Реформи в Рияд ли? Саудитка се бори за права – чака я бесило!

Исрра Ал-Гхомгхам е арестувана заедно със съпруга си през 2015 г.
Обновена: 24 авг 2018 09:16 | 23 авг 2018 22:00, Джесика Вълчева
121
Реформи в Рияд ли? Саудитка се бори за права – чака я бесило!
Снимка: Twitter

Темата за жените в арабския свят е нещо, което винаги разпалва дискусия сред западните общества.

"Варварският" начин на живот и липсата на каквито и да било права, превръщат жените в ислямските държави в жертви на собствената си култура и общество. Тук, обаче, вече не говорим само за права на жените. Говорим за права на хората. А Саудитска Арабия е на път да погази всяко от тях.

Страната иска да екзекутира петима души, борещи се за човешките права. Сред тях е и активистка, която може би ще се превърне в първата жена, осъдена на смърт заради участието си в подобни кампании, целящи да премахнат дискриминацията.

Исрра Ал-Гхомгхам е арестувана заедно със своя съпруг през 2015 г. и ще се изправи пред специализиран съд за тероризъм през октомври, въпреки че повдигнатите и обвинения са свързани с мирен активизъм, както твърдят от правозащитни организации.

Според тях смъртна присъда за жена, която дори не е обвинена в насилствено поведение е "чудовищна".  Исра, съпругът и и още трима задържани се изправят пред съда за извършване на престъпления, които дори не са разпознати от закона. Това са участие в протести, скандиране на лозунги, които са против режима и могат да разпалят общественото мнение, както и заснемането и публикуването на протестите в социалните мрежи.

Още по темата

С две думи – пълна цензура

Исра и съпругът й са шиити, които често са обект на дискриминация от страна на преобладаващото сунитско общество в Саудитска Арабия. Шиитската общност изпитва трудности при намирането на работа, получаване на достъп до образование, а освен това среща проблеми и при практикуването на религиозните си свободи. Затова Исра се включва в кампании за права на шиитите, които започват през 2011 г. по време на Арабската пролет.

Жената ще се изправи пред съда на 28 октомври, а изходът от процеса може да хвърли огромна сянка върху усилията на коронования принц Мохамед бин Салман да изглежда като модерен реформатор.

Салман е най-младият държавен глава, застанал на чело на Саудитска Арабия, който с качването си на престола направи сериозна заявка, а именно да реформира из основи обществото, в което властват силен консерватизъм и стриктно тълкуване на исляма. 

Самият Салман дори оттегли някои доста сериозни органичения спрямо жените, в това число и забраната за шофиране, което предизвика вълна от одобрение по цял свят. Принцът позволи на киносалоните да отворят отново врати за пръв път от десетилетия, а освен това вкара в затвора и някои от доста влиятелните си роднини, по време на антикорупционна акция. Освен това Салман прави и поредица от икономически промени.

Въпреки тези трансформации в страната, политическият контрол се затяга все повече и става ясно, че Мохамед Салман не просто иска страната да остане монархия, а да остане монархия, която се върти изцяло около неговата личност.

Парадоксът идва именно тук

Властите арестуват десетки активисти, които се борят за същите промени, които Салман внася. Някои от тях са прекарали вече почти 100 дни в затвора без адвокат и непрестанно са наричани от местните медии "предатели".

Опитът да се сложи намордник на кучето, което лае, не спира само на местно ниво. Саудитска Арабия скъса внезапно всякаква връзка с Канада, след като министърът на външните работи призова за освобождаване на двама от задържаните активисти. Разрази се дипломатически скандал. Посланикът на Канада в Саудитска Арабия беше експулсиран, а нова търговска сделка – спряна.

Други страни, сред които Германия и Швеция също са под натиск от страна на Саудитска Арабия заради опита си да порицаят задържането на активистите.

Жени в страната са били екзекутирани и преди. Саудитска Арабия е една от страните, които имат най-много изпълнени смъртни присъди в света – заподозрени, обвинени в тероризъм, убийства, изнасилвания, въоръжени грабежи, наркотрафик.

Въпреки дебатирания въпрос за смъртната присъда в световен мащаб, този тип наказание би бил оправдан, ако наистина е извършено престъпление.

Такова, обаче, тук няма

Исра може би ще се превърне в първата жена, екзекутирана заради активната си обществена роля. Останалите участници в кампанията се опасяват, че това действие може да се превърне в опасен прецедент. Исра ще се изправи пред специализиран съд, създаден през 2008 г., който разглежда дела, свързани с тероризъм.

Кралството и преди е екзекутирало шиитски активисти в същия този съд, който Амнести интернешънъл нарече "противен и нечестен".

От средата на месец май най-малко 13 души са задържани в страната заради протести в името на правата на жените. Активистите са обвинени в застрашаване на националната сигурност. Не е ясна съдбата им!


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
....Днес над 90% от "българките" с радост биха станали втора, трета или пета съпруга на някой богат турчин или арабин, само защото е богат!...
____Визираш ромките и потурначките.И не си никакъв мъж,щом те интересуват Златки и Николетки.Чалгарите не сте мъже.
87
0
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 месеца
...interesno mi e koga Amerika shte se zastapi za pravata na jenite v S. Arabia I shte I naloji sanktsii do dupka I posle edna "demokratichna" voina za razkosh ???????????????
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Саидиотитска и Садиститска Арабия, сър!
85
2
 
11
 
! Отговори
Мъж до Бау: преди 5 месеца
Арабките били развратни! Те пък българките щото са много морални! До преди два века много българки са се убивали само и само да не попаднат в харема на някой турчин! Днес над 90% от българките с радост биха станали втора, трета или пета съпруга на някой богат турчин или арабин, само защото е богат! Да не говорим, че разни ку-рви, като Николета и Златките постоянно се издигат в култ, сякаш са някакъв невероятен пример за подражание!
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 76
Виж какво, драги, това е свободата, да бъдеш такъв какъвто искаш. Да имаш правото да избираш какъв да бъдеш, сам да решаваш за собствения си живот. И ако една жена иска да си сложи силикон, това е нейно право и ти не можеш да си позволяваш да й забраняваш..Ако тя те обича и държи на теб ще се съобрази с мнението ти. Но ще го направи, защото тя така иска, а не защото ти си й забранил. Другото е потисничество и по никакъв начин не мога да го приема.
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Бау
ма ти жена ли си ! Големи приказки, голямо чудо. Жените били развратни. Сериозно? А какво да кажем за богатите мъже, които налагат забраните, а иначе си развяват байрака както си искат. Вярно, правят зад сто врати и за тези неща никой не смее да говори, защото го очаква смърт. Това е най - гадното нещо, за което мога да се сетя. В тия държави никога няма да има истински живот просто защото там никой няма и не иска да има понятие, че хората трябва да са свободни. И жените също.
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Стига писахте и говорихте глупости, това е сериозна тема. Свобода за жените в арабска държава? Забравете.Това означава мъжете в тази част на света да разберат, че жените не са предмети за лична употреба, а свободни човешки същества. Но в държави със закостеняло и средновековно мислене не им е дадено да проумяват такива неща. За тях свободата е непознато понятие. Не им изнася хората да са свободни. Там всичко е религия, забрани, фереджета страх и *** на подметки. Това е.
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Бау

И това, че ти не си "к...а" (както сама си написала), автоматично означава, че всички жени в България и Европа не са "к...и", така ли?
80
7
 
2
 
! Отговори
Бау преди 5 месеца
До Анонимен
Разлика не откривам, считай, че съм простичка, жена съм все пак. И не се търкалям с когото сваря, нищо, че никой не ме заключва и зачулва. Свободна съм, а не съм к...а. Схващаш ли разликата...приятелче?
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Забраненият плод е най-сладък.
78
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Бау

Приятелче, навсякъде има всякакви.
При теб е сгрешен моделът "причина - следствие".
Не ги "зачулват" защото са развратни, а точно обратното... развратни са, защото ги зачулват. Нали откриваш разлика сега?
77
14
 
14
 
! Отговори
Бау преди 5 месеца
Що ме изтрихте, бе? Затова, че писах, че арабките са развратни и като видят свобода, се ш...т като отвързани, а мъжете им си ги знаят и затова ги зачулват ? Не е моя вината за това, аз само констатирах факта.
76
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Феминизма е най-деградивната религия възниквала някога, така че за много хора може да е странно, но за мен решението на саудитите е крайно, но правилно. Западния свят се разпада именно поради крайния и агресивен феминизъм, станал проводник на какви ли не още деградантски секти, като вегани, гей-организации, зелени фанатици и т.н. Ако искаш устойчив модел, ако искаш общество в традиционното семейство е на почит, общество с висок морал и т.н., трябва да смачкаш тези "активисти" в зародиш.
75
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тази май работи за чужди НПО-та,и затова е арестувана.
74
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всъщност, вие доволни ли сте от правата, които имат жентие в белите държави? Жените станаха арогантни, алчни, голяма част от тях мислят само за сек суални удоволствия, устни, силикони, комерсиалност и материализъм. Не зачитат мъжете и ги въртят на малкия си пръст. Това създаде предпоставки за тотален разпад на западното общество, джендаризъм и какви ли не други несъответствия. Това е, което постигнаха със свободата си жените, защото просто не знаеха какво да правят с нея. Тотален разпад.
73
0
 
6
 
! Отговори
Цецо преди 5 месеца
До Анонимен № 72

Хей, ***, тия са повече приятели с Тръмп, отколкото с Путин...
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 71
На АЩ искаше да кажеш но леко се обърка
71
5
 
8
 
! Отговори
Българин! преди 5 месеца
Доколко ми е известно сунитите и шиитите са нещо, като католиците и протестантите и се избиват при всеки удобен случай! Явно по време на Арабската пролет шиитите са се опитали да свалят от власт управляващите страната сунити с "мирни протести", обаче не им се получило и сега си търпят последствията!
70
1
 
8
 
! Отговори
Българин! преди 5 месеца
Че жените в ислямските, несветски държави нямат абсолютно никакви права е повече от ясно! Обаче в случая май не става въпрос точно за това! Не съм запознат лично със случая, но прочетох цялата статия и ми направи впечатление следното:
"Затова Исра се включва в кампании за права на шиитите, които започват през 2011 г. по време на Арабската пролет."
Доколко ми е известно сунитите и шиитите са нещо, като католиците и протестантите и се избиват при всеки удобен случай! Следва продължение ...
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нещо не ми се нрави името Исра...