ООН призова за бързо разследване на съобщенията за химическа атака в Сирия

Русия и Китай настояха за по-сдържано изявление на Съвета за сигурност
22 авг 2013 09:51, Елка Василева
11
ООН призова за бързо разследване на съобщенията за химическа атака в Сирия
Снимка: Reuters

Вчерашните съобщения за предполагаема нова химическа атака в Сирия трябва да се разследват възможно най-бързо, заяви пред журналисти заместник генералният секретар на ООН Ян Елиасон след края на двучасово извънредно заседание на Съвета за сигурност, предаде ИТАР-ТАСС.

Елиасон изрази надежда, че пристигналата в Сирия група инспектори ще успеят да свършат работата си, за което им е необходим безпрепятствен достъп до местата на предполагаемите атаки. Според него сегашната ситуацията не позволява това. За целта е нужно насилието да се прекрати, отбеляза Елиасон.

Още по темата

След заседанието изявление пред журналистите направи и председателката на Съвета за сигурност през август – посланикът на Аржентина в ООН Мария Кристина Персевал. От името на Съвета тя изрази дълбока загриженост във връзка с информацията за химически атаки в Сирия. "Трябва да се изясни какво се е случило. Ситуацията трябва да се следи много внимателно. Всички случаи на използване на  химическо оръжие от всяка от страните в конфликта, независимо от обстоятелствата, представляват нарушение на международното хуманитарно право", изтъкна Персевал.

Съветът не успя да приеме официална декларация по въпроса, отбелязва Франс прес. Според дипломати Русия и Китай, които се опитват да защитават режима на Башар Асад от началото на сирийската криза, са се противопоставили на по-остри изказвания и както и по повод египетската криза, Съветът се е ограничил с изявление за печата в типичната за ООН риторика. Изявлението засяга точките, по които има единодушие сред 15-те страни в Съвета, обясни дипломат, цитиран от АФП.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
yoyo:) преди 10 години
САЩ да си прибира химическото оръжие от Сирия и да се бие като жена а не като п*тка
9
1
 
0
 
! Отговори
patica s laina преди 10 години
Няма такъв ъгъл на този свят, където различията в религиозните виждания да не оросяват с кръв земята. Дени Дидро
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АНТИМУТРАЗнаци и Великобритания трябва да падне ... там диктаторът (британската кралица под чиято корона днес са 16 ''държави'' ) управлява вече над 50 години ... - Диктатор !
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АНТИМУТРА 3В арабските ислямски страни трудно може да има демокрация от западен тип (а може би е и по-добре, че не може).Но кое е по-добре, един умерен диктатор или правителство от ислямисти?
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поддръжката на леви ,десни и религиозни екстремисти трябва да се обяви от ООН за престъпление.........При случая със Сирия ,САЩ поддържат ислямските екстремисти ,а голяма част от тях са членове на терористични организации ,борещи се за недемократични цели..............Накрая ,изглежда ще има полза само Израел.........
5
1
 
26
 
! Отговори
антифашиста преди 10 години
Ами щом трябва всяка държава подкрепяща тероризма да падне значи първи трябва да паднат САЩ и Веикобритания те са най-големия съпортър на тероризма. В момента Асад е анти-терорист N1 защо да пада? За да доидат уахабитите на власт понеже не са терористи? Да наложият законите ня шерията? И тази "употреба" на химическо оръжие точно когато експертите на ООН са пристигнали в Дамаск си е най-нагла и откровенна лъжа!!!Очевидна инсинуация и долна лъжа на група отчаяни и обречени наемници!
4
12
 
2
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Ирак не ИранИ в Иран е същото несменяем Аятолах който дърпа конците на президента!!!
3
24
 
2
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Всяка една държава която подкрепя тероризма трябва да падне!! Сирия, Либия и Иран бяха точно такива със несменяеми диктатори!!!Колкото и да се крие Башар държавата Сирия вече е разсипана!
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щенамерят химическо оръжие колкото в Ирак намериха ядрено. Що ни пробутват едни и същи плоски номера?
1
1
 
15
 
! Отговори
OOH преди 10 години
A pomo6tite za siriyskite buntovnizi koga 6te gi sprem....A....?!?!?!