Нима САЩ готви либийски сценарий за Сирия?

Америка не желае разделена Сирия... Но ще постигнае ли нещо?
Обновена: 23 авг 2016 08:59 | 22 авг 2016 22:10,
146
Нима САЩ готви либийски сценарий за Сирия?
Снимка: архив Reuters

Американците в Сирийската арабска република (САР) предприеха конкретни действия срещу войските на Башар Асад, подкрепяйки негласно сепаратистките стремежи на кюрдите. С оправданието, че брани свои специални части, Пентагонът употреби срещу сирийската авиация два многоцелеви изтребителя от пето поколение Ф-22 Раптър, пише БТА.

Миналият петък американците изтласкаха от въздушното пространство над град Хасака (Североизточна Сирия) два получени от Русия бомбардировача Су-24 на сирийските военновъздушни сили, които се сражаваха срещу подкрепяните от САЩ отряди на кюрдските милиции Сили за защита на народа на партия "Демократичен съюз".

Американците разпространиха информация за инцидента. Говорителят на Пентагона капитан Джеф Дейвис от ВМС на САЩ съобщи, че сухопътни сили от американската армия в стремеж да опазят свои командоси, обучавали в Хасака кюрдски опълченци, уж се опитвали да контактуват с ВВС на Сирия. За което информирали руските си партньори, използвайки каналите за връзка по повод сигурността във въздуха. Отговор от Дамаск обаче нямало.

Какво е отговорил руският военен щаб в Сирия - не се знае. Във връзка с инцидента обаче Джеф Дейвис почти веднага заяви, че САЩ засилват присъствието на свои бойни самолети в този район. Американците отправиха недвусмислен сигнал, че няма да допуснат авиация на САР да действа срещу подкрепяните от тях кюрдски полицейски части "асаиш" и отрядите за самоотбрана СЗН в провинция Хасака.

Тези въоръжени формирования, съюзени с бойците на Кюрдската работническа партия (ПКК), са най-боеспособната сила, действаща срещу терористичните групировки в САР. Фактически те контролират цяла Североизточна Сирия, включително границата с Турция. Доскоро отрядите на Силите за защита на народа съжителстваха мирно в земите, освободени от кюрдите, с представителите на режима в Дамаск. Миналата седмица обаче това петгодишно спокойствие бе нарушено. Според арабски медии "в бойните сблъсъци, започнали на 16 август, кюрдските опълченци убиха над 30 военни, а други 33 са пленени, включително 12 офицери от правителствените войски".

Военното командване на Сирия заяви в петък, че конфликтът в Хасака е провокиран от кюрдските въоръжени формирования. По данни на телевизия "Ал Маядин" в тази връзка сирийската авиация два пъти (на 18 и 19 август) е нанесла удари по позиции на кюрдите и очевидно действащите заедно с тях американски спецчасти. Засега обаче се е разминало без сериозни инциденти с американските ВВС. А успоредно със заплахите на САЩ да въведат зона, забранена за полети, в района, където действат силите от коалицията им, продължават бойните сблъсъци на отряди от СЗН и ПКК с войските на Асад.

Сирийски медии пишат, че кюрдите настояват от провинция Хасака да бъдат изтеглени всички правителствени войски, в чиито ръце до момента остават държавните учреждения и щабовете на силовите структури, включително военните летища, гарнизоните и т. н. Това показва, че подкрепяното от САЩ ръководство на партия "Демократичен съюз" е започнало процес на фактическо отделяне на кюрдска автономия с център в Камишли от основната територия на Сирия.

Кюрдските бойци от Силите за защита на народа отдавна не крият, че някои техни бази и лагери се намират на турска територия и че водят борба с управляващия режим. Дамаск и Русия доскоро си затваряха очите за това. Военно-дипломатически източници обаче информират, че на срещата си преди две седмици в Санкт-Петербург руският лидер Владимир Путин и турският Реджеп Тайип Ердоган са се разбрали с общи усилия да възпират сепаратистките стремежи на кюрдите и да отстояват целостта на многонационална Сирия. И явно неслучайно турският премиер Бинали Йълдъръм заяви в събота, че в близките шест месеца Турция се кани да участва по-активно в уреждането на сирийския конфликт, за да предотврати разделяне на страната по етнически признак.

Към тази позиция изглежда се е присъединил Иран, който също се страхува от засилване на кюрдския сепаратизъм не само на сирийска територия, но и у самия него. Ирански медии пишат, че миналата седмица са зачестили контактите между външните министри на Техеран и Анкара, Мохамад Джавад Зариф и Мевлют Чавушоглу, подготвящи в най-близко време посещение на турския държавен глава Реджеп Ердоган в Иран. Сред основните цели на визитата е да бъде обсъден сирийският проблем и потърсено решение за него.

В тази връзка прави впечатление видимият обрат, що се отнася до подкрепата за Асад и за действията на Русия. По-конкретно премиерът Йълдъръм заяви, че ако на Русия й се наложи да използва базата Инджирлик в Южна Турция, тя ще й бъде предоставена. Москва може да използва и втора военновъздушна база на иранска територия, съобщи тези дни министърът на отбраната на Ислямската република Хосейн Дехган.

Както е известно, САЩ неведнъж са заявявали официално, че не желаят разделяне на Сирия, но реалните им действия и опитите да създадат зона, забранена за полети, над Хасака сочат обратното. Вероятно затова е толкова трудно за Русия да договори с американците съгласувани съвместни действия на територията на САР. Според цитирани в медиите дипломатически източници от Женева в швейцарския град в най-скоро време ще има експертни консултации между военни от Русия и от САЩ, но конкретна дата за среща още няма. Засега не е и ясно кога ще разговарят по въпроса руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СИРИЯ ВЕЧЕ Я НЯМА!!!ТОВА Е ЕДНА ТЕРИТОРИЯ ОКУПИРАНА ОТ РУСИЯ И ТОЛКОЗ!
14
2
 
26
 
! Отговори
Очевидно преди 7 години
Пределно ясно е,че напрежението в Хасака е американско дело!Кой знае какво са обещали на кюрдите,за да го направят...Ама кюрдите трябва да знаят,че каквото и да са им обещали-няма да го получат!
13
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин нали щеше да прави на кюрдите държава? А от турците съм разочарован, сами се прецакаха. Щом не щете САЩ за съюзник, ще го имате като враг. Кой не целува ръка, целува Д-***.
12
9
 
1
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
Кой ще плаща чувала?
11
5
 
28
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
американският окупатор вън от България ,дори ако трябва и в чувал!
10
23
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Казах ви отдавна, че янките държат всички козове в Сирия. На никой нищо не са обещавали и ръцете им са развързани. *** понеже е слаб, се опитва да лъже всички и само се излага. Довчера щеше да помага на кюрдите да си правят държава, сега е против тях.
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В 'кво си умен, бе?Всичко е просто в човешката природа-има два типа хора : хищници и антилопи.Не е задължително антилопите да са жертви, но хищникът си е хищник.Няма добри богати.Няма добри капиталисти.Няма добри американци.Единственият начин да се спрат гнусните хищници е да се обединим срещу тях.Аман от егоцентрични ко-пелета с голямо повърхностно его и мно-о-го отразен блясък.На финала оная бастилия САЩ ще си се гътне сама, право в Ада.
8
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей проруски Киряк Стефчовци, защо 30 милионен народ като кюрдите да нямат своя държава? За да не развалят кефа на Путин и Ердоган ли? Ако живеехте през 1876 сигурно щяхте да сте против Априлското въстание.
7
4
 
7
 
! Отговори
Бог да ги прости! преди 7 години
Променете заглавието - Либия готви за ФАЩ сценарий ала РБ-преход...Е, не чак толкова лош
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А с ИД воюва ли някой изобщо?Какво накара Асад и кюрдите които довчера бяха първи дружки да забравят общия враг и да започнат да се бият по между си?
5
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сценария към момента никак не е розов за нас,война в Сирия самоубийствени атенти в Турция всеки ден и легиони бежанци по бусове, огради ,морета и какво ли не.Трябва в най-скоро време да се изгради силна Европейска войска срещу нарастващия противник който освен думата камикадзе в беззащитни хора нищо друго не знае.
4
29
 
13
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Хайде да видим колко им стиска на руснаците и дали Су-30 и/или С-400 става за нещо срещу F-22.
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Официална подкрепа на САЩ за кюрдски сепаратисти в Сирия? Е, сега е малко по-ясно защо Едроган толкова ударно започна да плюе по щатите - създаване на сирийски Кюрдистан ще е опасен прецедент и за Турция!
2
6
 
32
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 7 години
Много плосък сценарий - първо циркове и постановки с Омран, сега това. Янките насъскват кюрдите, но ще видим какво ще правят, ако се появи руски самолет. Ако го свалят, от кюрдите ще остане само мазно петно и Ердоган ще ближе нозете на Владимир Владимирович, а руските ВКС ще имат нова база - Инджирликская Новая!
1
6
 
53
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 7 години
Що за нaгъл плазмoдий трябва да си, за да се самонастаняваш в чужда държава???ХАМЕРИКАНЦИТЕ - ВЪН ОТ СИРИЯ!!!