Реалността в Близкия Изток: Закусваш с жена – влизаш в затвора!

Мъж, хранил се с колежка, е обвинен в нарушаване на закона
11 сеп 2018 21:30, Джесика Вълчева
97
Реалността в Близкия Изток: Закусваш с жена – влизаш в затвора!
Снимка: BBC

Саудитска Арабия – страната, в която никой няма права. Страната, в която уж либерален владетел се стреми да осъществи една уж либерална реформа в едно силно консервативно общество. Но само се опитва. Поне привидно. Саудитска Арабия – страната, в която влизаш в затвора, ако закусваш с жена.

Египетски гражданин е бил арестуван, след като публикувал видео в Twitter как закусва със своя колежка в хотела, в който работи. На видеото се вижда как жената, покрита от главата до петите с никаб, маха на камерата. Двамата дори се шегуват един с друг. Всичко това предизвиква масова негативна реакция в социалните мрежи от страна на жителите в свръхконсервативното кралство Саудитска Арабия. 

Видеото е сметнато за обидно. Причината за острите реакции са всъщност последните 30 секунди, в които жената започва да храни своя колега.

Още по темата

Арестът е заради нарушение на специален закон в страната, който забранява на мъже и жени да се хранят заедно. Строгата сегрегация е наложена дори в заведения за бързо хранете като Макдоналдс или кафетерии като Старбъкс, семейства или дори необвързани мъже и жени трябва да седят отделно, в обособени зони. На работното място хората от различен пол, които нямат някаква роднинска връзка по между си, трябва задължително да стоят разделени.

В Саудитска Арабия на жените им е забранено да извършват редица дейности без придружител от мъжки пол, който "да ги закриля" - обикновено техния баща или съпруг, брат или син.

Египетският гражданин е бил арестуван и обвинен в извършването на няколко престъпления.

Собственикът на хотела, в който работили двамата служители, също е призован заради неизпълнение на правителствените закони, които задължават работодателите да осигурят среда, в която работниците да могат да се хранят разделени.
Видеото предизвиква наистина огромна вълна от критики от страна на консерваторите, а прокуратурата в страната призова всички чужденци в кралството да "уважават традициите и ценностите на саудитското общество".

Този инцидент се случва по време на управлението на принц Махамед бин Салман, който иска да осъществи една модерна реформа в страната.

Салман е най-младият държавен глава, застанал начело на Саудитска Арабия, който с качването си на престола направи сериозна заявка, а именно да реформира из основи обществото, в което властват силен консерватизъм и стриктно тълкуване на исляма.

Очевидно, обаче, все още консервативни практики – като тази мъжете и жените задължително да се хранят разделени, нямат намерение да бъдат премахнати. И хора ще влизат в затвора заради това, че изобщо са си позволили да закусват с противоположния пол, колкото и безвредно да звучи това за западния свят.

Усилията на владетеля да прокара по-либерални практики и закони в страната, много от които засягат пряко социалната роля на жените в Саудитска Арабия, срещат отпор.

Принц Салман оттегли някои доста сериозни ограничения спрямо жените, в това число и забраната за шофиране, което предизвика вълна от одобрение по цял свят.

Владетелят позволи на киносалоните да отворят отново врати, за пръв път от десетилетия. Освен това смесените концерти на мъже и жени също бяха позволени в страната.  рез април спортни асоциации в страната затвориха дамски фитнес център в Риад заради рекламен видео клип, в който жени се появяват в прилепнали спортни дрехи.

Много жители на Саудитска арабия намират видеото на мъжа и жената, които закусват заедно, за обидно.

Повечето дори се чудят защо е наказан мъжът, а не жената!

Защото в консервативното общество на Саудитска Арабия и много страни от Близкия Изток, сред които и Иран, жените нямат права, а мъжете винаги са привилегировани. Мъжете никога не са виновни. А и да са виновни, никого не го е грижа. Разбира се, има и частни случаи, но те са по-скоро прецеденти, отколкото практики.

Припомняме, че само преди седмици в Техеран се случиха поредица от арести на активисти, борещи се за правата на жените в Иран. Дори стана ясно, че страната ще екзекутира жена заради мирно протестиране, което е прецедент в историята на страната.

Сред арестуваните има и мъж – учител, който е задържан в най-известния и ужасяващ затвор в Иран, подложен на мъчения, заради вярата си в каузата, че жените заслужават да имат права. Според Иран не заслужават и това трябва да остане така. Защото така е удобно за обществото. По-опасното е, че и голяма част от жените в Близкия Изток смятат така.

Арестът на египтянина, дръзнал да закусва със своята колежка предизвика и вълна от подкрепа и доста солидна критика.

"Не мога да разбера защо той е наказан, а тя не. Аз съм саудитка. Заклевам се, че искам да накажат и нея. Смях, ядене на работа... няма ли граница??", коментира в Twitter една от потребителките в социалната мрежа.

Според други пък отношенията на работното място трябва да бъдат отвъд пола и колегите на работа би трябвало да могат да общуват, да се шегуват по между си и да вършат дейности, които са нормални за човешките взаимоотношения.

Не всички, обаче, както стана ясно, са съгласни с това. Някои дори твърдят, че осигуряването на работа за саудитки в среда с чужденци, може да се отрази пряко на установените традиции и ценности.

По принцип, това би трябвало да е идеята. Да се разрушат именно тези консервативни практики и обществото в Близкия Изток да стане по-либерално. Това, обаче, трудно би могло да се случи, след като по-голямата част от самото общество не желае да се промени. И каквито и реформи да се опитва да осъществи принц Салман, те няма да дадат никакъв резултат, защото срещат огромна съпротива.

По-либералните държави, обаче, реагират на ареста на египтянина с изненада и то на фона на случващите се реформи в страната. Обществото в Египет просто не може да проумее защо техния съгражданин е арестуван заради това видео, което за тях изглежда като нещо напълно безвредно.


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
7
 
4
 
! Отговори
На меринджея тъщата преди 5 месеца
Вярно е, че преди това гледаш брат й и преценяваш дали ще става, но когато ходиш на годежа у тях имаш право да я видиш. Проблемът е, че всички арабки са адски глупави парчета и след сватбата стават царе в къщата, имат огромна власт в дома. Основният проблем е, че мъжът им може да ги напъва по всяко време, но само класически, няма кавали. Нямаш абсолютно никакво право да го набиваш на жена си в дебелото черво (което си е класика при нас). Затова рускини и други *** се котират перфектно там.
38
7
 
7
 
! Отговори
вгз преди 5 месеца
Ако бяха видели другото видео, как и пълни д****о след закуската, от завист, сигурно щяха да го осъдят на смърт.
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен

Абе те самите араби препоръчват на жените да не ходят там,защото са много консервативни в тази държава,ти казваш,че било легенди.
36
1
 
7
 
! Отговори
Просто питам преди 5 месеца
Ами тя как се храни, като е завита от главата до краката? Горките хора!
35
21
 
17
 
! Отговори
115 преди 5 месеца
Я си погледнете собствената кочинка, жените ви какви са "общителни" и колко здрави семейства познавате, пък тогава коментирайте другите култури и общества.
34
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тия нал са най- големите приятели на най - големите демократи......
Путин бил диктатор после
33
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
наскоро се видях с една българка женена в Саудитска арабия.
Разпитах я подробно. Каза, че повечето от легендите които се носели за СА и положението на жените там били пълни глупости.
Жената имаше 2 деца, с мюсюлмански имена бяха, но и двете говореха отлично български.
32
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
някой ден като спрем да им купуваме петрола ще се реформират бързо бързо
31
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Там е рай за нашите мАрзилками! Строг контрол над жените, бесят провинилите се по стълбовете, смъртно наказание за мирен протест. Рай, рай!
30
2
 
1
 
! Отговори
муспи преди 5 месеца
А мръ€на е обявена за мръ€на дума, затова евреи и комунисти няма как да ги обвиниш че са мръ€ни, защото са само недостатъчно чисти. - МАРКС (Мардухей)
29
0
 
16
 
! Отговори
Некъф преди 5 месеца
Аре НПО-тата сега да отидат там да ядат помия.
28
1
 
12
 
! Отговори
ннс преди 5 месеца
До последно си мислех, че е изял колежката си.
27
3
 
11
 
! Отговори
муспи преди 5 месеца
Сергей Станишеф съвсем други работи разправя за Суадето. - Когато бях там - казва пред изсраелския вестник €диот тадей, срещнах съвсем приветливо мъжко население. Всички си носеха бурканче вазелин в ***, и моя буркан дето го мъкнах от Швейцария така и не го отворих. Но, не всичко се е ОК, не срещнах някой поне да ми напомня за циците и въобще мускулатурата на Соломон Паси? - Приятел, - отговорил му чрез същия вестник Соломон, - колко пъти ще те моля да ми казваш Сюлейман Паша!
26
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тази държава би трябвало да се третира като свръхтоталитарен режим, да се изключи от всички международни организации, да се забрани покупката на нефт от СА, докато не се дадат права на жените. 100% от саудитките де факто се женят по заповед на баща си за определения от него съпруг.Как саудитец да си хареса жена след като няма право да я види незабулена и да говори с нея насаме?Ориентира се по брат й - "този става за ибане, вероятно и сестра му".Да изтрие тази грешка СА от картата на света!
25
1
 
9
 
! Отговори
до Сюлейман преди 5 месеца
Правилното заглавие е "Реалността в Уахабитска Арабия".
------------

Не съм много добре запознат с теченията в Исляма, но доколкото съм чувал това е ултраконсервотивно и крайно радикално течение.
24
1
 
19
 
! Отговори
Сюлейман преди 5 месеца
Заглавието е грешно. Правилното заглавие е "Реалността в Уахабитска Арабия". И защото Уахабизма зародил се в Нажд, където е Рияд днешната столица на Саудитите дори не успя да се наложи в Хиджаз, където е Мека и където местното население си е ортодоксално сунитско въпреки завладяването на Хиджаз от Уахабитите от Надж. Реалността в другите страни в близкия изток е различна, да вземем за пример Сирия, Ливан, Йордания, Египет и тн.
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В СА ако лижешш жена си ти режат езика. Уважаеми българки, ако тук беше така щяхме да сме държавата на немите.
22
1
 
1
 
! Отговори
Модерен педерал преди 5 месеца
Аз пък мисля, че Ричард е по-сладък от Кулагин
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Арабските държави не са еднакви и в културата им има разлика.В много техни държави,не са толкова консервативни,нито задължават жените си да се зачулват.
20
0
 
36
 
! Отговори
Йово преди 5 месеца
Саудитска Арабия не е ли страната която по искане на САЩ миналата година влезе в комисията по правата на човека в ООН а Русия беше изключена. До колкото си спомням години наред САЩ даваха за пример как се въвеждат либерални и демократични закони в Саудитска Арабия. Сега САЩ ревът че Русия, Китай и Иран не спазват човешките права но не обелват и дума за големия им съюзник Саудитска Арабия.