Американската армия остава в Сирия до свалянето на Асад

Тилърсън: Да не се допуска Иран да контролира региона!
18 яну 2018 09:00, Елка Василева
185
Американската армия остава в Сирия до свалянето на Асад
Рекс Тилърсън. Снимка: архив, Reuters

Американската армия ще остане в Сирия, докато джихадистката групировка "Ислямска държава" бъде напълно разгромена, но и за да противодейства на иранското влияние и в крайна сметка да помогне за прогонването на президента Башар Асад, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Франс прес.

"От ключово значение е, в интерес на националната ни сигурност, да запазим военно и дипломатическо присъствие в Сирия", каза Тилърсън в Станфорд, Калифорния, в реч за американската политика по отношение на конфликта.

Военната мисия ще запази приоритетната си цел да се предотврати възможността ИД отново да набере сила, каза държавният секретар и призова да не се допуска същата грешка като през 2011 г., когато преждевременното изтегляне от Ирак позволи на Ал Кайда да оцелее в страната, а после да мутира, давайки живот на групировката "Ислямска държава".

Според Тилърсън оттегляне на САЩ би осигурило на Иран златна възможност да заздрави още повече позициите си в Сирия, където Техеран вече присъства, подкрепяйки режима на Асад.

"Трябва да се уверим,че решаването на този конфликт няма да позволи на Иран да се доближи до голямата си цел - да контролира района", изтъкна той.

В речта си Тилърсън за първи път направи връзка между американското присъствие и необходимостта да се постигне оттегляне на Башар Асад.

"Пълно изтегляне на американските военни на този етап би помогнало на Асад да продължи да тероризира собствения си народ," каза той.

Държавният секретар отбеляза, че трайното американско присъствие ще помогне също на легитимните местните цивилни власти да управляват отговорно в освободените от ИД райони.

Подчертавайки многократно, че Асад трябва да се оттегли, Тилърсън за пореден път заяви, че САЩ няма да дадат и долар за възстановяване на районите, контролирани от режима в Дамаск, и призова съюзниците да направят същото.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много интересен триъгълник се получава. Значи Асад воюва с Ислямска държава, а Америка воюва с ИД ,и същевременно иска свалянето на Асад!? Ако САЩ воюва с ИД, защо няма статии за нанесени удари в американските бази там??? Същевременно статията ни съобщава, че САЩ се бори с ИД и остава до падането на Асад! А де, просто като видиш такава статия и как да не повярваш на всичко в нея?)))
91
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно е решил бай Дончо.
90
39
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ са световен хегемон. Могат да стоят където и колкото си поискат. Свиквайте.
89
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С една дума ,баш демократите -агресори . И какво да очаквате от една идеология ,благо звучаща ,донесена на върховете на крилатите ракети , или паднала от самолетите? Нищо добро освен,освен погром на държавността, смазване на идентичния код на народа , грабеж .
88
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те японците така тероризираха собствения си народ и затова трябваха 2 ядрени бомби, за да спрат да го правят през 1945 г. Американците винаги мислят не за своя народ, а за народа на врага.
87
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички са принудени да се съобрадяват със САЩ. Защо? Защото те са Демократичната Бащица на Народите, съкратено - ДБН. Когато САЩ те бомбят, колонизират и точат ресурсите - това не е нещо лошо! Това е тяхно демократично право! Само Демократичната Бащица на Народите има право да определи кое е добро и кое е зло, кое е правилно и кое е неправилно. САЩ знаят по-добре от Сирия кое е най-добре за тях! Най-добре за тях е да бъдат сринати, демократизирани и РАЗГРАБЕНИ. Бащицата бди над цял свят!
86
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са САЩ в Сирия? Те никога не са влизали. Каква американска армия в Сирия?
85
4
 
18
 
! Отговори
SS преди 6 години
същото важи и за:"Трябва да се уверим,че решаването на този конфликт няма да позволи на САЩ се доближи до голямата си цел - да контролира района", "Трайното иранско присъствие ще помогне също на легитимните местните цивилни власти да управляват отговорно в освободените от ИД райони"
84
8
 
35
 
! Отговори
Партизанката преди 6 години
Споко, *** янки, сирийците и руснаците ви го вкараха отзад, понеже не са *** *** като вас! Свърши се с вас и вашето юдеомасонско управление!
83
3
 
29
 
! Отговори
SS преди 6 години
Може да сме абсолютно сигурни, че в Иран също вече се говори така: "Иранската армия ще остане в Сирия, докато джихадистката групировка "Ислямска държава" бъде напълно разгромена, но и за да противодейства на американското влияние и в крайна сметка да помогне на президента Башар Асад, и за прогонването на американците" !...
82
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно решение на Тръмп.
81
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да беше само това със Сирия. Някои политици в правителството на САЩ искат ядрена война със Северна Корея, Русия и дори Китай! Такъв е например е Маккейн. Можете ли да си представите колко са се фашизирали и озлобили американците? Да предлагаш и желаеш ядрена война с друга страна? САЩ имат над 800 бази по света, а сграни като Германия, Италия, Великобритания, Япония са НАПЪЛНО ЗАВИСИМИ от САЩ и нямат СОБСТВЕНА ВЪНШНА ПОЛИТИКА. ВСИЧКО Е СЪГЛАСУВАНО С ДЕМОКРАТИЧНАТА БАЩИЦА НА НАПОБИТЕ.
80
24
 
8
 
! Отговори
европатриот преди 6 години
До АнонименСАЩ не са заявили, че ще свалят Асад, а че ще стоят в Сирия до неговото сваляне. Тоест колкото по-дълго стои Асад, толкова дълго ще стоят и те. В интерес на Путин е да си го свали по-бързо сам.
79
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алкашите подвиха опашки, краварите остават...
78
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американската армия остава в Сирия до свалянето на АсадОбаче не зависи от тях. Още не са го разбрали напълно но са на път да го проумеят, те винаги си отиват с подвити опашки от всякъде, а и ние покрай тях.
77
0
 
17
 
! Отговори
до 68 преди 6 години
САЩ подържат частни солдатески, виж за справка BLACKWATER в Украйна
76
5
 
16
 
! Отговори
Добри пожелания преди 6 години
Пожелавам на янките да дочакат пенсия в Сирия !
75
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tия бургери не разбраха, че Асад може да го свали само Путин.
74
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво казва историята? Я да видим кои са бившите колонизиращи страни колонизирани от САЩ - Англия, Испания, Португалия, Франция, Италия, Белгия, Холандия и така нататък...Или логиката на американците е: "Не искам много, а всичко! "
73
1
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До желязна главаДа наемаш чужденци войници е многовековна практика на европейските държави. Правиш ли разлика между наемане и окупация? САЩ също са наемали хановерци при своето освобождение през 1776г.