НАТО ще обсъди мерки при повторен инцидент със Сирия

Алиансът изрази пълна солидарност с Турция
Обновена: 26 юни 2012 13:47 | 26 юни 2012 13:44, Елка Василева
93
НАТО ще обсъди мерки при повторен инцидент със Сирия
Андерс Фог Расмусен. Снимка: архив, Reuters

Твърдата позиция на всички страни от НАТО е, че свалянето на турски изтребител от страна на Сирия е напълно неприемливо действие, което осъждаме решително. Това заяви генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен след днешното извънредно заседание на Северноатлантическия съвет, свикано по искане на Турция по силата на чл. 4 от Северноатлантическия договор.

Текстът предвижда общи консултации между страните от организацията, когато по мнение на която и да е от тях териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на някоя от страните от Алианса е застрашена.

Турция поиска това спешно съвещание, след като неин невъоръжен изтребител бе свален в края на миналата седмица при спорни обстоятелства от противовъздушната отбрана на Сирия.

Още по темата

По думите на Расмусен свалянето на самолета е поредното доказателство, че Сирия не уважава човешкия живот, мира и сигурността. Продължаваме да наблюдаваме със загриженост и отблизо ситуацията, съюзниците изразяват своята пълна солидарност с Турция, добави той.

В отговор на въпрос какво ще предприеме НАТО при повторение на подобен случай Расмусен изрази надежда сходни събития повече да не се случват, както и очакване напрежението в района да не продължи да се покачва. Ако нещо се случи, съюзниците ще продължат да наблюдават ситуацията и ако е необходимо, ще се консултираме и ще обсъдим какво друго би могло да бъде направено, заяви той. Очаквам Сирия да вземе всички мерки за избягване на подобни събития занапред, добави Расмусен.

Той уточни, че на днешното заседание на посланиците на 28-те страни от НАТО не е било обсъждано прилагането на чл. 5 от Северноатлантическия договор, според който въоръженото нападение на една или повече държави от организацията се приема за нападение срещу всички страни от Алианса. Този текст е влизал в сила само един път от основаването на НАТО през 1949 г. - след нападенията в САЩ през 2001 година, отбелязва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
8
 
! Отговори
Томас преди 11 години
да обсъдят какво ще правят, когато Христос дойде.
30
3
 
11
 
! Отговори
Джони преди 11 години
Търсят се причини за започване на това което целят в последните месеци...но Сирия няма да бъде сама бъдете сигурни!!
29
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кво ще обсъждат бе.Това да не е икономическа организация за обсъждания на мерки.Да ги бомбят веднага докато разчистят хубаво.
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде, започна се!Винаги се започва с измислени провокации за да имат повод,след това да нападнат дадена страна!Това са световните"МИРОТВАРЦИ"-САЩи НАТО!!!
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре, че са коментарите под статиите, та да можем да се информираме какво реално се случва, защото на журналистите им е забранено да ни информират - може да си загубят работата, ако кажат как реално стоят нещата. Може даже и цялата медия да затворят, ако не им играе по свирката и информира хората непредубедено за събитията от реалния живот.
26
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сирия ползва руско ПВО, което се задейства автоматично при неправомерно навлизане във въздушното пространство на страната. Като се има предвид и повишената бойна готовност, заради стотиците закани за война срещу Сирия, съвсем нормално е ПВО-то да се задейства. От НАТО много добре са знаели какво ще стане и просто са искали да пробват дали им бачка ПВО-то, пък ако се окаже, че работи, си създават чудесен повод за обявяване на война, макар че те са агресорите в случая. Сирия не е нападнала никой!
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
о, доста неща искат, територия, коридор за нахлуване в Иран, не забравяйте, че от едната страна граничи и с Израел, две големи пристанища на Средиземно море, бе все едни такива неща, без които не могат да тръгнат срещу Иран, а петрол в Сирия нямат, изчерпани са залежите от газ и петрол, французите ги източиха
24
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако на САЩ им дремеше за цивилното население, нямаше да финансират бунтовници, които да убиват наред.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това в превод звучи като "още утре можеш да спретнем втори случай и сме готови"ето ви го повода за нападение, изработен според стандарта на големия брат
22
7
 
8
 
! Отговори
УДРИИИИИЙ преди 11 години
УДРИИИИИИИИИЙ ЧАЛМАТА ПО ГЛАВАТА :D :D :D :D
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
29, искат петрол, пари, национални богатства - всичко, което са крали още едно време в колониалните войни. Само дето тези същите войни ги води САЩ...
20
1
 
14
 
! Отговори
до 26 преди 11 години
Естествено, нали Плевнята постоянно ходи на отчет, и както сам каза "щял да ходи само на запад", все едно за него Русия, Китай, Индия, Япония, Южна Корея са едни никакви държавици. Ние даже първи ще си предложим територията за настаняването на различна военна техника за война срещу Сирия. Само искам този път, ако стане война,САЩ да страда най-много, понеже на тях им е много лесно да водят война на хиляди километри от държавата им, но ако бомбите започнат да падат над Вашингтон и Ню Йорк...
19
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През 2001 г. американците сами си бутнаха 2-те кули близнаци. В отговор на това НАТО като лоялен партньор на САЩ трябваше да отиде и да бомбандира Белия дом и Пентагона, за да предпази американците от собствените им политици. Е, това не стана, което показва, че НАТО не функционира правилно и е за разпускане.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всъщност, някой знае ли, аджеба, чий го дирят в Сирия и какво искат???
17
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А,бе, Днес.бг, вие нас за *** ли ни имате, та ни поднасяте такива манипулативни новини, погледнати само от едната страна? Защо не пишете кой финансира цялата офанзива в Сирия и кой има полза Сирия да падне... Бъдете малко по-обективни - като немските си колеги от Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, които разгледаха и версията зад всичко това да стои САЩ...
16
4
 
23
 
! Отговори
БАБА ПЕНА преди 11 години
Имам един въпрос към Бойко Борисов и Плевнелиев! Ако недай си боже започне военен конфликт със Сирия тези двамата малоумняци ще изпратят ли армия да воюва срещу Русия,която ще се включи най вероятно на страната на Сирия, защитавайки хАмериканските интереси ?Как може *** да са съгласни с Турция?
15
2
 
18
 
! Отговори
Killuminati преди 11 години
Нато е терористична организация управлявана от ***, няма две мнения по този върпос - скоро (само да минат изборите в САЩ) очаквайте голямата битка Нато срещу Русия/Китай (и към тях Индия, Иран, Бразилия и т.н.) - *** тоя път ще ядат големия ***
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е, Сирия не е разграден двор като България, където всеки може да си влиза и излиза, да си минава и прелита, когато и както си иска. Турция е нарушила международното право и самолета съвсем закономерно е бил свален. Повече от нормално, и то при положение че самолета е бил военен, а не пътнически.
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В случая провокациите са от страна на турците, а не на Сирия. Какво дири турски изтребител в сирийско въздушно пространство. Комунистите бяха прави само в едно-империализмът никога няма да се откаже от завоевателната си политика и колониални амбиции към по-малките страни.
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАТО е най-лицемерната организация. Вместо да е символ на мира, както уж твърди самата тя, тя е символ на войната и агресията. Всяка нормална държава трябва да се оттегли от този фалшив алианс, и да развива сама своя отбранителен потенциал.