Третата световна почва в Сирия? Полека, нека си поемем въздух!

Паралели със Студената война, Кубинската криза... Преувеличаваме ли?
15 апр 2018 10:10,
450
Третата световна почва в Сирия? Полека, нека си поемем въздух!
Снимка: БТА

Нова световна война? По-полека, нека си поемем въздух, призовава Клеменс Вергин в обширния си анализ в германския "Ди Велт", цитира "Дойче веле".

В началото Вергин пише за все по-разпространените страхове, че ескалацията на конфликта в Сирия може да доведе до нова световна война. В тази връзка авторът цитира предупреждението на Тръмп в Туитър и коментара на руския посланик в Либия, че неговата страна може да атакува американски позиции.

Биене в гърдите

"В момента е най-добре всички да поемат дълбоко въздух, включително политическите актьори", препоръчва Клеменс Вергин. Защото всъщност ситуацията изобщо не е сравнима с Кубинската криза.

Вече от дни е ясно, че ще има наказателни удари, след като сирийските сили използваха отровен газ срещу собственото си население. Още преди година Тръмп нареди да бъдат извършени такива удари, след като силите на Асад атакуваха с отровен газ град Хан Шейхун. А руснаците, подобно на Тръмп, правят сега именно онова, което най-добре умеят: да се бият в гърдите.

Още по темата

Москва добре знае колко са чувствителни европейците и как начаса изпадат в паника, когато руският мечок задрънка с оръжие. Заплашителните гримаси са част от дневния ред на Москва, те целят да стреснат всички и да им припомнят, че страната може и да е икономически съсипана, но във военно отношение все още играе в първа лига, най-малкото що се отнася до ядрените оръжия. Русия вече не е градивна сила, но иска поне да остане блокираща сила и да опази своя клиент Асад от последствията заради нападенията с отровен газ, прикривани от самата Москва.

Заплахата, отправена от един по-скоро второстепенен дипломат - руския посланик в Либия, междувременно беше чувствително омаловажена от Кремъл. Сега се казва, че Русия ще отвърне на удара единствено ако бъдат атакувани руски позиции или руски войници. Тръмп също омаловажи своя войнствен туит и влезе в един по-миролюбив тон по отношение на Москва", пише Вергин.

По-нататък авторът коментира разпространените сравнения между сегашната ситуация в Сирия и Кубинската криза от 1960-те години:

"Сирия изобщо не може да се сравнява по значимост с Куба от онова време. През 1960-те години СССР разположи в Куба установки за ядрени оръжия - директно край бреговете на САЩ. По този начин за САЩ възникна директна заплаха, и то от един противник, който беше много по-опасен от сегашна Русия. Тогава САЩ поставиха своите ядрени сили в предпоследна степен на бойна готовност, която важи непосредствено преди избухването на ядрена война. Докато конфликтът в Сирия е просто задочна война, в която никой, включително и Путин, няма да рискува ескалация до ядрена война.

Заплашителните гримаси на Русия трябва да бъдат разобличени като блъф. Москва вече от години се опитва да се състезава в много по-висока от реалната си категория. И досега имаше успех, защото на Запада му липсва волята да се противопостави по-решително срещу руските агресии. Навремето германският канцлер Хелмут Шмит беше определил СССР като "Горна Волта, но с ядрени ракети". Същото важи и за днешна Русия, която се опитва да изиграе слабите си карти по най-умния възможен начин. Защото в действителност руската икономика е по-слаба дори от италианската, а страната е много уязвима от западните санкции.

Връщане към матрицата на Студената война

Както европейците, така и Обама и Тръмп реагираха през последните години неадекватно по отношение на Москва - като имаме предвид сериозните руски агресии. (…) Това не донесе нищо особено. Напротив, сякаш насърчи Москва да разширява периметъра на своите атаки, провокации и заплахи. Русия изцяло се е върнала към матрицата на Студената война, макар че използва много по-модерни средства - показва го водената от нея пропагандна война в интернет.

Ето защо вече е време Западът също да си припомни някои ходове от времето на Студената война. На първо място това означава да запази спокойствие и да не се оставя заплахите от Москва да го натикват в миша дупка. Изкуството на Студената война се състоеше в балансиране, а Западът спечели тази война, защото при необходимост демонстрираше нужната твърдост и готовност за рискове, но без да води нещата към истинска ескалация. Подобна твърдост е необходима и сега", заключава авторът на "Ди Велт".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
310
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Характерно е за всички военни с акъл още от древен египет и вавилон на сам около 4 чеса караулите са най омурени .
309
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Втори ден кутевската сбирщина не е на себе си :) Хубаво е да слушаш писъците на русофиилистик-путинофиилистите :) Гаврата с Русия е колосална.
308
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай го брой но само с пълен васалитет на русия пред него
307
7
 
17
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Чудя се, защо престъпниците винаги избират един и същи час за своето престъпление ?Германия напада СССР в 4 часа сутринта, САЩ - Сирия - 4 часа сутринта!Изглежда че това е характерно за всички престъпници!
306
4
 
6
 
! Отговори
джендърите пищят преди 6 години
*** вие си пишете тука глупосттите но наясно ли сте че при провокация от едните и другите няма печеливши,или мислите че ако се използва ядрено оръжие ,ние тука ще си седим и ще си пишем глупостите,вие нормални ли сте ,не сте и заслужавате това което си пожелавате защото сте *** долни дето през живота си освен да плюете друго не знаете ,скапани *** било руски или американски-*** и предатели и заслужавате по един новичок
305
5
 
10
 
! Отговори
коко преди 6 години
НЕ ЗАБРАВИ ЛИ КИТАЙЦИТЕ КОИТО СА ГОТОВИ ВЕДНАГА ДА ТРЪГНАТ С РУСИЯ ХО ХО ХО
304
7
 
5
 
! Отговори
До 366 преди 6 години
Добави и военнотo и икономическо ПЪЛНО ПРЕВЪЗХОДСТВО на запада!
303
7
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
На ясно ли са защитниците на диктаторите Асад и Садам, които с години изтребват населението на държавите под техен контрол , че по този начин плюят на делото на Левси, Ботев, Волов, Бенковски, Раковски, Каблешков?! Плюят на костите на хилядите жертви на клането в Батак, Перущица и т.н., за което светът и Русия са научили не от някой руски консул или посланик, а от "краваря", американеца Джанюариъс Макгахан и французина Анри Пиер дьо Вестин ?
302
6
 
7
 
! Отговори
Коритаров Инджев Аге преди 6 години
САЩ = 330 МЛН..Е.С. = 520 МЛН. (БЕЗ ЮКЕЙ = 455)..НО ЮКЕЙ Е ГЛАВЕН ИГРАЧ В ОТБОРА НА ЗАПАДА..КАНАДА = 40 МЛН..АВСТРАЛИЯ = 26 МЛН....НОВА ЗЕЛАНДИЯ = 5 МЛН...ШВЕИЦАРИЯ = 9 МЛН....ЯПОНИЯ = 127 МЛН...ЮЖНА КОРЕЯ = 57 МЛН..., НОРВЕГИЯ = 5 МЛН..ЮАР = 54 МЛНВСИЧКО :: == 1 МИЛИАРД , И 173 МИЛИОНА...СРЕЩУ 146 МИЛИОНА РУСНАЦИ !!
301
9
 
7
 
! Отговори
До Сульо преди 6 години
Ами така ще е браточи... в цивилизованите страни хората си живеят живота нормално и спокойно, докато в руската *** хората все оцеляват. Не корени ами борови кори и цвик ще ядът, като толкова им е акъла да гласуват за Путин. И какво точно ще стане като му избиели чавиите на Путин я обясни? Щото уж много страшен ама всеки ги мачка рашъните както си иска - то не бе ердо дето им свали таралясниците, не бяха ихтамнетите избити, а сега Тръмпито пак му наби шамарите на късия!
300
9
 
10
 
! Отговори
До 332 преди 6 години
Оствете ги руснаците и българските им слуги да лъжат за свалените ракети. Имайте малко милост. Все пак удара по реномето на руските фашисте е изключително тежък. Да заплашваш цяла седмица, че всеки дръзнал да атакува Сирия ще получи ответен удар, а после като завалят ракетите да се криеш и мишкуваш докато твоите съюзници ги млатят- е няма такъв резил. С един туийт и няколко ракети Тръмп направи Путин за смях пред цял сват.
299
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите поне показаха 11 ръкетки който свалшха не е много но толкова можаха ...но поне не лъжат кат дърти руски роми дето нищо не са показали
298
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори не разбрахте че са 105 не 103 *** какво да очакваме от онези алкохолици с лоботомия от МОРФ дето завзеха 450 000 кв км от 180 000 сирия или там 4000000 щаба на исил
297
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рашко я си копай ряпата в колхоза и не се обаждай
296
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен - Явно има защо очите на Радев да станат на палачинки след полета с Рафала.освен поради шашкането от техниката, очите на Радев в кабината на Рафала се мяткаха поради това, че му прилошаваше от ускоренията при маневрите. Едно, че не е свикнал на големи ускорения, а вече е одъртял за такива приключения!
295
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със 103 умни ракети-3 съборени бараки и трима ранени. Резулатите най точно показват ефективността на сирийското ПВО .
294
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ваня радев е пилот първи клас по вашата система .В щатската академия бе на специализирани курсове нормално е да е над нивото на 19 .20 годишни курсанти с 5 .6 полета
293
5
 
3
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
.. а да и много разбирате от политика, че и външна такава, ама вие едно кафе като хората не можете да си поръчате в заведението, че сте седнали изовди и обсъждане да правите на самата ситуация.
292
4
 
5
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
Бе чета коментарите и се смея, като на виц от 90-те. Всички разбиращи знаещи о можещи, гледали клипчета в ютюб, какво кога и къде и вярващи на всичко какво се пише по медиите (платено или преписано) ама истината е някъде там, не тук, където я търсите. Още през ВСВ трбява вси1чко на запад от Украйна да стане СССР че сега да не ядете доматите с олците и справо да говорите, че е било окпуирано каквото и да било. АРЕ СТЕГНЕТЕ СЕ БРЕ или ви стигат пароците?
291
7
 
6
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
До Анонимен-321: Ама Радев ги мачкаше всички пилоти в американската академия! И домакините и англета и франсета... ! Тоест -- няма загуба ОТ НИКОЙ !!!