Сирийските бунтовници започват мащабна операция

Асад може да използва химическо оръжие срещу опозицията
Обновена: 17 юли 2012 09:37 | 17 юли 2012 09:16, Елка Василева
67
Сирийските бунтовници започват мащабна операция
Сирийските бунтовници са предприели голяма операция. Снимка: архив, Reuters

Сирийските бунтовници обявиха снощи началото на голяма операция, наречена "Вулканът Дамаск и сирийските земетресения", докато продължаваха ожесточените сблъсъци между бунтовниците и сирийските сили за сигурност в няколко квартала на столицата, предаде Франс прес.

Съвместното командване на Хомс и военният съвет на Сирийската свободна армия заявиха, че мащабната операция е започнала в 20 ч. местно време в отговор на кланетата и варварските престъпления на режима на Башар Асад.

Те призоваха бунтовниците да обкръжат всички пунктове на армията, полицията и милициите Шабиха, да прекъснат всички международни пътища от Алепо на север до Дераа на юг и от Дейр аз Зур в Източна Сирия до Латакия на западното крайбрежие, да завземат контрола над всички пътища за доставки. Отправя се призив към сирийските военни да дезертират. Сирийската свободна армия заявява, че ще работи за освобождаването на всички задържани.

Операцията е първият стратегически етап от кампанията, която ще доведе Сирия до пълно гражданско неподчинение, се казва в изявлението. Подчертава се, че Сирийската свободна армия ще смята за законни цели всички чужди военни на сирийска територия, както и съюзниците на сирийския режим като ливанското шиитско движение Хизбула и иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, както и иракските милиции и палестинските групировки, подкрепящи Башар Асад.

Междувременно бивш сирийски дипломат, минал на страната на опозицията, заяви за Би Би Си, че сирийският президент Башар Асад може да използва химическо оръжие срещу силите на опозицията и има непотвърдени съобщения, че вече може би го е използвал.

Науаф Фарес е първият сирийски посланик, който се отказа от режима и най-известният политик, минал на страната на опозицията. Фарес бе сирийски посланик в Ирак. На 11 юли той обяви, че вече не представлява режима на Асад.

По думите на Фарес дните на Асад са преброени, но той е готов да изтреби целия сирийски народ, за да остане на власт. Уверен съм, че ако режимът на Асад бъде атакуван от народа, той ще използва химическо оръжие, каза бившият сирийски посланик, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
22
 
! Отговори
Политолог преди 11 години
преди всичко, нека да си припомним КОЙ започна тази война, защото СЪЩИЯ има интерес войната да продължава. Това са наемници, дошли от Тунис, Либия, Египет и самата Сирия. Забележете, че досега НИТО ВЕДНЪЖ не се появи информация, че Сирийската армия е убила бунтовници - съобщава се само за мирни жители. Явно се води пропагандна война. Китай и Русия са абсолютно прави, че не може исканията за спиране на огъня да са насочени само към едната страна, но тук става дума за интереси.
19
14
 
1
 
! Отговори
^3АDttack преди 11 години
До 22 няма никакви данни да се е освободил от него . и това че не е намерено не означава че не го е притежавал . Ти си *** дори незнаеш какво представлява целяи запас на ирак от 5 6 тона с които можеш да убиеш стотици хиляди може да ги натовариш на един камион или да ги потопиш в залива и никой няма да ги намери.Това не е радиокативен материал който да излъчва лъчение или да се хване с детектор.*** си .. Аз се радвам че Садам го махнаха а ти жалък ***:)
18
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 22 не съм този към когото отправяш помията си , но ще ти кажа целта на операцията в Иарк беше създаването на условия за изграждане на демократичен режим в сърцето на ислямския свят като противодействие на надигащия се фундаментализъм и терористичните му последствия , това не става нито лесно нито бързо , военната кампания беше само началото , окупацията на Ирак постави основите , но ще трябват да минат години за да се устаноовят трайно там демократични институции , само по този начин може да
17
2
 
11
 
! Отговори
do imigranta преди 11 години
Целенасочено изкривяваш отново фактите и лъжеш най-безсрамно. Садам е използвал химическо оръжие и жертвите му са 5-6 000. След това се е освободил от него. А то е използвано като повод да бъде нападната свободна държава. Не се прави на ударен. Не помниш ли, че самите американци си признаха за това. Както, че службите им са ФАЛШИФИЦИРАЛИ разузнавателните данни. Да не сме *** евреи, които да вртят на пръста. Същото правят в Сирия. Евреино, не те ли е срам с лъжи да си изкарваш хляба.
16
7
 
2
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
Хаха, малко му били жертвите, наглец!Те и жертвите на американците са малко, това са жертви на междуособици, въпреки американците, не заради тях.имигрант 12 е прав, разбира се.
15
9
 
3
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: do ImigrantaАко си прочел всичко внимателно, както вече казах, списъкът е много дълъг, няма да ми стигне мястото да го напиша тук! Не съм броил официално всичките жертви, и не съм имал време да ги търся. А и нямам намерение - десетки ако не стотици хиляди са сигурно.И тук не коментираме кирливите ризи на САЩ - не съм отричал да имат такива нали?Но да отричаш, че Саддам е използвал химическо оръжие е безпочвено. Не си заслужава да го коментирам повече.
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Горките сириици, не зная какво ги чака. Да видя Либи и Египет, където Хилари я замерваха с домати и обувки, щото всички обичат США ...
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Химическото оръжие използвано от Садам е доставено от САЩ - демократичните човеколюбци :)
12
2
 
20
 
! Отговори
do Imigranta преди 11 години
Е много жертви бе. В резултат на американското деколратизиране са милиони вече. Излиза, че Садам е бил човеколюбец, сравнено с американския режим. И не се прави на ударен, еврейчо. 1 и 2 ти казаха, че наличието на химическо оръжие беше повода САЩ да нападне Ирак. А сле това ЦРУ се извиняваше, че подвело президента. Защото такова оръжие не беше намероно. Или САЩ нападна независима държава с фалшив претекст. Измами международната общност. Или за пропагандните ти цели това не ти изнася. Не лъжи.
11
3
 
11
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: do 3Аааа, сетих се! Ти май си от ония кандидат студенти, на които наскоро цитираха бисерите: Вместо псевдонима на известния български поет и писател Ран Босилек, бяха написали "Рамбо Силек" - защото си го мислели за Силвестър Сталоун!
10
11
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: do 3Кратка справка:Жертви на химическо оръжие по време на войната между Иран и Ирак:Август 1983 г. - Хайдж Умран - иприт, до 100 жертви иранци/кюрди;Октомври - ноември 1983 г. - Панджвин - иприт, 3000 жертви иранци/кюрди;Февруари - март 1984 г. - остров Маджнун - иприт, 2500 жертви иранци;Март 1984 г. - Ал Басра - табун, между 50 и 100 жертви иранци;Списъкът е дълъг, а да не говорим за хилядите избити кюрди - има снимки в Уикипедия, какво друго доказателство търсиш???
9
2
 
29
 
! Отговори
be_free преди 11 години
"Подчертава се, че Сирийската свободна армия ще смята за законни цели всички чужди военни на сирийска територия, както и съюзниците на сирийския режим"Ми хайде нападайте руската база и да се свършва с вас:)
8
0
 
12
 
! Отговори
hm преди 11 години
kakwi buntownici...alcni za pari i wlast ...
7
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 6 там е работата че именно съществуването на демократични институции в САЩ не допускат твоя вариант , а не нещо друго и хората в Сирия искат същото , да премахнат диктатурата и да установят демокраия , хубава лоша тяхна ще си е .
6
0
 
25
 
! Отговори
Хичкок преди 11 години
Един и същ сценарий вече 22 години. Не можаха ли поне да сменят химическото оръжие с бактериологично например.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Май това, май онова, май войната няма да дочака президентските избори в САЩ и ще започне по-рано. Дистрибуторите на демокрация вече не ги свърта на едно място, много са нетърпеливи.
4
11
 
5
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 1 и номер 2В Ирак БЕШЕ употребено химическо оръжие.И само за справка: Документирано химическо оръжие в историята на човечеството е използвано само в няколко случая - през Първата Световна Война и по време на режима на Саддам Хюсеин в Ирак. През Втората Световна война химически оръжия са използвани само от Япония.Живото въплъщение на дявола - Адолф Хитлер, самият той жертва на пораженията от иприт, се е отказал да използва химическо оръжие.
3
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 2 глупче наистина в Ирак беше употребено химическо оръжие от Садам срещу кюрдите , не намериха ядрени разработки , не знам дали правиш разлика между двете.
2
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Старият изтъркан номер с химическото оръжие, което уж беше използвано в Ирак и след това в Либия! Кой ли вярва на тези "информации"???
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Асад може да използва химическо оръжие срещу опозицията, Асад май щял да прави етнически прочиствяания, Асад май избил 100 човека в някакъв квартал... Май някой упорито ни клати с тези "новини"...