабски Социалистически Съюз"...................................ДОЛУ ИСЛЯМО-КОМУНИЗМА !!!!
18
1
 
3
 
! Отговори
Игнатчо преди 13 години
Управляващата партия на Мубарак, е член на Социалистическия Интернационал. Основана е като "марксистко-ленинска ислямска партия", преди няколко години се казваше Арабски Социалистически Съюз. Докато съществуваше СССР, едни от най-големите им военно-морски бази в Суецкия канал, бяха разположени в Египет, в региона на Хургада. И в момента, там руският език е на уважение, и то не благодарение на руско-езичните туристи :)
17
2
 
4
 
! Отговори
талибан преди 13 години
Игнатчо,Мубарак не е никакъв социалист,а е прозападен.Човек на Америка,който отстоява нейните интереси.Гамал Абдел Насър беше социалист.Мубарак не е.Когато го свалят,западняците ще се хапят за ***.Ще дойде някой ислямски режим като в Иран и може би Ирак.Тогава ще види запада,ще си пари *** с гореща тухла
16
1
 
1
 
! Отговори
Mango преди 13 години
Тоя на снимката се опасявам,че ще изтърве самолета за саудитска арабия!
15
12
 
7
 
Отговори
агент Гоце преди 13 години
Браво другарю номер 12!Точно от такива верни кадри имам нужда в новото ми "АБВ".При герберите липсва именно тази всеотдайност да защитават ръководителите си, за разлика от нас, комунистите - от другарите като теб, които с гърдите си да защитите двата ми мезонета и МОЛ-а от попълзновенията на ГЕРБ. Само така ви искам!
14
1
 
1
 
! Отговори
Мемет преди 13 години
Алаху акбарWikiLeaks! Алаху акбарДжулиан Асандж!
13
4
 
1
 
! Отговори
Игнатчо преди 13 години
Мубарак да се оттегли? Вие видяли ли сте социалист да се оттегли без бой?
12
6
 
9
 
! Отговори
готов да защитава ? преди 13 години
Да защитаваш т.н. герб означава да защитаваш Цецо ДС-то, пожарникаря, Пашата, Маргините, Маджо, Миша Бирата, Вучката от Терминал-2. Кой от вас, тиквени гербави, е готов да защитава с гърдите си 6-те луксозни имота на Цецо?
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ИДВА РЕД И НА ЛИБИЙСКИЯТ ***.
10
10
 
11
 
! Отговори
уорото преди 13 години
време е и бг президента да го направи като колегата си от египет
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Do 7. Ti si gnusen manipulator.Leke cherveno.
8
7
 
1
 
! Отговори
nared преди 13 години
sa bg tikvite
7
23
 
12
 
Отговори
жертвите на режима преди 13 години
А кога ще издигнем паметник на жертвите на режима на пожарникаря? На умрелите онкоболни, на майките с малки деца, на гладните пенсионери, на битите по грешка при арестите, на жертвите на безработицата, на жертвите на ежедневните обири, на жертвите на алчните и лакоми банки, на стотиците хиляди подслушвани, проследявани и репресирани заради различното им мислене, на убитите при катастрофи по скапаните пътища и по разбитите улици?