Асад: Сирия ще реши сама вътрешните си проблеми

Саботьори се възползват от легитимните искания за реформи, твърди още президентът
Обновена: 20 юни 2011 15:00 | 20 юни 2011 14:31, Елка Василева
16
Асад: Сирия ще реши сама вътрешните си проблеми
Снимка: Reuters

Сирия ще реши самостоятелно своите вътрешни проблеми. Това заяви днес сирийският президент Башар Асад в обръщение към нацията - първото от два месеца насам, предаде ИТАР-ТАСС.

В предишното си телевизионно обръщение към народа президентът склони на редица отстъпки и после изпълни някои искания на демонстрантите, но това на практика не се отрази върху острата обстановка в Сирия, напомня ИТАР-ТАСС.

Това е третата реч, която президентът произнася от началото на въстанието в страната през март, вдъхновено от революциите в Тунис и Египет.

Башар Асад за пореден път заяви, че страната му е заплашена от "заговор". Според него този "заговор" ще вдъхне повече сили за съпротива на Сирия, която е "пред завой" след "дни на трудни изпитания", отбелязва Франс прес.

Президентът заяви още, че саботьори се опитват да използват легитимните искания за реформа в момент, когато режимът е изправен пред най-голямото си предизвикателство от над 40 години насам, предадоха световните агенции.

"Случващото се днес няма нищо общо с реформи, а с вандализъм", каза Асад пред свои поддръжници в университета в Дамаск. "Не може да има развитие без стабилност, не може да има реформи чрез вандализъм. Трябва да изолираме саботьорите", каза той.

Още по темата

Асад заяви, че съществува заговор и че Сирия трябва да заздрави имунитета си срещу продължаващите слухове, насочени към страната. "Слуховете не са от значение за мен", каза Асад и отбеляза, че всичко, казано за него, семейството му и действията му е безпочвено.

Той отхвърли "разработваните в чужбина планове", целящи да дестабилизират страната и увери, че Сирия ще реши самостоятелно своите вътрешни проблеми.
Асад отбеляза, че оръжията са били единственото средство за справяне с вандалите и обвини наемници за смъртта на цивилни и служители на силите за сигурност.

 По думите му на някои се плащало, за да заснемат протестите, а на други - за да участват в тях. Той не уточни обаче кой стои зад това.

Президентът поднесе съболезнования на семействата на мъчениците.

Макар че обеща, че ще бъдат приети нови закони и ще бъде обсъдена нова конституция, Асад не посочи конкретни срокове. Той не уточни също какви ще са реформите. Според него, ако бъде предложена нова конституция, тя ще трябва да бъде одобрена чрез референдум, но това би бил краен вариант.

Асад призова за национален диалог за преодоляване на кризата и отбеляза, че той би могъл да доведе до поправки в конституцията или до нова конституция.

Сирийският президент говори в залата на университета в Дамаск, където бе посрещнат с ръкопляскания и лозунги в негова прослава, отбелязва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: СирияБашар Асад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аве незнам дали е жиботински ама сам сигорен 4е Сталин има праст в тая работа едно от малкото му умни постъпки ДА СЕ ТРЕПАТ ЕВРЕИ И *** МюСюЛМАНИ НАС КВО НЕ Е.Е
9
2
 
0
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
Е па,оти се дърляте?Като го отнема исраел,арапето ша съ куртолиса!Май си го дирят?!Зеев Жаботински им спретна тия пачи яйца през четирейсете на миналия век!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а дано *** нада ли
7
4
 
3
 
! Отговори
емир преди 12 години
Ми и аз споменах за ракетата,само че тя се казва Йерих'а на иврит ;), но славяномангалите сте доста назад с членораделната реч, затова си измисляте нови думи.
6
2
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
не съм сигурен какво е искал да каже 2ри ,но мисля че става дума за ракета носител "Йерихон 2" с възможност за ядрен товар , а не че 2ри се мисли за евреин ...
5
6
 
5
 
! Отговори
Йерихон до 3 преди 12 години
Теб какво те бърка ник нейма ми??? Не се занимавай с мен гледай си твоята простата! Аз се кефя че държавата Израел(6 милиона души) държи на прицел над 100 милиона араби!!! При конфликт балистичните ракети Йерихон 2 са способни да превърнат в пепел всеки един голям арабски град! Израел обича да натърква носовете на арабите в техните собствени фекалии!
4
4
 
7
 
! Отговори
vlady преди 12 години
Дано Сирия остане социалистическа наследствена народна република иначе идват *** и брадите, същото важи за Либия.
3
6
 
3
 
! Отговори
емир преди 12 години
И какво като си написал Йерихон 2 като никнейм, нима това те прави евреин пиклио :) Тишма ти'ре зе лоу хашув!*** зе Йериха :) тиздайен бен зона..*** ет хошевет за'йин? Ти си толкова евреин,колкото аз турчин ;)
2
8
 
3
 
! Отговори
Йерихон 2 преди 12 години
Израел може да им помогне да си решат всички проблеми! :)))
1
5
 
3
 
! Отговори
емир преди 12 години
Мръсните нусайрити да предадат властта в сунитска Сирия, неможе 2 милионно малцинство да управлява 20 милионно мнозинство.