Атака на правителствените сили с химически оръжия край Дамаск

Сирийското правителство отрече информацията, съобщена от опозицията
Обновена: 21 авг 2013 14:36 | 21 авг 2013 14:36, Елка Василева
34
Атака на правителствените сили с химически оръжия край Дамаск
Сирийски активист до телата на хора, за които съобщава, че са били убити с нервнопаралитичен газ. Снимка: Reuters

Сирийски опозиционни групи съобщиха, че правителствените сили са извършили днес нападение с отровен газ край Дамаск. Според сирийската опозиция атаката е отнела живота на 650 души.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека атаката е била насочена срещу предградията Замалка, Арбин и Ейн Тарма. Според организацията са били убити десетки хора, посочва Асошиейтед прес. Местните координационни комитети заявиха, че при нападението са загинали или са били ранени стотици хора. По техни данни най-малко 30 тела са били донесени в полева болница в квартал Кафр Батна, отбелязва Ройтерс. Според двете групи силите на режима са използвали при атаката ракети със заряди с отровен газ.

По данни на телевизия "Ал Арабия" при обстрела са загинали най-малко 500 души, посочва ДПА.

Сирийското правителство обаче опроверга съобщенията за атаки с химически оръжия срещу източни предградия на Дамаск, при които според опозиционни активисти са загинали между 200 и 500 души, предаде Ройтерс.

Държавната телевизия цитира правителствен източник, според когото "няма и частица истина" в съобщенията, чиято цел според него била да се отклони вниманието на инспекторите на ООН от мисията им.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека призова екипът от експерти на ООН, който е в Сирия, да разследва използването на химически оръжия, и прикани световната организация и други международни групи да посетят засегнатите райони и да окажат помощ на хората там.

Лидерът на сирийската опозиционна коалиция Ахмад Джарба призова Съветът за сигурност на ООН да се събере на спешна среща и да заеме позиция за нападението край Дамаск. Джарба прикани също така международната комисия, която понастоящем води разследване в Сирия за използването на химически оръжия, да отиде на мястото на масовото убийство.

Великобритания заяви днес, че ще отнесе въпроса за евентуалното използване на химически оръжия до Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс. Британският министър на външните работи Уилям Хейг призова Дамаск да осигури достъп на инспекторите на ООН до мястото на днешното нападение.

И Арабската лига апелира към разследващите на ООН да инспектират незабавно района на Дамаск, предаде Франс прес.

Ръководителят на екипа от инспектори на ООН в Сирия, шведският учен Оке Селстрьом заяви в телефонно интервю за новинарската агенция ТТ, че сигналите за използвано химическо оръжие в Дамаск трябва да бъдат проверени. Той посочи, че е видял само телевизионни кадри за нападението, но допълни, че сведенията за броя на жертвите пораждат подозрения, че сигналите за използването на токсичен газ може и да се окажат верни, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
вижте това преди 10 години
Химическая атака в пригороде Дамаска - заранее спланированная провокация. Подобное случалось и раньше, подчеркивают эксперты в интервью "Голосу России"Россия заявила, что, по имеющейся у нее информации, химическое оружие в пригородах Дамаска было применено 21 августа боевиками оппозиции, а не режимом президента Башара Асада. Обвинения в адрес правительственных войск основаны на непроверенной информации. А агрессивная кампания в региональных и западных СМИ лишь подтверждает, что речь идет "о заранее спланированной провокации". Об этом говорится в специальном заявлении российского МИД. Подобны
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Асад ще бомбардира с хим. оръжие жени и деца в деня, в който пристига ООН в страната да прави доклад дали е използвано хим. оръжие ...- Пиндостанските човекоядци пак счупиха тъпометъра ....
27
1
 
6
 
! Отговори
Еди преди 10 години
Безсмислена, противна, напълно ненужна проява на жестокост. Нечовешка. Няма кауза, която да оправдае убийството на невинни хора.
26
1
 
4
 
! Отговори
Читател преди 10 години
Западните издания съобщиха за 1300 жертви, 213 от който ДЕЦА-в БГ информацията е друга..
25
1
 
5
 
! Отговори
за какво преди 10 години
Чета и не искам да повярвам че всичко това може да е заради газта, за парите. Гледах друга снимка, на млади хора обвити в тези бели чаршафи, хубави дечица , чиито живот е приключил защото някой иска повече пари. Доно да има Господ.
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обратни, защо толкова много и постоянно лъжете? Защо непрекъснато представяте предположенията за истина? Разбирам, че сте обсебени от Духа-лъжец, Сатаната, но не съзнавате ли поне малко, че Бог няма да ви прости лъжите? Докато не е доказано, вярното заглавие трябва да бъде: Има вероятност правителствените сили край Дамаск! Не изпитвате ли капка угризение, че лъжете обществото? Знайте: Кой каквото посее, това и ще пожъне!
23
0
 
20
 
! Отговори
G преди 10 години
Стига глупости бе! Ще разбият държавата, както разсипаха България. Докога ще заблуждават хората, че били борци за демокрация тия шериатци!?! Пандизчии и главорези!
22
0
 
1
 
! Отговори
sana преди 10 години
Syrian Arab News Agency:''Foreign Ministry:Allegations of armed forces on using toxic gas in Damascus countryside untrue","General command of Army refutes allegations on use of chemical weapons in Damascus Countryside"
21
2
 
14
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
До ShopЗа какво ти е катарски газ, нали Европа ще получава безплатен, демократичен, американски шистов газ?
20
22
 
2
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Какво съм виновен, че Асад е избрал да слугува на Путин? Въпроса е да пусне газ към Европа, никой не иска да го коли.
19
0
 
11
 
! Отговори
nerez преди 10 години
........'Християните и алевити срещу сунити и вахабити"........- от всичките групи откачалки е разумно да се избере страната на по малко откачените, но обикновенно политиците избират страната която им е изгодна за момента.
18
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Християните и алевити срещу сунити и вахабити - това отдавна религиозна война. Вие на коя сърана бихте били?Факт: Асад е алевит.За съжаление натовците пак са грешната страна, като в Босна. А медиите в България като политически верни и коректни повтарят като папагали.
17
2
 
7
 
! Отговори
bg преди 10 години
Katarskite muslemski jivotni sa edni ot nai-golemite djihadisti,jivotno shop.Ti jivotno shop iskash pove4e sataninski djamii v Bulgaria.Gjaurski *** si ti,maimuno dolnoprobna.
16
1
 
12
 
! Отговори
bg преди 10 години
2013-ta godina:CIA prizna 4e e mursuvalo v Iran prez 1953-ta godina.Hipoteti4na 2073-ta godina,ako nacistite vse oshte sushtestvuvat:CIA prizna 4e zaedno s muslemskite turko-sauditski murshi e izvurshilo himi4eskata ataka v Syria prez 2013-ta godina.
15
17
 
1
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Построи ли се газопровода за катарски газ, цената автоматично пада с 30% и Газпромовския става непродаваем.
14
5
 
12
 
! Отговори
ANONIMEN преди 10 години
POREDNATA PARTENKA ,SVOBODNO SY4INENIE NA CRU.KOI DA IM VQRVA NA LUJITE .IZMRQXA BUDALITE DETO VQRVAT.
13
5
 
24
 
! Отговори
към АНТИМУТРА преди 10 години
Ти си поредния самозалъган. Отивай да робуваш на Империята отвъд океана.
12
32
 
6
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Башар Асад е по-зле и от Садам+Муамар взети заедно спрямо народа си!Кой не пожела да направи честни избори и да се махне!!! Това беше Башар Асад!!Муамарчо, Садамчо, Башарчо това са такива дето не пускат властта до гроб!!!
11
20
 
5
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Сирия ще я разделят на две. Крайбрежието остава на Асад и руснаците, а през източната част трябва да мине газопровода.
10
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
I tuk trqbva edin diktator da trepe tiya maloumnici koito podkrepqt Bashar Asad