Близо 8500 души, повечето цивилни, са убити в Сирия

Сирийските сили за сигурност готвят голяма атака в провинция Идлиб
7 мар 2012 14:46, Елка Василева
30
Близо 8500 души, повечето цивилни, са убити в Сирия
Близо 8500 души, повечето цивилни, са убити в Сирия от началото на бунта през март 2011 г. Снимка: архив, Reuters

Близо 8500 души, повечето цивилни, са убити от началото на бунта в Сирия през март 2011 г., съобщи днес Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес.

Сред жертвите са 6195 цивилни и 2263 войници и членове на силите за сигурност, от които 428 дезертьори, присъединили се към бунтовниците или общо 8458 загинали, заяви председателят на центъра Рами Абдел Рахман.

В края на февруари заместник генералният секретар на ООН Лин Паскоу заяви, че репресиите в Сирия са взели над 7500 жертви.

"Не можем да дадем точни данни, но има надеждна информация, според която броят на загиналите често е много повече от 100 убити цивилни на ден, сред които много жени и деца", изтъкна той.

Жертвите със сигурност са над 7500 след началото на кризата през март 2011 г. Международната общност се провали в опитите да сложи край на това клане и този неуспех изглежда е окуражил сирийския режим да вярва в безнаказаността си, допълни Паскоу.

Още по темата

Междувременно заместник генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валъри Еймъс пристигна в Дамаск, за да прикани властите в Сирия да осигурят хуманитарни коридори до зоните, засегнати най-тежко от конфликта, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията припомня, че режимът на сирийския президент Башар Асад отклони настояването на Еймъс за визита по-рано този месец, а през това време правителствените сили атакуваха контролирания от бунтовниците град Хомс. По думите на самата Еймъс нейното тридневно посещение в Сирия има за цел "да прикани всички страни да позволят безпрепятствен достъп на хуманитарните служители, за да могат да лекуват ранените и да доставят крайно необходима помощ".

Сирийската информационна агенция САНА цитира вчера изявление на Асад, че ще продължи да се противопоставя на "подкрепяния от чужбина тероризъм". Откак през март м. г. започна въстанието в Сирия, Асад постоянно твърди, че в страната няма демонстрации с искане за оставката му и че размириците са предизвикани от въоръжени банди и чуждестранни терористи.

Сирийските сили за сигурност изглежда се готвят за голяма офанзива в размирната провинция Идлиб, заявиха активисти, цитирани от ДПА.

"Военната мобилизация около провинцията показва, че този брутален режим се готви да извърши клане в Идлиб, както направи в Хомс", каза активистът Рами Идлиби.

Идлиб е близо до границата с Турция и е крепост на опозиционните активисти и дезертьорите от армията, откакто преди година започна въстанието срещу режима на президента Башар Асад.

По думите на представители на опозицията силите за сигурност продължават да обстрелват за трети пореден ден райони в провинция Хомс, главно градовете Растан и Кусаир.

"От рано сутринта се чуват избухващи снаряди и картечен огън", каза активистът Абу Имад.

На този етап въоръженото противопоставяне в Сирия се развива в полза на правителствените сили, заяви пред Конгреса на САЩ ръководителят на Централното командване на американската армия генерал Джеймс Матис, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той предупреди, че колкото по-дълго продължат бойните действия в Сирия, толкова по-голяма е вероятността в ситуацията да се намеси „Ал Кайда“ и да започне същинска гражданска война. По думите му данните, с които разполагат САЩ, предполагат, че „Ал Кайда“ вероятно е участвала в организирането на редица атентати в Сирия напоследък.

Според Матис системите за противоракетна отбрана, с които Русия снабдява режима на Асад, може да затруднят установяването на забранена за полети зона в Сирия, отбеляза Асошиейтед прес.

Държавният департамент на САЩ призова всички американски граждани, които се намират в Сирия, незабавно да я напуснат, докато още е възможно, защото в бъдеще заминаването може да бъде затруднено или границите да бъдат затворени без предупреждение, съобщи ИТАР-ТАСС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
едностранни новини преди 12 години
Като преодолее човек медийното замъгляване за т.нар. ''арабска пролет'' започва да се усеща, че след като дойдат на власт и в Сирия ''мюсюлманските братя'' ще изколят християните там, както го направиха в Египет! / впрочем някой т.нар. журналист да отрази кланетата над 'коптите'' в Египет от сега управляващите?/Затова Саудитска арабия, Иран и прочие изпращат ''муджахидини'', т.е. терористи, въоръжават ислямистката опозиция, извършват диверсии и подклаждат огъня!
27
0
 
1
 
! Отговори
Чугуниц преди 12 години
a/Мноого опровелжения на анти-сирииска информация имаше, и се прави тактическа маневра.Интересна информация, според която Сирииската обсерватория за човешки права е казала, че до някакъв период информацията за Сирия /зверствата на режима/ са били подавани от някакъв лош човек в обсерваторията и се кълнат от после да казват само истината.
26
0
 
4
 
! Отговори
az преди 12 години
Jalko che Siria nqma neft inache do sega "Priqtelskia" amerikanski narod da beshe pratil osvoboditelnata si armia da nakaje diktatorite i da povede naroda kum demokracia kakto suseden Irak primerno
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди седмица чух , че са 7000, сега са 8500. Очаквам след седмица да са вече около 10 000. Браво- дезинформация в действие.
24
0
 
6
 
! Отговори
Чугуниц преди 12 години
Изглежда, бунтът от чужди наемници и местни криминали ще бъде подавен. Това е добре.
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В това число влизат ли френските и пр. командоси?!Мръсни гадове, съсипаха и тая хубава държава.
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво стана с Либия, нещо загубихте интерес към нея. Няма ли да спрете насилито, междуплеменните войни и сепаратизма там? Или не е проблем когато се избиват "свободни и демократизирани" и петролът тече в правилната посока?
21
6
 
1
 
! Отговори
BG преди 12 години
Malko sa!.Myusulmani mrusni!.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наближава 100 годишнината от рождението на великия Ким Ир Сен! Хамериканската агентура да го дава по-кротко! Иначе ще играят шамарите!
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А, Пурим ли е сега? Трябва да нахранят мамона с кръв!
18
1
 
22
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Много ми е интересно как ги броят жертвите...." има надеждна информация" заявил някакъв си там, ами те от ООН могат и да не казват истината ,защо трябва да им се вярва по подразбиране?
17
3
 
14
 
! Отговори
666 преди 12 години
Нападение срещу Сирия означава моментално въвличане във война и на Иран. Коя е държавата която ще тръгне на открита война с Иран? САЩ показаха, че нямат желание да запалят петролните си кладенци в Катар , ОАЕ и Катар, защото война с Иран означава точно това. Цената на петрола ще скочи. Това само по себе си означава крах на САЩ и Европа. Единственото на което се разчита е убийството на Асат. Във времето на Пурим това е най възможния сценарий. Ще се превърне ли Башар Асат в Аман е въпрос на дни.
16
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голямо разочарование, сирийците не искат демокрация. Пълен провал на ЦРУ и Мосад.
15
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а обамата ще яде скоро на дедо ми ***
14
24
 
5
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
ахмадинедйат и асад скоро ще бъдат заедно със 100 девици при алах .
13
1
 
5
 
! Отговори
varg преди 12 години
Джоузеф Кони е причината за безброй проляти сълзи и съсипани човешки животи в Уганда, Южен Судан, Демократична република Конго и Централноафриканска република.Неговите терористични действия държат голяма част от Уганда като заложник в продължение повече от 20 години и карат 2 милиона души да напуснат селата си в областите Аколи и Ланго и да се заселят в мизерни бежански лагери. Джоузеф Кони е човекът, който поробва над 35 000 деца, отвличайки цели училища под прикритието на нощта. Той изгаря села, колонии и дори бежански лагери, убивайки, изнасилвайки, отвличайки и държейки хората под гнета на неизбежния си терор. Джоузеф Кони е лидерът, чиято Божия армия за съпротива (Lords Resistance Army LRA) осакатява и реже устните, ушите, пръстите, ръцете и краката на невинни хора, за да ги държи в страх. Той изтощава цял един район от Уганда чрез подтисничество и заплаха, чрез безусловен ужас. Джоузеф Кони е мъжът, който отвлича млади жени, провъзгласява ги за свои съпруги, бие ги, за да са покорни, изнасилва ги и им прави деца, беляйзваки ги емоционално за цял живот.И не на последно място Джоузеф Кони е военачалникът, който в продължение на години успява да се измъкне от армиите на Уганда и съседните държави.
12
3
 
25
 
! Отговори
Ахмадинеджад преди 12 години
Мачкай,Башар!!!!
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щатни служители на ООН ли ги броят умрелите? Или ООН е в погребалния бизнес?А какво става с журналистите-ментета граждани на ЕС? Не са прости хората, знаят колко е 2и2.
10
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тея така наречени цивилни успели да избият 2263 добре обучени и добре въоръжени щатни войници. Егати мирните цивилни......
9
0
 
30
 
! Отговори
Измама преди 12 години
Самия термин "Забранена зона за полети" е измама, защото явно става въпрос за въздушно нападение, бомбардировки и убийства чрез безпилотни управляеми роботи. Защо се нарича "Забранена зона за полети" си е чиста загадка или просто казано измама. Тогава защо ме карат да вярвам и в останалото написано по-горе. Според мене всичко е журналистическа измама. А щом е измама, значи се намираме във фаза на студена пропагандна война. Само дето лъжите са доста плитки, прозрачни и нескопосани.