Обама уверен, че Конгресът ще одобри военен удар срещу Сирия

Сирийското правителство е използвало химическо оръжие, смята той
4 сеп 2013 18:30,
87
Обама уверен, че Конгресът ще одобри военен удар срещу Сирия
Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама изрази увереност, че сирийското правителство е използвало химически оръжия, предадоха световните агенции. Той направи това на пресконференция в Швеция, където е на
посещение.

"Смятаме с голяма увереност, че са използвани химически оръжия и че сирийският президент Асад е източникът", заяви Обама.

Държавният глава на САЩ окачестви употребата на химически оръжия като "варварски акт". По думите му "липсата на отговор на подобни действия само ще повиши рискът от такива атаки в бъдеще".

Освен това Обама заяви, че САЩ продължават да подпомагат сирийската опозиция, както и усилията "да се осигури политически процес на преход във властта в Сирия в бъдеще".

Президентът отбеляза също, че международната общност не може да мълчи в тази ситуация и е длъжна да даде "ефективен отговор", посочва ИТАР-ТАСС.

Още по темата
Според Обама авторитетът на международната общност и Конгресът на САЩ ще бъде заложен на карта, ако химическо нападение срещу цивилни остане без отговор. Той отхвърли твърденията, че е прокарвал червена линия. По думите му тя е прокарана от международната общност и Конгреса,
които са ратифицирали договор, осъждащ употребата на химически оръжия.

Президентът на САЩ призна, че военният отговор няма да е решение на гражданската война в Сирия, но подчерта, че той е необходим, за да се изпрати ясно послание.

"Операцията ще бъде ограничена по срокове и мащаби, тя ще бъде целева", даде да се разбере Обама.

Президентът на САЩ изрази увереност, че Конгресът ще одобри решението му за военен удар срещу Сирия. По думите му внасянето на това решение за обсъждане от законодателя "не е просто символичен жест". На въпрос какво ще стане, ако конгресмените не дадат съгласие за въоръжена акция, той не даде директен отговор.

Обама обаче заяви, че смята, както и преди, че е в правото си да действа и без съгласието на Конгреса.

Президентът Обама изрази надежда и че руският му колега Владимир Путин ще промени позицията си за Сирия.

Той добави, че е отправял призиви за Сирия директно към Путин, но засега руският държавен глава се е противопоставял на усилията за предприемане на действия от Съвета за сигурност на ООН.

По-рано днес руският президент заяви в интервю за АП, че не изключва възможността страната му да подкрепи резолюция на ООН за военни удари срещу режима на Асад, ако бъде доказано, че той е използвал химически оръжия, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: Барак ОбамаСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
17
 
! Отговори
Сашо преди 10 години
Хора съзнавате ли че само ООН,може да разреши военна офанзива и то под флага на ООН,всяка друга военна намеса срещу суверенна държава с явния изфабрикуван повод е агресия!?представете си че утре гръмне джамия в Кърджали и някой заяви че това е работа на правителството и Турция едностранно започне военни действия!?по никакъв начин не трябва да се допуска агресия срещу Сирия,защото това ще е безпрецедентно нарушение на международните закони и съществуването на ООН ще бъде поставено под въпрос.
56
1
 
6
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 55 Братушка, що се занимаваш с тоя ***? Не виждаш ли, че е сбъркан мозък???
55
6
 
6
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
61 пъкни куквци сте да Обама и Бетаняхо са хероинови крале и има въздушен мост прз Израел до Щатите , те така си вдигат БВП , това е осноовния фактор и определящ фактор за участитето на НАТО в операциите в Афганистан ,а нашите момчета там охраняеат маковите полета .
54
10
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
58 добре вервай си , твое право си , когато запчнат ударрите ще се чудиш и маеш ка така и Ал кайда е ударена , сега не може но когато се справят ПВО на Сирия с печелят небето ще си ги подпукат
53
1
 
25
 
! Отговори
Найс Ту Митю! преди 10 години
От Афганистан действително падат много кинти от хероина. Важна суровина както за САЩ, така и за Израел - световните лидери на пазара.
52
0
 
14
 
! Отговори
Човек преди 10 години
Винаги се удивлявам на невероятната лекота, с която хората успяват да се самоубедят, че личните им егоистични интереси съвпадат точно с това, от което се нуждаят другите...
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крокодилските сълзи на Обама ...
50
1
 
15
 
! Отговори
до 56 преди 10 години
Бин Ладен беше бизнес партньор с фамилия Буш. В момента Ал Кайда и САЩ заедно в синхрон разбутват Сирия. Повече няма какво да се обясняват очевидни неща.
49
7
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
55 това освен като суровина във фармацевтичата промишленст з друго не виждам , но не е кой знае какво перо
48
6
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
53 в Афганистан беще щаб квартирата на Бин Ладен това забрави ли го , от алцхаймер ли страдаш, талибаните му бяха подсигурили цяла страна на разпложение
47
1
 
15
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 10 години
До Одисей 1В Афганистан има макови полета , грешка , има много макови полета !
46
4
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
52 Ти от ККК ли си
45
0
 
4
 
! Отговори
до 51 преди 10 години
В Афганистан има обграждане на Русия и разширяване зоната на влияние.
44
0
 
8
 
! Отговори
2 преди 10 години
този като го гледам как ходи из Белия дом с тарикатската си пружинираща походка ,по-подходяща за бушмените в Африка...и се чудя на американците...що за президенти избират-авантюристи,актьори,фермери,сенатори-културисти....*** идиотската пасмина.Но явно конците ги дърпа друг ..защото който и да изберат кервана си върви..
43
4
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
49 в Афганистан какви природни ресурси иам освен чукари и козари .
42
3
 
0
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
49 в Афганистан какви природни ресурси иам освен чукари и козари .
41
7
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
48 какви Природни ресурси имаше в Югославия , кой спря войната в Босна след като ЕС си пипа 4 години оная работа и в Сребреница пред Холанския контингент изтребиха сърбите хиляди босненци , Намесиха се Щатите и ойната спря тогава бяха оставили на Европа , нали току що бяха привършили Пустинна буря . В Сирия се води ужасна гражданска война и има употребено химиеско оръжие .
40
0
 
7
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
43 Одисей 1.А защо, според теб, САЩ се намесват РЕАЛНО само там, където има природни ресурси за завладяване, или израелски интереси?;-)
39
4
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Точно защото е нобелов луреат не може да допусне по време на неговто управление да бъде пробита за първи път през този век като така бъде създаден прецедент забраната за използване на химическо оръжие , тзи който я е изплозвал трябва да получи урок ,а това е АСАД
38
0
 
7
 
! Отговори
ЛЕНИН преди 10 години
АКО КОНГРЕСА ДАДЕ СЪГЛАСИЕ . ТОВА ЩЕ НАПРАВИ ЛИ ТАЗИ ВОЙНА ЛИГИТИМНА ??????