Сирия: Народът срещу президента

Бунтът срещу Башар Асад се превръща във въоръжено въстание
Обновена: 8 юни 2011 15:25 | 8 юни 2011 14:42, Елка Василева
40
Сирия: Народът срещу президента
Снимка: Reuters

Бунтът в Сирия срещу управлението на президента Башар Асад се превръща във въоръжено въстание, след като първоначално мирните протестиращи вдигнаха оръжие в борбата срещу собствената си армия и "шабиха" (ар. призраците) - алауитски милиции, които убиват и измъчват възпротивилите се срещу режима, пише „Индипендънт“.

Още по-сериозната заплаха за все още могъщите поддръжници на Асад са нарастващите доказателства, че отделни сирийски войници въстават срещу неговите сили.

Цялата структура на алауитската диктатурата на Асад е изправена пред най-голямата опасност.

Бащата на Асад - Хафез, се сблъска с въоръжен бунт през 1980 г. в централния град Хама, който бе потушен от специалните сили на брата на Хафез Рифаат - живеещ понастоящем заради разследване на военни престъпления в централен Лондон, с цената на живота на 20 000 души.
 
Но въоръженият бунт днес се разпространява в цяла Сирия. Той е значително по-голяма криза и определено е доста по-трудно да бъде потушен. Не е чудно, че сирийската държавна телевизия показва погребенията на 120 членове на силите за сигурност от само едно място – северния град Джиср аш Шугур.

Първото доказателство за това, че цивилни прибягват до оръжия, за да защитят семействата си, дойде от Дераа – града, където започна кървавата история на сирийското въстание, след като агенти на разузнаването арестуваха и измъчваха до смърт 13-годишно момче.

Сирийци, пристигащи в Бейрут, ми казаха, че мъжете в Дераа са се изморили от това да следват примера на мирните тунизийски и египетски протестиращи - разбираема емоция, при положение че хората в тези страни съвсем не са преживели жестоките репресии като извършените от войниците и милициите на Асад - и сега понякога "стрелят в отговор" в името на своето "достойнство" и за да защитят жените и децата си.

Башар и циничният му брат Махер - днешният еквивалент на жестокия Рифаат, може да залагат на максимата на стария диктатор, че техният режим трябва да бъде защитаван от въоръжени ислямисти, подкрепяни от „Ал Кайда“ - лъжа, която бе изказана от Муамар Кадафи и вече заминалите в изгнание лидери на Йемен Али
Абдула Салех, на Тунис Бен Али и на Египет Хосни Мубарак и от все още седящата на трона династия Халифа в Бахрейн.

Малкото клетки на „Ал Кайда“ в арабския свят може да искат това да е истина, но арабския бунт е единственият феномен в Близкия изток, който не е заразен от "ислямизъм". Единствено израелците и американците могат да се изкушат да смятат другояче.

Телевизия "Ал Джазира" излъчи вчера извънреден репортаж с млад сирийски офицер, който призова другарите си да откажат да участват в кланетата на цивилни в Сирия. Полковник Абдул Разах Тлас от Растан каза, че се е присъединил към армията, за да се бори срещу израелския враг, но станал свидетел на убийства срещу собствения си народ в град Санамейн.

"След видените престъпления в Дераа и цяла Сирия аз не мога да продължа да служа в сирийската арабска армия", обяви той. "Аз питам армията: Нима армията има за цел да краде и да защитава фамилията Асад? Призовавам всички достойни офицери да разкрият на своите войници реалната картина. Допитайте се до съвестта си...ако не сте достойни, тогава останете с Асад."

Разграничаването на слуха от фактите става все по-лесно в Сирия с всяка изминала седмица. Все повече сирийци избират сигурността в Ливан и Турция, за да разкажат своите индивидуални истории на мъчения и жестокост в казармите на полицейските участъци.
 
Някои все още използват телефони от самата Сирия, за да разкажат за експлозии в Джиср аш Шугур (ар. Мостът на Шугур) и за тела, хвърляни в едноименната река.

Повече от месец вече гледам нощните новини по сирийската телевизия и повече от половината емисии включват погребения на мъртви войници. Сега самата Сирия обяви, че 120 войници са убити в един инцидент - невероятна загуба за армия, за която се очакваше да изпълни с ужас умовете на протестиращите в страната.

Но сирийската армия, за която се очакваше да е непобедима, често се показваше като неспособна да потисне ливанските милиции по време на гражданската война през 1975-1990 г. Цял батальон на сирийските специални сили бе изтласкан от източен Бейрут например от съмнителна група християнски милиции, които биха били разбити от всяка сериозна професионална армия.

Ако искате да разгромите невъоръжени цивилни, първо ги застрелвате по улиците, след това застрелвате хората, отишли на погребението им и след това застрелвате хората, които са отишли на погребението на убитите оплаквачи. Точно това правят милициите на Асад.

Но когато отсреща се отговаря с огън, сирийската армия възприема съвсем различен подход - мъчения на затворници и страх в лицето на врага.

Ако обаче избухне въоръжено въстание, тогава алауитската общност - съставляваща 11 процента от населението на Сирия, която някога бе фронтовата сила на френското управление срещу сунитите, а сега е опората на Асад срещу по-бедните сунити, е под заплаха.

Режимът на Асад е толкова ужасен от враговете си, че окуражава палестинци да преминат бодливата тел по границата на окупираните от Израел Голански възвишения. Израелците твърдят, че целта е да се отвлече световното внимание от кланетата в Сирия и са абсолютно прави.

Вестник "Тишрин" на правителството в Дамаск пише, че 600 000 палестинци може да се опитат скоро да си идат у дома в земите на Палестина, от които израелците ги прогониха през 1948 г. - кошмар, за който израелците биха предпочели да не мислят, но не толкова ужасен кошмар, колкото онзи, пред който са изправени народът и неговите потисници в самата Сирия.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: СирияБашар Асад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
16
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Какъв народ, бе, ***? Това са вашите мекерета, *** и куртизани. Ай, сиктир, домузлар ве пезевенклер!
47
1
 
15
 
! Отговори
mira преди 12 години
ne moga da razbera zashto vsichki vzimate ychastie po tema za koiato nishto ne znaete ...az sum hristianka i sum siriika komentara koito prochetoh che ot kakto alassad e na vlast hristianite sa podupkvani e nai smeshnoto neshto koeto tezi dni sum chela.....sprete se namerete si drygo zanimanie ostavete Syria na siriicite
46
0
 
15
 
! Отговори
mira преди 12 години
smeshno ama mnogo smeshno prestanete s tdezi spekulacii i izmislici ot kade gi vadite...naroda v syria e zad bashar haresva vi ili ne
45
0
 
14
 
! Отговори
До 44 преди 12 години
Как да няма отзвук от ООН бе?Ти от коя планета падаш?
44
0
 
14
 
! Отговори
До 45 преди 12 години
Ти си жалък роб и гъзолизец.
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Написаното звучи тенденциозно.
42
2
 
15
 
! Отговори
м преди 12 години
Народа е длъжен да се подчинява безпрекословно на суверена т.е държавата !!! В случая тези"борци" за "свобода" и права са си виновни сами ! Нека разберат народите , че неможе , не е редно и е държавна измяна да се вдига оръжие срещу властта на собствената си държава .Навсякъде по света за това престъпление се предвижда смърт дори и в религията !!! (мюсулманска,християнска,юдейска) Такива са ВРАГОВЕ на Всевишния! Самите управници да не властват с тирания и да бъдат справедливи и милостиви !
41
4
 
14
 
! Отговори
Защо ? преди 12 години
Това е безумие ! Само за последните дни там загинаха повече хора , от колкото в Либия за два месеца и никакъв отзвук от ООН ,срам и позор :(
40
0
 
20
 
! Отговори
DO KALIN преди 12 години
ne si prav,to4no,ako go nqma Bashar Asad,v siriq nqma da ima i hristiqni,nito podobni na hristiqni.Ne se zablujdavaite,4e sled Bashar 6te ima demokraciq...Togava 6te vidite kakvo se kazva djamii i radikalisti.
39
7
 
14
 
! Отговори
Калин преди 12 години
откакто тоя башар асад се нагнезди .. на престола, християните в Сирия .. са подтискани .. джамии и радикалисти никнат като, гъби .. останалото са пробутвани проостотии за добитъците, къде вярват на глупостите с които ги обливат.
38
6
 
20
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ НАРОДА .... преди 12 години
..НА СИРИЯ!СЛАВА НА БОРЦИТЕ ЗА СВОБОДА В СИРИЯ!ХВЪРЛЕТЕ ОРЪЖИЕ НА СЪПРОТИВАТА В СИРИЯ, ЗА ДА ЗАЩИТЯТ ИЗСТРАДАЛИТЕ СИ СЕМЕЙСТВА И ДЕЦА!ПОМОГНЕТЕ, С КАКВОТО МОЖЕТЕ!НИКОЙ ,НЯМА ПРАВО ДА НАСИЛВА И УБИВА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД И НАЦИЯ!СМЪРТ НА ДИКТАТОРА И НЕГОВИТЕ УБИЙЦИ!!!!!!!!!!!!!!СВОБОДА И ШАНС ЗА ЖИВОТ-- ЗА СИРИЙСКИЯ НАРОД!!
37
0
 
14
 
! Отговори
zdrave38 преди 12 години
:)
36
4191
 
15
 
! Отговори
zdrave38 преди 12 години
Вижте,кого наричат "въоръжени бандити" в Сирия.
35
15
 
18
 
! Отговори
zdrave38 преди 12 години
Благодаря за комплимента!Да така е ,промит е от мъртво ,сиво вещество.Добре ще е да се "ЗАРАЗИШ" с малко знание!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
34
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой ще управлява след като паднат светските режими - много ясно - ислямистите. И дали няма в скоро време след като се установят ислямистки режими, като в Иран, да нападнат Израел мисля, че да! И ще се окаже, че Нострадамус отново е познал, че св. война ще бъде на верска основа - между християни и мюсулмани. А падне ли Израел, пада и Европа.
33
7
 
31
 
! Отговори
princes преди 12 години
neznam koi e "kon s kapaci",no ti opredeleno si s PROMIT MOZAK.ve4e go dokaza,taka4e po-dobre ti ne se izlagai,a az ne smqtam da sporq s PROMITI MOZACI,ZARAZNO E.
32
16
 
21
 
! Отговори
zdrave38 преди 12 години
Спрете да пишете глупости!Прекалено много се излагате!
31
16
 
21
 
! Отговори
zdrave38 преди 12 години
Хм,значи "сиво"вещество.Общата ти култура е нула-принцесо!Явно си "кон с капаци"Ти наистина имаш преливащо сиво вещество в главата си-буквално го казвам.Такива хора ,като тебе /с мъртви мозъци/дърпат човечеството стотици години назад в развитието си.А преди влстта на фамилията алюахш/това е истинската фамилия,а не измислената-асад/,защо имаше демокрация и училище
30
8
 
33
 
! Отговори
princes преди 12 години
do 29,30.to4no taka e ..samo4e varvi obqsnqvai na zabludenite ovci.gospodi,otvori o4ite na vsi4ki koito si mislqt,4e tezi "bezza6titni buntovnici"a te sa VAORAJENI PRESTAPNICI se borqt za DEMOKRACIQ.ti go kaza:iskat v u4i6tata da se u4i samo koran,kakto s sayd.arabiqq i vsi4ki jeni da hodqt zabuleni.a tezi"buntovnici nqmat i zavar6en 8'mi klas,taka 4e ZDRAVE 38 S TVOITE RAZSAJDENIQ pokazva6 4e ima6 v glavata si mnogo "bqlo "ve6testvo,a ne sivo.
29
7
 
33
 
! Отговори
do zdrave38 преди 12 години
podkrepiam napisanoto ot princes,za6toto mnogo dobre znam kakvo stava tam,a ti zdravec kato si takava goliama hristianka,redno e da podkrepi6 hristianite v siria,a ne sunitite,za6toto ako sunitite vzemat vlastta 6te izbiat parvo hristianite,za6toto polu4avat zakrila ot shiitite. a i ako tolkova mnogo haresva6 suniti-varvi v saud.arabia i probvai da jivee6 pone 2 dena-i az ti garantiram 4e vednaga 6te si promeni6 mnenieto....