Кобане се готви за погребение, Айлан вече е у дома...

Телата на момченцето, братчето му и майка им бяха предадени на бащата
Обновена: 4 сеп 2015 09:39 | 4 сеп 2015 09:36,
57

Снимка: Reuters

Тленните останки на загиналото във водите на Средиземно море 3-годишно сирийско дете, чиито снимки потресоха света, бяха предадени на бащата.

Тази нощ ковчезите на Айлан Кюрди, петгодишният му брат Галиб и 27-годишната им майка Рехан пристигнаха в родния им град Кобане, където телата ще бъдат погребани. Тримата  се удавиха при опит да достигнат гръцкия остров Кос.

Малкият Айлан се удавил, когато гумената лодка се преобърнала. От цялото четиричленно семейство е оцелял само бащата, който смятал да отведе семейството при сестра си в Канада, която живеела там от 20 години. Сега обаче, бащата ще трябва да се върне в сирийския град Кобане, за да погребе семейството си. 

За трагичната нощ и своето безсилие той разказва неутешим и задавен от сълзи. "Децата се изплъзнаха от ръцете ми, когато гумената лодката се пълнеше с вода на около 500 метра от турския бряг. Опитвахме се да се държим за малката лодка, но тя потъваше".

Още по темата

"Доплувах до брега, ориентирайки се по светлините (от брега), но там ги нямаше жена ми и децата ми. Когато не ги намерих на мястото, където се срещаме в града, отидох в болницата, и там ми казаха ужасната новина", сподели осиротелият баща.

Междувременно Канада съобщи, че не е получавала молба за убежище от родителите на  момченцето, а от други членове на семейството му. Молбата била върната,  защото е била непълна и не е спазвала законовите изисквания за доказване на статута на бежанец.

Тема Кюрди, сестра на Абдуллах, който е бащата на двете деца, призна, че отказаната от Канада молба за убежище е била за другия й брат Мохамед и неговото семейство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От статията разбрах, че ако подам молба за американска виза и не ме одобрятслед това взема че умраамериканците са виновни
11
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Извинявам се, ама да си натовариш жената и децата на гумена лодка и да очакваш да преплуват морето, ми се вижда доста тъпоОсвен това пише тръгнали от турския бряг, от какво са бягали след като в Турция няма война?
10
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трагично е, жалко за децата.Занмен виновни са родителите.Това да тръгнат с гумена лодка си е равно на самоубийство.Бащата явно е можел да плува.Стигнал на брега ...рърсил ги там.Как очаква да преплуват на 3 и 4 год.?Един баща не би си оставил децата.Защо не им е помогнал? Гледал е да спаси себе си.Аз бих останала с децата си, какъвто и да е краят.
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, прави сте за причината!!!Но аз се спирам само на трагедията на тези деца, тя ме потресе. Никой не иска да гледа такива снимки.Аз като дете имах същото преживяване с водно колело в морето.Обърна се и благодарение,че единия балон имал въздух,стоеше наполовина над водата.Знам какво е да видиш смъртта в очите.Изживяването е страшно,ужасът неописуем.Не го пожелавам на никого.Надявам се всичко да е приключило бързо за тях.
8
5
 
16
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Може ли да задам въпрса: След като е бягал от войната (бежанец) защо сега се връща при войната?
7
6
 
24
 
! Отговори
Найденов преди 8 години
Американската демокрация в действие. Кой разпали не знам си какви "арабски пролети", демократични процеси, сваляне на "режими" които не искат да играят по свирката на световния демократизатор????/ Ето го резултатът. Кървави граждански войни, ежедневни атентати, хаос, анархия, преселение на народите.
6
5
 
12
 
! Отговори
онз преди 8 години
oкей, америка е виновна. а що у нас освен определена малцинствена група , бащите не изоставят децата си? отделно, тия хора плащат десетки хиляди евра на "каналджии" и това е всеки, не пет десет човека, а говориме за " миграция" ... нали немат нищо, отде парите?
5
6
 
32
 
! Отговори
Момо преди 8 години
"Бежанците": 85% мъже, 7,5% жени и 7,5% деца.За балами ли ни вземате?И какво толкова я въртите тази снимка? Трагедията се е случила в Азия. Европейците защо трябва да се чувстват виновни? Нали ги прибират директно от Либия. Искат да започнат и от Сирия ли?
4
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не бяха бутали Асад този нямаше да му се налага да бяга И нямаше да се случи тази трагедия! Виновниците са не които приемат емигрантите а тези които им запалиха държавите с цветни революции и създадоха джихадистите !
3
8
 
9
 
! Отговори
mars преди 8 години
Do anonimen 2Zashto da e vinoven vseki edin na planetata?jalko za decata no da vinovni roditelite im .kade da tragnali s 2 malki deca v naduvaema lodka be jiletki be nishto?tragnali da da tarsqt socialnite sistemi Na razvitite strani i ot al4nost pogubiha decata!!!
2
10
 
55
 
! Отговори
н преди 8 години
Масовата пропаганда с цел вменяване чувство за вина на бялата раса и широко отваряне на портите за глутниците мюсюлмани не спира. Не, не се чувствам виновна за безотговорното решение на родителят! Използват децата като авангарт, за да пробиват нашите стени.
1
43
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трагедия, закоято всеки един жител на планетата е виновен.