Сирийските бунтовници започват мащабна операция

Асад може да използва химическо оръжие срещу опозицията
Обновена: 17 юли 2012 09:37 | 17 юли 2012 09:16, Елка Василева
67
Сирийските бунтовници започват мащабна операция
Сирийските бунтовници са предприели голяма операция. Снимка: архив, Reuters

Сирийските бунтовници обявиха снощи началото на голяма операция, наречена "Вулканът Дамаск и сирийските земетресения", докато продължаваха ожесточените сблъсъци между бунтовниците и сирийските сили за сигурност в няколко квартала на столицата, предаде Франс прес.

Съвместното командване на Хомс и военният съвет на Сирийската свободна армия заявиха, че мащабната операция е започнала в 20 ч. местно време в отговор на кланетата и варварските престъпления на режима на Башар Асад.

Те призоваха бунтовниците да обкръжат всички пунктове на армията, полицията и милициите Шабиха, да прекъснат всички международни пътища от Алепо на север до Дераа на юг и от Дейр аз Зур в Източна Сирия до Латакия на западното крайбрежие, да завземат контрола над всички пътища за доставки. Отправя се призив към сирийските военни да дезертират. Сирийската свободна армия заявява, че ще работи за освобождаването на всички задържани.

Операцията е първият стратегически етап от кампанията, която ще доведе Сирия до пълно гражданско неподчинение, се казва в изявлението. Подчертава се, че Сирийската свободна армия ще смята за законни цели всички чужди военни на сирийска територия, както и съюзниците на сирийския режим като ливанското шиитско движение Хизбула и иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, както и иракските милиции и палестинските групировки, подкрепящи Башар Асад.

Междувременно бивш сирийски дипломат, минал на страната на опозицията, заяви за Би Би Си, че сирийският президент Башар Асад може да използва химическо оръжие срещу силите на опозицията и има непотвърдени съобщения, че вече може би го е използвал.

Науаф Фарес е първият сирийски посланик, който се отказа от режима и най-известният политик, минал на страната на опозицията. Фарес бе сирийски посланик в Ирак. На 11 юли той обяви, че вече не представлява режима на Асад.

По думите на Фарес дните на Асад са преброени, но той е готов да изтреби целия сирийски народ, за да остане на власт. Уверен съм, че ако режимът на Асад бъде атакуван от народа, той ще използва химическо оръжие, каза бившият сирийски посланик, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 35 и 36Трета възможност е, на територията на Турция да се въоръжават и подготвят отряди от "мирни сирийски граждани", които се прехвърлят през границата в Сирия.
39
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Демократичната" революция в Египет натресе в управлението на държавата една ислямистката партия. По тази причина Хилъри беше замеряна с домати и обувки от посрещачите в Александрия.
38
0
 
25
 
! Отговори
теми-табу преди 11 години
От къде намериха оръжията си тези мирни жени и деца, протестиращи срещу диктатора Асад? Как така, мирните демонстранти се превърнаха в добре въоръжена и обучена бунтовническа армия?Кой плаща за въоръжението и обучението на "Сирийската свободна армия"? Колко мирни сирийски граждани има в нея?
37
0
 
8
 
! Отговори
Много преди 11 години
оръжие се застоя в складовете по света... надали случайно в доклада на Рокшилд се споменава за евентуален атентат на олимпиадата тази година с 13000 жертви и последваща война...
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Олимпиадата е критичен момент. Съгласно ученията на американските инструктори, такива събития се използват за извършване на военни нападения. Така преди 09.05.2000г беше извършен геноцид над сърбите в Босна, операция Сабя. Същия механизъм се опита да използва и Саакашвили предната Олимпиада. Силите от империята на Злото не уважават Олимпийските принципи. А ООН няма да разреши военна интервенция. Най-малкото, защото такава има вече година от западните лицемерни държави.
35
0
 
10
 
! Отговори
тази преди 11 години
или следващата седмица Съветът за сигурност ще разреши военна интервенция в Сирия в следствие на която по време на олимпийските игри ще има атентат който ще се препише или на сирийския режим или на негови просъюзници като Иран и от там ще започне 3-та СВ. :Д:Д:Д
34
0
 
17
 
! Отговори
Киро Боца преди 11 години
Без изобщо да коментирам какъв е Асад - диктатор или не, но е неоспорим факт, че срещу него се бият всякакви ***, които са мобилизирани от най-ретроградните и радикални секти и движения из Близкия изток и Африка. Това, че уж християнски държави подкрепят с пари, оръжие и медийна активност тези ***, ме кара да не се колебая чия страна да взема!Представям си малко по-мъжествени български политици да ни управляваха през 90-те и нахлуването тук на саудитски борци за свобода на Родопите!
33
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вчера се видях с мой познат от Ирак. Живее и работи в Бг от години, съпругата му е българка. Преди няколко дни се върна от Сирия. Поради невъзможност да отиде до Ирак, там се срещна с родителите си. Разказа как е пътувал до там. С български автобус от София. На пътя ги спират т.нар. бунтовници с бомба в ръка. Свалят всички. Паспортна проверка. 21души така и не се качват на автобуса, за които по името се предполага, че са алеуити, т.е. поддръжници на Асад. Къде са тези хора сега???
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази седмица Съветът за сигурност ще гласува отново за интервенция в Сирия .Трябва да се представи ново,убедително доказателство,че"Асад убивал собствените си хора".Абе там е ад,който лека полека обгръща света.
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди 2 месеца взривиха автобус със военни в Дамаск с бомба, прикачена с магнит. Същия почерк на Мосад, когато убиха няколко ирански ядрени учени. Това са главните изпълнители. Със сигурност действат английски, катарски спецчасти. Както в Либия. Февруари имаше съобщения за подготвяне на 10 000 либийци в Йордания за нахлуване в Сирия. Това се нарича агресия, нападение на чужди военни на територията на независима държава. Според общоприетата терминология.
30
0
 
5
 
! Отговори
до 35 преди 11 години
Разбира се друга възможност е предатели отвътре да свършат това с наличните им запаси.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още когато главорезите в Либия действаха се говореше,че много от военния инвентар е откраднат и изнесен.Никой не знае къде и какво.Някои от тях се прехвърлиха в Сирия,където убиват в момента.Понеже всичко е организирано отвън най-страшно е ако се използва такова оръжие и после естествено ще обвинятАсад.Името на операцията-Вулканът Дамаск е плашещо и едва ли оригиналничи от главорезите и гащниците дето колят деца и жени,има нещо много зловещо в този избор на име.
28
0
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Sadam po sashtia nacin go nabediha s Himicesko orazie,a posle kazaha Sorri,i sega celta ne e tolkova Asad,a osiguriavane na koridor za udari po IRAN,zastoto tam e Petrola i Parite
27
2
 
11
 
! Отговори
Путин преди 11 години
Действай ,Асад! Хеликоптерите пристигат !!
26
4
 
14
 
! Отговори
Ахмадинеджад преди 11 години
Смачкай терористите ,Башар !!
25
2
 
19
 
! Отговори
22 до 23 преди 11 години
Еврейчо, толко си плосък в разсъжденията си и опитите за манипулиране. "Създаване на демократичен режим". И смешно и тъжно. Садам е нищо, сравнено с радикалния ислям, който е на власт в Катар, Саудитска арабия, Кувейт. От там тръгва и отрочето на ЦРУ Ал Кайда. Но това няма значение. А аз не се радвам, че Садам си отиде. Това струва на Иракския народ милиони жертви и продължава. Една страна е съсипана, терора е ежедневие. А петрола и природните ресурси се крадат от американци и евреи ежедневно.
24
0
 
11
 
! Отговори
22 do 25 преди 11 години
хохохо, по-добре е да си жалък *** от колкото евреин. Едното досри е поправимо.
23
1
 
9
 
! Отговори
Мето Лудия преди 11 години
Тъпотията на цялата история е, че е повече от очевадна подготовката за голяма война, най-вероятно с използване на средства за масово поразяване, а тук некви тикви мерят *** на руснаци и американци с такова ожесточение, като че ки са техни!Бройлерски мозъци, зпаружении от бездействие, не виждате ли, че цъкат последните ви дни?! Почнат ли Иран, няма спиране! Ще сте късметлии, ако ви изпържат още птрвите дни, защото оцелелите ще мечтаят за смъртта! Какво ще кажете на децата си докато умират?
22
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 26 брей какъв политолог си ,а не ти ли се струва като правиш поличтически анализ , че събитията в Сирия са си чисто и просто продължение на Арабската пролет а тя от своя страна е косвен резултат от войната с тероризма , която се води от 10 години , паднаха или ще паднат режими които си бяха отживяли времето , дори и в Египет , Хосни Мубарак , който си беше съюзник на САЩ не успя да спре вълната , така ще стане и Асад ,а руснаците го увъртат заради базата и заради нищо друго , тя им е Платцдар
21
11
 
0
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
Много ясно - няколко цистерни се палят или заравят веднага без проблем.А 5-6 000 жертви са страшно много в днешно време - та толкова са цивилните жертви на всички действия на САЩ след Виетнам, заедно!(Само руснака взема и дава повече жертви, ама той живее в 19 век още, та не се брои)