След удара: 36 загинали, но нито един опозиционен боец!

Според Халед ал Ходжа Русия иска да удължи живота на Асад
Обновена: 1 окт 2015 08:11 | 1 окт 2015 07:00,
321
След удара: 36 загинали, но нито един опозиционен боец!
Снимка: архив, Reuters

Ръководителят на подкрепяната от Запада сирийска опозиция Халед ал Ходжа заяви днес в кулоарите на Общото събрание на ООН, че при руските въздушни удари в Сирия са загинали 36 цивилни и нито един опозиционен боец, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

"Русия възнамерява не да се бие с ИДИЛ (Ислямска държава), а да удължи живота на (сирийския президент Башар) Асад", каза Ходжа в интервю за Ройтерс.

ООН заяви, че не може да провери по независим път твърденията, че в резултат на руски въздушни удари на територията на Сирия са загинали мирни жители, тъй като не разполага със свои сътрудници в района на предполагаемия удар. Това заяви днес пред ТАСС Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН.

Още по темата

Пентагонът не може да потвърди гибелта на мирни жители в Сирия от удари на руски бойни самолети. Американският министър на отбраната Аштън Картър призна това днес на пресконференция в своето ведомство, предаде ТАСС.

В същото време руският президент Владимир Путин подписа указ за призоваването през октомври-декември 2015 г. на граждани на Руската федерация за военна служба и за уволнение на вече преминаващи я призовани граждани. Документът бе поместен вчера на сайта на руския президент, предаде ТАСС.

Призовават се граждани на възраст 18-27 години, които не са в резерва и по законов ред подлежат на военна служба. Общият им брой е 147 100 души, се посочва в указа.  

Американският държавен секретар Джон Кери и руският му колега Сергей Лавров се срещнаха в ООН вчера за трети път тази седмица, за да обсъдят кризата в Сирия и обмениха идеи за потенциалните възможности за напредък по въпроса за политическия преход там, предаде Асошиейтед прес.

Кери и Лавров казаха пред репортерите, че в идните дни ще проучат направените предложения. Те казаха също, че САЩ и Русия ще започнат дискусии на ниво армии още днес, за да предотвратят сблъсъци между водената от Вашингтон коалиция, биеща се срещу "Ислямска държава" в Сирия и руските сили.

Русия вчера предприе първите си въздушни удари в Сирия, като посочи, че те са били по цели на "Ислямска държава", но американски представители и фигури от сирийската опозиция казаха, че те са поразили райони, където няма присъствие на групировката.

Кери изрази безпокойство, че Русия не удря "Ислямска държава", а позиции на умерените врагове на сирийския президент Башар Асад, отбелязва Асошиейтед прес.

Русия разпространи и проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН, призоваваща всички страни да се противопоставят на увеличаващите се "терористични заплахи" и актове в Близкия изток и Северна Африка.
Проектодокументът, с който разполага и Асошиейтед прес, "осъжда безусловно" "Ислямска държава", Ал Каида и филиалът й Фронт "Ан Нусра", както и други групировки "заради продължаващите и многократни терористични актове".

В проекторезолюцията се насърчават страните да предоставят за разглеждане за санкции от ООН имената на хора от тези групировки, които се занимават със свързани с петролна търговия дейности.

В документа се приветстват усилията на държавите членки, борещи с тези групировки, и се призовават да "координират дейностите си със съгласието на държавите на чиито територии се провеждат подобни дейности".
Този език има за цел да предпази близкия съюзник на Москва Сирия.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
0
 
! Отговори
Т преди 8 години
Валерийке, ти вярваш на Ройтер. Брамо милата ми
184
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** !!!
183
1
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Този опозиционен лидер като го цикнат, ще спре да брои измислени жертви!
182
0
 
9
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Едните бомбят Сирия ''демократично'', другите я бомбят ''православно'' ... И никой не пита о 22 милиона сирийци какво искат...със сигурност не искат бомби им А нас /ЕС остават бежанците....
181
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е кога успяха да ги преброят,че и да разберат че са цивилни а не бусурмани,туй интернета голяма работа....
180
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има триисетина загинали. Само че са *** и на никой не му дреме за тях. Напротив!
179
0
 
1
 
! Отговори
Тони преди 8 години
До брей.....чии жертвички бре Брейчо , че не става твърде ясно от твърде нескопосания ти коментар!?
178
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРОВОКАЦИОННА СТАТИЯ. СИРИЯ ПОТВЪРДИ ЧЕ НЯМА ЗАГИНАЛИ ЦИВИЛНИ. ИМАЛО Е КОГАТО ФРАНЦИЯ И САЩ СА БОМБАРДИРАЛИ. НО ТОЗИ ХОДЖА СИ Е МЪЛЧАЛ. ЗАЩО ЛИ?
177
4
 
12
 
! Отговори
.. преди 8 години
Естествено никой човек който е враг на тероризма и лъжата,няма да се хване на пропагандната война срещу саможертвата на Русия да унищожи главорези и канибали от 80+ държави,чиято дестинация от Либия,Ирак,Сирия е Иран,Русия,Европа и останалия свят,един троянски кон за дестабилизиране и падане на арабомюсулманския свят първо.
176
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много интересно как разбраха кой какъв е?! Щом пазиш складове с вражески боеприпаси,значи не си приятел,със сигурност и има вероятност да загинеш.Руските самолети просто си вършат добре работата!
175
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес 30-40 цивилни, утре някой Боинг - нищо ново под слънцето.
174
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не бъдете толкова строги де - те рашистите толкова могат. А и старите навици от Донбас, дето стрелят по автобуси, спирки, детски градини и пазари трудно се забравят.
173
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Sega hte zapochnat s lajite za ubiti nevini v voenni bazi
172
5
 
28
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До УБИЙЦИ НА ДЕЦА! 241"УМНИКО" Ако някой финансира някоя организация в България и я нарече "СВОБОДНА" и тя ползва политически методи(ТОВА ПРАВЯТ Т.Н. НПО) е просто индиректна намеса във вътрешните работи на страната. Ако тази организация вземе купено за тях оръжие и почне опит за въоръжен преврат КАК ЩЕ НАРЕЧЕШ ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЯ? "Въоръжена Опозиция" която не признава никакви избори и не участва в тях поне с политическо крило?Остава ти едно - ТЕРОРИСТИ - "Свободните" са не чак толкова радикализ
171
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ройтерс цитират някакъв ходжа хахахаххахахаххахахаххахахахаххахахаххахахахаххахахаха тия от ройтерс съвсем пропаднаха, нашите драскачи по добре да цитират някоя македонски жълт вестник, че там е по вероятно да се натъкнат на нещо вярно :))))
170
0
 
15
 
! Отговори
Dublin преди 8 години
До КокоЗащо не се спряха източниците на доходи за ИД..те на кои претолни компании продават петрол, от къде имат пари да плащат на ченокожи наемници ..по 260 долара сега, преди повече...proceti tukcelado.ru/articles/gryaznye-i-opasnye-igry-erdogana-s-igil/
169
1
 
0
 
! Отговори
Dublin преди 8 години
242da ne te gledame v Tubata kak dzver ot умерената сирийска позиция...ti reze grucmulia..., no specialno za teb toi ste natiska nozkata...umereno silno......a gospodarite ti ste te snimat-v profil, anfaz...
168
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Путин и Русия! *** да се готвят! Те са следващите!
167
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пътини атакува враговете на Асад и 5 пари не дава за главорезите от ислямска държава. Това е, двама диктатори се подкрепят. Иначе, това че пътин говори за офанзива срещу ИД е поредната му лъжа - тоя човек в близките 5 години не каза и една истина по кой да е въпрос. Лъже, който се хване - хване, като не здраве
166
6
 
11
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 2361. ИД ОФИЦИАЛНО обяви Русия, Кавказ и Срена Азия е следващата. Авганистанската граница се пробва дасе пробие вече месеци2. над 2000 *** от РФ и повече от бившите СССР републики се бият за ИД. Когато се върнат обратно цветя ли ще садят? Някой да има съмнения?3. В Китай пак има бомбени атентати. Китай е на ей толкова и той да се включи4. Понеже ИД няма униформи и Иерархична организация смятам че наистина са загинали 36 "цивилни" служещи на ИД. В склад за оръжие ще пуснат циви