Реалността в Близкия Изток: Закусваш с жена – влизаш в затвора!

Мъж, хранил се с колежка, е обвинен в нарушаване на закона
11 сеп 2018 21:30, Джесика Вълчева
97
Реалността в Близкия Изток: Закусваш с жена – влизаш в затвора!
Снимка: BBC

Саудитска Арабия – страната, в която никой няма права. Страната, в която уж либерален владетел се стреми да осъществи една уж либерална реформа в едно силно консервативно общество. Но само се опитва. Поне привидно. Саудитска Арабия – страната, в която влизаш в затвора, ако закусваш с жена.

Египетски гражданин е бил арестуван, след като публикувал видео в Twitter как закусва със своя колежка в хотела, в който работи. На видеото се вижда как жената, покрита от главата до петите с никаб, маха на камерата. Двамата дори се шегуват един с друг. Всичко това предизвиква масова негативна реакция в социалните мрежи от страна на жителите в свръхконсервативното кралство Саудитска Арабия. 

Видеото е сметнато за обидно. Причината за острите реакции са всъщност последните 30 секунди, в които жената започва да храни своя колега.

Още по темата

Арестът е заради нарушение на специален закон в страната, който забранява на мъже и жени да се хранят заедно. Строгата сегрегация е наложена дори в заведения за бързо хранете като Макдоналдс или кафетерии като Старбъкс, семейства или дори необвързани мъже и жени трябва да седят отделно, в обособени зони. На работното място хората от различен пол, които нямат някаква роднинска връзка по между си, трябва задължително да стоят разделени.

В Саудитска Арабия на жените им е забранено да извършват редица дейности без придружител от мъжки пол, който "да ги закриля" - обикновено техния баща или съпруг, брат или син.

Египетският гражданин е бил арестуван и обвинен в извършването на няколко престъпления.

Собственикът на хотела, в който работили двамата служители, също е призован заради неизпълнение на правителствените закони, които задължават работодателите да осигурят среда, в която работниците да могат да се хранят разделени.
Видеото предизвиква наистина огромна вълна от критики от страна на консерваторите, а прокуратурата в страната призова всички чужденци в кралството да "уважават традициите и ценностите на саудитското общество".

Този инцидент се случва по време на управлението на принц Махамед бин Салман, който иска да осъществи една модерна реформа в страната.

Салман е най-младият държавен глава, застанал начело на Саудитска Арабия, който с качването си на престола направи сериозна заявка, а именно да реформира из основи обществото, в което властват силен консерватизъм и стриктно тълкуване на исляма.

Очевидно, обаче, все още консервативни практики – като тази мъжете и жените задължително да се хранят разделени, нямат намерение да бъдат премахнати. И хора ще влизат в затвора заради това, че изобщо са си позволили да закусват с противоположния пол, колкото и безвредно да звучи това за западния свят.

Усилията на владетеля да прокара по-либерални практики и закони в страната, много от които засягат пряко социалната роля на жените в Саудитска Арабия, срещат отпор.

Принц Салман оттегли някои доста сериозни ограничения спрямо жените, в това число и забраната за шофиране, което предизвика вълна от одобрение по цял свят.

Владетелят позволи на киносалоните да отворят отново врати, за пръв път от десетилетия. Освен това смесените концерти на мъже и жени също бяха позволени в страната.  рез април спортни асоциации в страната затвориха дамски фитнес център в Риад заради рекламен видео клип, в който жени се появяват в прилепнали спортни дрехи.

Много жители на Саудитска арабия намират видеото на мъжа и жената, които закусват заедно, за обидно.

Повечето дори се чудят защо е наказан мъжът, а не жената!

Защото в консервативното общество на Саудитска Арабия и много страни от Близкия Изток, сред които и Иран, жените нямат права, а мъжете винаги са привилегировани. Мъжете никога не са виновни. А и да са виновни, никого не го е грижа. Разбира се, има и частни случаи, но те са по-скоро прецеденти, отколкото практики.

Припомняме, че само преди седмици в Техеран се случиха поредица от арести на активисти, борещи се за правата на жените в Иран. Дори стана ясно, че страната ще екзекутира жена заради мирно протестиране, което е прецедент в историята на страната.

Сред арестуваните има и мъж – учител, който е задържан в най-известния и ужасяващ затвор в Иран, подложен на мъчения, заради вярата си в каузата, че жените заслужават да имат права. Според Иран не заслужават и това трябва да остане така. Защото така е удобно за обществото. По-опасното е, че и голяма част от жените в Близкия Изток смятат така.

Арестът на египтянина, дръзнал да закусва със своята колежка предизвика и вълна от подкрепа и доста солидна критика.

"Не мога да разбера защо той е наказан, а тя не. Аз съм саудитка. Заклевам се, че искам да накажат и нея. Смях, ядене на работа... няма ли граница??", коментира в Twitter една от потребителките в социалната мрежа.

Според други пък отношенията на работното място трябва да бъдат отвъд пола и колегите на работа би трябвало да могат да общуват, да се шегуват по между си и да вършат дейности, които са нормални за човешките взаимоотношения.

Не всички, обаче, както стана ясно, са съгласни с това. Някои дори твърдят, че осигуряването на работа за саудитки в среда с чужденци, може да се отрази пряко на установените традиции и ценности.

По принцип, това би трябвало да е идеята. Да се разрушат именно тези консервативни практики и обществото в Близкия Изток да стане по-либерално. Това, обаче, трудно би могло да се случи, след като по-голямата част от самото общество не желае да се промени. И каквито и реформи да се опитва да осъществи принц Салман, те няма да дадат никакъв резултат, защото срещат огромна съпротива.

По-либералните държави, обаче, реагират на ареста на египтянина с изненада и то на фона на случващите се реформи в страната. Обществото в Египет просто не може да проумее защо техния съгражданин е арестуван заради това видео, което за тях изглежда като нещо напълно безвредно.


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
20
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 6 месеца
"да "уважават традициите и ценностите на саудитското общество"

Тия традиции и ценности ме карат да съжалявам че кръстоносците не са изклали до крак камиларосодомитската ***.
Да ви уринирам на главите чалмосани, да ви уринирам.
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Американците кога ще ги спасят?
17
35
 
2
 
! Отговори
Професор преди 6 месеца
Саудитска Арабия е много по демократична от Пyтлepoва Русия. Бъдещето на Саудитска Арабия е като пълноправен член на ЕС и НАТО.
16
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Толерантната религия в действие.... Sand niggers
15
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да им свършва петрола и да се връщат по палатките тези имбецили.
Светът изобщо им обръща внимание само и единствено, за да им ползва петролеца и после да им вземе паричките от него като им продава ламборгинита, ролс-ройси и им строи небостъргачи в пустинята. Точно 100 години след като привършат черното злато ще са обратно по камилите, защото са пълни дегенерати, които и на вързано куче хляб не могат да хвърлят.
14
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това не пречи на Саудитска Арабия да бъде най-големия източник на терористи !!
13
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гурбет в Либия.Отиваме на инспекция с техен "инженер" жена.Моята кола повредена,тя не може да ме вземе в нейната кола,защото съм мъж.Отложихме инспекцията.
Кажете ми,това религия ли е?Това е Ш. И.Т.
12
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
.....прокуратурата в страната призова всички чужденци в кралството да "уважават традициите и ценностите на саудитското общество".
А защо те самите и съседите им не уважават традициите и ценностите на европейските християнски нации, когато са на тяхна територия...лицемерие и наглост на макс
11
2
 
31
 
! Отговори
Осман преди 6 месеца
Преди години когато се сдобих със сателитен приемник на спътника Хотбърд открих един туркоезичен канал от Иран. Мисля че беше Ириб 2 или нещо подобно. Гледам излъчват сутрешна гимнастика ама само мъже. Новините пак мъже. Музика няма. Само документалните филми ми харесваха. После си казах това шериата не е хубаво нещо.
10
6
 
34
 
! Отговори
Край преди 6 месеца
Чакай те бе САрабия е наша дружеска държава - от година имаме посолство в София и наше там. Нещо бъркате - човешките права не се спазват в Русия - в САрабия това да трепат жените с камъни си е традиционен спорт.
9
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ako dadete vlasta na Valeri Simeonov shte stand po zle razlikata mejdi tiq i fashistkata utayka e 00000000,5%ta
8
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ей тея кога и да ги заравнят със земята, все ще е късно.
7
1
 
31
 
! Отговори
Анон преди 6 месеца
То и със свинско да закусваш - пак влизаш в затвора.
6
3
 
26
 
! Отговори
Пишпунта преди 6 месеца
Скоро и реалността в ЕС, не само в близкия изток.
5
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За тия наистина не знам какво да кажа. Това е абсолютна психопатия, изобщо не го възприемам за нещо човешко.Тия араби живеят ли изобщо? Как е възможно да няма елементарни нормални човешки взаимоотношения? Що за манталитет, каква е тая религия, която прави от хората чудовища? И как е възможно тези хора да са толкова овчедушни че да не смеят дори да си помислят сами да променят нешо по този повод в собствената си страна а се дуят като дойдат на запад. Вече не. Никакъв достъп до Европа за тях!
4
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хомосексуланият момент е управляващ... ...готови са за ЕС!
3
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А религията коя Е???
2
5
 
11
 
! Отговори
Гробокопач-Лъв преди 6 месеца
Ако жената е вкусна, отма закусвам и вечерям с нея, а може и да обядвам. Зависи, какво ще остане от нея, след закуската;)))
1
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
СА са първи приятели на САЩ това са двете най-демократични държави на света, където правата на гражданите се зачитат.