НАТО ще обсъди мерки при повторен инцидент със Сирия

Алиансът изрази пълна солидарност с Турция
Обновена: 26 юни 2012 13:47 | 26 юни 2012 13:44, Елка Василева
93
НАТО ще обсъди мерки при повторен инцидент със Сирия
Андерс Фог Расмусен. Снимка: архив, Reuters

Твърдата позиция на всички страни от НАТО е, че свалянето на турски изтребител от страна на Сирия е напълно неприемливо действие, което осъждаме решително. Това заяви генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен след днешното извънредно заседание на Северноатлантическия съвет, свикано по искане на Турция по силата на чл. 4 от Северноатлантическия договор.

Текстът предвижда общи консултации между страните от организацията, когато по мнение на която и да е от тях териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на някоя от страните от Алианса е застрашена.

Турция поиска това спешно съвещание, след като неин невъоръжен изтребител бе свален в края на миналата седмица при спорни обстоятелства от противовъздушната отбрана на Сирия.

Още по темата

По думите на Расмусен свалянето на самолета е поредното доказателство, че Сирия не уважава човешкия живот, мира и сигурността. Продължаваме да наблюдаваме със загриженост и отблизо ситуацията, съюзниците изразяват своята пълна солидарност с Турция, добави той.

В отговор на въпрос какво ще предприеме НАТО при повторение на подобен случай Расмусен изрази надежда сходни събития повече да не се случват, както и очакване напрежението в района да не продължи да се покачва. Ако нещо се случи, съюзниците ще продължат да наблюдават ситуацията и ако е необходимо, ще се консултираме и ще обсъдим какво друго би могло да бъде направено, заяви той. Очаквам Сирия да вземе всички мерки за избягване на подобни събития занапред, добави Расмусен.

Той уточни, че на днешното заседание на посланиците на 28-те страни от НАТО не е било обсъждано прилагането на чл. 5 от Северноатлантическия договор, според който въоръженото нападение на една или повече държави от организацията се приема за нападение срещу всички страни от Алианса. Този текст е влизал в сила само един път от основаването на НАТО през 1949 г. - след нападенията в САЩ през 2001 година, отбелязва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Странно, Турция се обяви в защита на Сирия... Колко удобно да им свалят един самолет, за да ги настроят срещу тях. Няма логика сирийците да са го свалили. Сигурно са онези платените банди - от Саудитска Арабия - дето ги бройкат за "сирийски бунтовници" по новините. А, всъщност само 5 частни компании държат 95% от световните медии, така че по новините чуваме каквото те си решат - останалото се цензурира.
10
1
 
5
 
! Отговори
topor преди 11 години
Изключително мека и обтекаема декларация за "агресор" като Сирия. Явно в НАТО все пак има и трезвомислещи и не се вързват сляпо на Клинтъновица и комшиите.Кротка декларация за самолет, току-що оборудван в Израел с модерни системи за електронно наблюдение и противодействие. И свален от оръдейната система на "Панцер 1С" (руска мобилна система на 1 камион с 1 оръдие и 8 ракети за нисколетящи хвърчила).Та нещата вероятно временно ще кротнат.
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре, де, как така изведнъж Сирия стана диктатура? Откъде се появиха тези "бунтовници", които почнаха да колят и бесят наред мирното население? Кой ги финансира? Този сценарий сме го гледали многократно през последните 15 години - така направиха с Югославия, после с Ирак се опитаха, ама не стана по този начин, после Афганистан, Либия, Египет... кои бяха още
8
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Алиансът изрази пълна солидарност с Турция" цирка е пълен:)))
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако бяхме отказали концесията за добив на злато срещу жълти стотинки, и нас щяха да ни обявят за диктатура и да цъфне турски изтребител, който те сами да си свалят, та после да ни обвинят в агресия.
6
6
 
23
 
! Отговори
Ахмадинеджад преди 11 години
Смажи терористите ,Асад !Никой не може да се подиграва с вас и персите !
5
8
 
19
 
! Отговори
Путин преди 11 години
Мачкай,Башар !Тия само лаят като пудели !
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
""НАТО ще обсъди мерки при повторен инцидент със Сирия""И втори инцидент неминуемо ще има.Ние този филм вече сме го гледали.
3
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кво нападение, кви 5 лв ? кво търси турския самолет във въздушното пространство на чужда страна ?ха повторете го барем още поне 1000 пъти, и може да стане и истина евентуално, ако много силно повярвате
2
1
 
30
 
! Отговори
2 преди 11 години
Нато и Турците търсят провокация, чрез която да започне истинското клане... Преди всяка мащабна война или акция винаги има провокация: - Германците в навечерието на втората световна използваха провокацията с Полското радио, - Американците преди да влезат във Виетнам използваха инцидента в залива Тонкин... С една дума... нищо добро не ни чака...
1
4
 
16
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
барай меча натовец смърдящ