Кой спечели от блицконфликта в Близкия изток?

Лидерите на Хамас са убедени, че са победители
Обновена: 25 ное 2012 12:16 | 25 ное 2012 12:16,
100
Кой спечели от блицконфликта в Близкия изток?
Исмаил Хания приветства ликуващите палестинци. Снимка: Reuters

7-дневните бомбардировки от Израел разрушиха множество сгради и убиха 161 палестинци. Но въпреки пораженията и човешките загуби ръководството на Хамас, ползващо се с политическата власт в Ивицата Газа, обяви края на конфликта за собствен триумф, посочват от в. „Вашингтон пост“.

Групировката, както и други радикални организации, поведоха масови тържествени шествия в часовете след влизането в сила на договорения мир с Израел, обявявайки „нова ера на палестинско единство“. Но на практика обединение нямаше – различните групировки си направиха отделни празненства.

Хамас среща сериозни проблеми с озаптяването на множеството си екстремистки подразделения. Това поставя под въпрос състоятелността на мирното споразумение, тъй като няма гаранции, че някое от тези подразделения няма да изстреля ракети по израелска територия самосиндикално.

Въпреки несигурността в Газа вече говорят за следваща фаза на преговорите с Израел с посредничеството на Египет. От Хамас са убедени, че могат да настояват за вдигане на израелската блокада.

Ентусиазмът на лидерите на групировката обаче не се споделя от редица влиятелни палестински политици и ръководители. Разбира се, основен аргумент е, че Израел едва ли е склонен на широкомащабни мирни преговори с организация, която определя като терористична.

Израелската армия разпространи детайли относно пораженията, нанесени на структурата на Хамас. Самолетите и бойните кораби са удари 1500 цели, в това число и 19 обекта, считани за командни центрове на групировката. Взривени са над 200 тунела за контрабанда и 26 склада за оръжия.

Но високопоставен израелски представител споделя пред „Вашингтон пост“, че операцията е далеч от военна победа. „Хамас все още разполага с достатъчно ресурс, за да има силна позиция в бъдещ въоръжен конфликт“, твърди източникът.

С примирието наяве излезе и нещо, което се знае отдавна, но не беше обявявано официално. Хамас и Ислямски джихад благодариха на Иран, че ги снабдява с оръжия. Новина, която със сигурност безпокои Израел.

Още повече, че в последно време Хамас и Иран не бяха в особено добри отношения, след като палестинската групировка оттегли подкрепата си за сирийския режим. А президентът Асад е един от най-близките съюзници на Иран.

Но ето, че „старото приятелство ръжда не хваща“.

Все повече хора в Газа смятат, че мощната подкрепа, която Хамас получи от регионалните съюзници Египет и Иран ясно демонстрира политическата импотентност на техните опоненти от другата водеща палестинска сила Фатах.

Факт е, че движението на палестинския президент Махмуд Абас, владеещо Западния бряг, не е направило кой знае колко за мира в региона и благополучието на палестинския народ. Въпреки че е признато за легитимно от Израел и се ползва с благоразположението на Съединените щати.

„Сядайки на масата за преговори с Израел, Хамас на практика извади на показ слабостите на Абас и сподвижниците му“, счита Гасан Кхатиб, политолог и бивш говорител на палестинската власт в Западния бряг.

Той е категоричен, че от Хамас са показали на света, че са част от бъдещето, от промените в арабския свят. И че Фатах е част от миналото.

Безспорно популярността на Хамас се качи неимоверно в последните дни, но притесненията, че малки, но крайно радикални групировки в Газа могат да излязат от контрола на главното движение, са налице. В тази връзка премиерът Исмаил Хания не спира да уверява, че примирието с Израел е следствие на споразумение между всички палестински фракции.

Хания не пропусна да отбележи, че „победата отчасти се дължи на променящата се ситуация в региона“. „Египет се промени, целият мюсюлмански свят се промени и Израел ще трябва да се съобрази с това“, каза ръководителят на Хамас. И подкрепата, която получи от Кайро, е категорично доказателство на думите му.

Голяма част от жителите на Ивицата Газа са напълно съгласни с казаното от Хания. Не само това, но вече вярват на групировката. Групировката, която доскоро беше мразена, защото Израел оправдаваше ударите си по палестинската територия с терористичната активност на Хамас.

След настоящия конфликт обаче на организацията се гледа като на спасител, като на единствената възможност за край на израелската окупация. Дори в Западния бряг вече обичат Хамас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
72... ,а бе *** ,ми ,че точно еврейските съединени щати прокарват ислияма ,кой създаде в сърцето на Европа цели две ислиямски държави каквито са Босна и Косово и бомбандира православиния сръбски народи православни църкви в Югославия , моше-ник,кой поддържа ислямистите в Сирия , кой поддържа Турция ,не сте ли вие бе *** и вашата ционисктка клоака -сащ а айде вее стига с тоя номер за мюслитата ,ако не беше изкуствената ви (държава) изкуствено създадена в Палестина , никой нямаше да чуе за исляма
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ислям преведено означава "покорство". Никога българин няма да приеме такава религия, ние сме инат и вироглави! Някакъв си ходжа ще ми дава тон в живота, как ли пък не, да не съм безмозъчен!
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Големия идустриалец Хенри Форд го е казал най точно: Ако вкарате 50 от най богатите и влиятелни евреи в затвора или в лудницата ,веднага на земята ще настъпи мир и благоденствие ....
33
0
 
6
 
! Отговори
29-ти... преди 11 години
С една дума"кой спечели",ще се разбере на 29-ти,в крайна сметка това,което видяхме е по повод на предстоящето събитие.Между другото предстоящата конференция за Среден изток без ядрено оръжие този месец беше отменена,много жалко ,кой ли в района иска да запази оръжие за масово унищожение.Трябва да е Иран,който крие няколкостотин ядрени бомби и не разрешава на една малка държавица,горката да си има даже ядрена програма за мирни цели.
32
2
 
5
 
! Отговори
логос преди 11 години
тука понамирисва на леш явно има ***
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВСИЧКО КАКВОТО ЕВРЕЙТЕ ПРАВЯТ НА ДРУГИТЕ НАРОДИ СЪС СТРАШНА СИЛА ДА ИМ СЕ ВЪРНЕ НА СЛАВИТЕ В ТРОЕН РАЗМЕР ДО 9то КОЛЯНО
30
1
 
5
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Като са знаели за тези 200 тунела и 26 склада за оръжие , защо чак сега ? Сигурно и те са имали процент от продажбите ? Всичко е на гърба на обикновените хора . Който прави пари го прави независимо какви са националните приоритети и международни спогодби
29
0
 
2
 
! Отговори
интересно преди 11 години
Хм,значи Хамас станали много популярни според статията и Мюсулманското братство на което запада опрости статута на терористична групировка е зад тях.И това става БАШ преди гласуването за палестинска държава на 29-ти от Общото събрание на ООН.
28
2
 
1
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Inter arma selent leges,казва в Сената на Рим,Марк Тулии Цицерон.По какъв повод,няма значение.Това е изхода за Израел,кардинално решение.
27
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най голямото зло на света са евреите ,арабелите са нищо в сравнение с това демонично племе -юдейте , цялото зло на света и на България идва от тях , дори в момента те работят против нас , какво е това с пръскането с тежки метали и отровни химикали от самолети -кемтрейлърс над България ,ако не планиран геноцид над българите , докато човечеството не се оттърве от това проклето племе , ще има все воини,бедност и световни кризи
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Кой спечели от блицконфликта в Близкия изток?"Безсмислен въпрос. Всеки знае кой печели от войната, без значение коя и как е завършила.
25
0
 
4
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
Ха ! То ако българите приемем исляма да не мислиш, че ще прокопсаме ? Ще опорочим и тази религия, това е повече от сигурно. Основният ни слоган ще бъде - "Във всяка джамия - казан за ракия!"... Който се е захванал с нас хубаво не е видял. Съгласен съм с предния коментар. Всичко е геополитика, ресурси и контрол над масите. Сега се осигурява се терен за бъдещите транс-национални корпорации.
24
0
 
8
 
! Отговори
!!! преди 11 години
Всичко е геополитика и борба за ресурси. Близкият изток още дълго време ще бъде гореща точка. Няма какво да ги мислим. Трябва да си гледаме нашата страна и нашите интереси.
23
3
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 11 години
Достатъчно е във всяка махала във БГ,да има по един Евреин и нещата тръгват на зле!
22
1
 
5
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
То какво му е лошото на ханефитския мазхаб-лай-либералното и най-толерантно течение на исляма, който тук се проповядва от османско иго. Нещо не мога да ги разбера манията към шериата... Доколкото разбирам едните се мислят за овце и без твърд пастир ще се изгубят и ще ги изядат вълците, а другите хем за пастири, хем за по-големи от всевишния се мислят...
21
5
 
8
 
! Отговори
e преди 11 години
ЕВРЕИТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКО НА ТОЗИ СВЯТ: КРИЗА,УБИЙСТВА,НАСАЖДАНЕ НА ОМРАЗА МЕЖДУ ХРИСТИЯНИ И МЮСЮЛМАНИ,И НАЙ-ВАЖНОТО,Е ЧЕ ГО ПРАВЯТ ТОЛКОВА ИЗПИПАНО, ЧЕ МАСИТЕ НЕ ГИ ЗАБЕЛЯЗВАТ,КАКВИ СА АГРЕСОРИ !ТАКА СЕ СЛУЧВА И СЕГА,ТОВА ИМ Е ПЛАНА,УЖ ХАМАС БИЛИ ПОБЕДИТЕЛИ А НЕВИННИТЕ КУЧЕТА (ЕВРЕИТЕ) ДА ГИ СЪЖАЛИ ЧОВЕК. КУЧЕТАТА,ТОВА ЧАКАТ,ДА СЕ ОЗВЕРЯТ МЮСЮЛМАНИТЕ И ПО ТОЯ НАЧИН КУЧЕТАТА ДА ИМАТ ПРИЧИНА ДА ИЗБИВАТ И ОЩЕ И ОЩЕ МЮСЮЛМАНИ КАТО "УЖ" СЕ ЗАЩИТАВАТ ОТ ИСЛЯМИСТИТЕ И ПАК ЕВРОПА,ЩЕ Е БОЙНОТО ПОЛЕ !
20
1
 
3
 
! Отговори
@24 преди 11 години
Идиотино, как можа главата ти куха да сравни Христос с тези изчадия пишман мъченици.Не предизвиквай когото не трябва!
19
0
 
1
 
! Отговори
! преди 11 години
Те и обратните имат подобни чувства на победители когато ги опънат!
18
0
 
1
 
! Отговори
до 28 преди 11 години
Абе, слепецо, света отива към гибел, а ти се запритеснил защо европейките не раждат. Голяма работа са направили всичкото тъмно на тен дето а.ат по 5 деца на година.
17
4
 
7
 
! Отговори
Beni преди 11 години
Защо Борисов и останалите от сегашното политическо статукво обичат Израел ? Отговорът е много елементарен те са същите убийци като нашите *** . Само за последните години в Палестина са загинали над 600 деца а жените и останалото мирно население страдащо от окупацията им ? А към това като добавим и разпръскването на вредни химикали и тежки метали от облитащите БГ ционистки самолети ? Водният режим е благодарение на тези полети УБИВАТ НИ ИЗРАЕЛ И ГЕРБ заедно !