Сирийските сили вършват престъпления по нареждане от най-високо ниво

Анкетна комисия на ООН призова извършителите да бъдат съдени
23 фев 2012 16:27, Елка Василева
106
Сирийските сили вършват престъпления по нареждане от най-високо ниво
Танк на сирийската армия в квартал на Ербеен, близо до Дамаск. Снимка: Reuters

Сирийските сили са застрелвали невъоръжени жени и деца, обстрелвали са с артилерия жилищни квартали и са измъчвали ранени демонстранти в болници по нареждане на военни и държавни служители от най-високо ниво, е установила анкетна комисия на ООН, цитирана от Ройтерс.

Независимите разследващи призовават извършителите на тези престъпления срещу човечеството да бъдат изправени пред съд и казаха, че са изготвили поверителен списък с имена на командващи офицери и държавни служители, смятани за отговорни.

"Комисията получи достоверни и издържани доказателства, че командири от високо и средно ниво във въоръжените сили са наредили на своите подчинени да стрелят срещу невъоръжени протестиращи, да убиват войници, които отказват да се подчинят на заповедите, да арестуват лица безпричинно, да измъчват задържани и да атакуват жилищни квартали с безразборен танков и картечен обстрел", казват следователите в доклад до Съвета на ООН за човешките права.

Разследващата комисия, оглавявана от бразилеца Паулу Пинейро, е установила, че бунтовнически сили, водени от Свободната сирийска армия, също са извършвали престъпления като убийства и отвличания, макар и не в такива големи мащаби, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
6
 
24
 
! Отговори
Принцеса Самира преди 12 години
За радост има и добри хора и добри страни. На този етап на НАТО му се пречи да въведе кървавата си "демокрация" и в Сирия. Докато иранските и руските кораби са около бреговете на Сирия ..мисля, че всичко ще бъде наред..но е трудно на сирийците да прочистят страната си от платените от нато банди.
2
3
 
21
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
Ясна работата.... Айде сега първо въздушен коридор, после полека-лека почваме да ги обстрелваме, че нали сме от добрите, накрая Аню праща Дръзки и Демокрацията ще ги връхлети неудържимо, да се чудят после откъде им е дошла.
1
7
 
25
 
! Отговори
Принцеса Самира преди 12 години
Това са пълни лъжи, хора българи. ООН отдавна е станала машина в ръцете на вълчата глутница, която напада държави и ги ограбва по най-долен начин. А кога ООН ще посети Гуантанамо или Абу Гариб?