Получи ли Асад зелена светлина за химически атаки?

Липсата на решителна намеса от страна на САЩ работи в полза на режима
25 авг 2013 18:18,
142
Получи ли Асад зелена светлина за химически атаки?
Снимка: БТА

Ако данните за химическото нападение в Сирия от тази седмица се потвърдят, то масовото убийство в покрайнините на Дамаск от миналата сряда ще се окаже най-зловещата атака с отровен газ, която светът е виждал, от избиването на кюрди в Халабджа от управлението на Саддам Хюсеин през 1988-ма година.

Оръжейните инспектори на ООН се намират в непосредствена близост до мястото на предполагаемата атака, пише в свой коментар по случая британският в-к „Телеграф“. И биха могли да съберат нужните доказателства, че режимът на Башар Асад прекрачва всички граници и червени линии.

Но това не се случва. Инспекторите имат право да посещават само три места, предварително договорени между ООН и Дамаск. Сирийското правителство не реагира на призивите да допусне експертите до предполагаемото място, където е извършена химическа атака. Което по пътя на логиката предполага, че режимът има какво да крие.

Според анализа на „Телеграф“ голяма вина за случващото се носят Русия и Китай. За изданието двете държави не просто се противопоставят на военна намеса на международната общност в Сирия, а затварят очите си за истината.

Москва, например, излезе с предположение, че ситуацията с използването на химическо оръжие е заговор на бунтовниците, които искали да предизвикат навлизане на чужди сили в Сирия. В същото време обаче Русия не изглежда особено ентусиазирана по отношение на събирането на доказателства за подобно твърдение. Същото важи и за Пекин.

Така, точно година след като американският президент Барак Обама обяви, че използването на химически оръжия ще е „преминаване на червената линия“, тези думи отекват доста странно и някак увисват във въздуха. Защото тази линия изглежда премината (макар че все още няма категорични доказателства), а насрещни действия от световните сили не са налице.

Съветът за сигурност на ООН, например, не настоя за официално разследване по случая, а за „яснота“, сякаш кадрите с убити деца с вкочанени крайници и пяна по устите не са достатъчно ясни. Подобна позиция от страна на международната общност няма нищо общо с твърдостта и настояването за незабавно обяснение.

Химическите оръжия са най-ефективни в големи количества срещу незащитени противници. Досега Асад залагаше на малки атаки за сплашване, но явно сега предприема сериозна офанзива.

Но масовото убийство на сирийци не може да се разглежда като заплаха за националната сигурност на Съединените щати и затова администрацията на Обама не изглежда особено ентусиазирана от възможността за намеса във вътрешния конфликт на арабската страна. Още повече, че всяка подобна военна интервенция е оценявана като твърде скъпа, рискова и до голяма степен неефективна.

В известен смисъл Вашингтон разчита на сходно бездействие и по отношение на Египет, където реално властта беше узурпирана от военна хунта.

Една от възможностите, различна от военна атака, е снабдяването с оръжия на съпротивата. Така ще бъдат упражнен известен натиск върху Асад, но вероятността за ново нападение с химическо оръжие няма да бъде намалена, дори напротив.

Опасността от геноцид върху сирийското цивилно население е по-голяма от всякога, но изглежда това не е достатъчно за Запада. И страната продължава да потъва в собствения си ад.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: ДамаскООНСАЩАсад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Войната ги устройва всички-едните продават оръжие на Асад,а другите на ''бунтовниците''.А през това време хиляди деца умират!
98
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Във виетнамската война САЩ използва Оранж, от който загинаха и пострадаха в последствие стотици хиляди мирни хора, отделно заразиха за десетилетия земята им. После обаче и други държави се сдобиха с химическо оръжие и те решиха да го забранят, поне за другите. Същата работа и с касетъчните бомби. След като избиха и осакатиха сума ти народ и са ги разхвърляли по арабския свят, сега забраняват на други да ги произвеждат, включително и нашите искат да унищожават.
97
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ratchetУтре по същият начин ще се постъпи с всяка друга независима държава ,която не играе по американската *** ,включително и България. Утре турците ще обвинят България примерно ,че не се спазват правата на българските мюсюлмани и ще дойдат да си ги защитят. Тогава може би по същия начин други умници като тебе някъде ще кажат ,че това не е техен проблем. Лично аз не виждам разлика между Хитлер и Новия световен ред !
96
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой вече не вярва. Имаше ядрени бомби в Ирак... "Освободиха" Либия, Египет... Да ги оставят да ги " оправи" Асад, защото ще се появи още една мюсулманска "демокрация"... Всяка държава трябва да си се оправя сама!Защо никой не помогне на Тибет, Турция, ОАЕ( където правата на жените на практика не съществуват)?
95
4
 
4
 
! Отговори
ratchet преди 10 години
наистина сме изобратателен народ - от новина в която не се споменава стараната ни или някоя от наите политически "сили", в коментарите се е развихрила поредната тролска клавиатурна схватка. щом ви е толкова "акъла" продължавайте......
94
1
 
4
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
До худиниНе така с лошото, защото току що виж си получил няколко самоличности, които да си говорят с тебе;-)) Нищо че шефовете му ремонтират руски военни кораби, които държавата ПЛАЩА чрез остатък от дълга към СССР. А *** иначе...Неолиберали Розово не-бе-то,... розови де-ца-та, .......розови звез-ди-те,.... розов е света(прашките и те;-))
93
1
 
6
 
! Отговори
Vgas преди 10 години
NA VSICHKI E JASNO CHE TERORISTITE I OPOZICIJATA SA IZPOLZVALI NE PROFESIONALNITE BOINI GAZOVE. ASAD NJAMA INTERES DA IZPOLZVA GAZOVE, SLED KATO PECHELI VOJNATA , ILI VNIMANIE: SHTESHE DA GI IZPOLZVA SAMO V EDIN SLUCHAI-AKO AMERIKANCI I EVREI SA VLEZLI DA SE BIJAR ZAEDNO S TERORISTITE NA TERITORIJATA NA SIRIJA. AKO SA GI IZPOLZVALI VOISKITE NA ASAD, ZNACHI CHE SA GI IZPOLZVALI SRESHTU CHUZHDI VOISKI I IMA SGARCHENI GRINGOS, ZNACHI E ZAPOCHNATA TRETATA, NJAMA POKOLENIE BEZ VOINA,AMAN OT INTERESI
92
1
 
3
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
До мене сиЖалко :((Сашето се обиди, макар че това беше комплимент,... все пак да те сравнят с Маккейн;-))След като си изплати ипотеката всеки *** има шанс да стане демокрадец,...ама надали.По принцип всички са тук заради форума, и никой не чете дописката или "новината" освен ако не скучае;-))
91
0
 
4
 
! Отговори
Гошо... Tъпото преди 10 години
До Влади-Мир И на мене такова...***...герберасите... :((
90
1
 
8
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
До Влади-МиpНещастни ***-соросутки, толкова ли можахте да измислите, да ми клонирате профила?Колко ви плащат пиндостанците да се гаврите с истинските православни българи, бе ***!Няма да има милост за вас, един път само да отворим Белене, ще плачете с горчиви сълзи, проклети предатели на майка България, вашта майка ***! БРАВО Виж как добре си го измислил "проклети предатели на майка България"(все едно аз съм го писал;-))))
89
0
 
2
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
брех не знаех че и тя е със шопски корени
88
0
 
0
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До pl__amenИмаш общо с руснак колкото аз с английската кралица.
87
1
 
11
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
как видя мижавият руснак,а не виждаш 50-те милиона гладни американци и палатковите лагери в който живеят над 1 милион от тази супер нация или 48те милиона без здравни осигуровки,а геноцидът над индианците където 80% са алкохолици и наркомани и смъртноста е толкова висока.средният живот при индианците е 44 години дори в авганистан е по висока :) много избирателно гледате................
86
2
 
2
 
! Отговори
Влади-Миp преди 10 години
До Влади-Мир Мисля, че е съвем типично за герберясалите протеституиращи вечер да се забавляват с нас, честните пидали. За съжаление в извънредно комюнике агенция АНА съобщи , че теста ми за СПИН е позитивен. Проклетия *** оня ден скъса гумата, казах му да внимава и пак...спукана ми е работата.
85
5
 
3
 
! Отговори
Нике1класик преди 10 години
Те иранците са умен народ и искат само една ядренна бойна глава да си имат и ще се грижат за нея като за цветенце!Тея 8 000 ядренни бойни глави са много голям проблем за всяка безхаберна и потънала в разруха държава!Гледах репортаж за някакъв руснак дето за някакви мижави рубли се бе опитал да продава ядрени материали дето ги свил от работата си!Па недай си Боже нещо като с чернобил!
84
1
 
1
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
До Влади-Миpстига бе !!!!!!!!!!!!!това не съм го писал аз, поне недей скверни самолетчето;-)))
83
1
 
6
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
Русские не сдаются
82
1
 
3
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
До Анонименнещо на теб не ти стига пипето,ако си мислиш че някой ще тръгне срещу 8000 ядрени бойни глави ;)
81
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От едната страна са суровините на Русия, а от другата САЩ, Канада, Австралия, Саудитска Арабия и Катар и...и...Не знам дали имаш пипе да си представиш картинката.
80
0
 
3
 
! Отговори
А защо не оставите.. преди 10 години
...Асад да си гледа държавата?Само на мен ли тая "революция" ми прилича на ислямистки бунт,от който САЩ изкарват яки пари чрез продажбата на оръжие?Ислямистките режими са на път да вземат властта в Египет и Тунис,остава Сирия.А след 15-20-25 години като се отвори един мегдан за войни-то Северна Африка,Сирия,тук,там-още повече пари ще излязат