Русия: Войната в Сирия приключи

Има отделни огнища на напрежение
13 сеп 2019 07:51,
62
Русия: Войната в Сирия приключи
Снимка: Reuters

Ситуацията в Сирия се връща в мирното русло - там са останали само отделни огнища на напрежение. Това заявява външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю за руския в. "Труд".

Още по темата

Рекетът на Ердоган към Европа и България

"Войната в Сирия наистина приключи. Страната постепенно се връща към нормалния, мирен живот. Отделни огнища на напрежение все още има само в територии извън контрола на сирийското правителство като Идлиб и източния бряг на р. Ефрат", посочва Лавров, чието интервю цитира ТАСС.

При това положение днес е най-важно "да се предостави на Сирия комплексно хуманитарно съдействие и да се придвижи напред политическият процес, целящ уреждане на кризата, за постигане на сигурна и трайна стабилизация в страната, а също и в близкоизточния регион като цяло", пише БТА.

Според Москва формирането и задействането на комитет, който да разработи конституционна реформа, ще са важен етап в осъществяването на този "политически процес, воден и реализиран от самите сирийци със съдействието на ООН". Това "ще позволи на страните в Сирия - правителството и опозицията, за пръв път да започнат пряк диалог за бъдещето на страната си", добавя първият дипломат на Русия.

Лавров обръща внимание, че федерацията придава голямо значение на редовните контакти и с Дамаск, и с опозицията, отправяйки призив да се гарантира максимално широко представителство на всички групи от сирийското общество в политическия процес. "Опозиционерите могат и трябва да дадат свой конструктивен принос в процеса на комплексното политическо уреждане, както предвижда резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН", подчертава той.

Като цяло Русия се обявява за възстановяване на суверенна, териториално цялостна Сирия, за възможно по-скорошно преодоляване на последиците от развихрянето на тероризма, връщане на всички сирийци в родината, а на самата страна - в "арабското семейство", което ще е залог за гарантиране на сигурност и стабилност в Близкия изток", добавя Сергей Лавров пред "Труд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
21
 
16
 
! Отговори
Заядливец преди 4 години
Какъв е този нов семантичен бъзик с Русия в сайта - от няколко дни я наричате федерацията? И то с малка буква. Не е единствената държава в света с федеративно устройство, значи го правите нарочно. Тъпичко е, ама явно пак изпълнявате поръчка, измислена от някакъв самонадеян многознайко в някакъв "мозъчен тръст" знайно къде. Много им дреме на руснаците от това, сигурен съм.
12
23
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, Русия го обявява за осми път! И всеки път след това следва клане! СКО войната е приключила, не трябва ли да има международен трибунал за разследване на военните престъпления, които се извършиха там? Руснаците избиха хиляди жени и деца с техните бомбардировки! Защо светът мълчи?
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Днеспишат за победената страна
10
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците загубиха войната, сега ще падне и асад.
9
32
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСНАЦИТЕ ЗАГУБИХА ОЩЕ ЕДНА ВОЙНА
8
13
 
35
 
! Отговори
Mda преди 4 години
Погледни картата в каква зона патрулират американо - турските сили. Имам лоша новина за теб - САЩ загубиха и тази война. Дойдоха да свалят Асад... е, не им се получи. Путин им измъкна кокала от устата.
7
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАсад ще бъде убит най-вероятно, като терорист
6
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега израел и сащ да купуват билети на Сирийците, и да ги връщат обратно в страната им която унищожиха. И какво стана Асад пак е на власт ?
5
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВОЙНАТА В СИРИЯ ПРИКЛЮЧИ. СЕГА ТАМ ПАТРУЛИРАТ СЪВМЕСТНИ ТУРСКО-АМЕРИКАНСКИ СИЛИ.
4
1
 
32
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 4 години
Сега от Германия на самолета и 2 000 000 сирийци да си ходят у тях.
3
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде сега всички сирийци ОБРАТНО!
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Бахаха добре :)
1
11
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредния шамар по краварските мутри , печелещи от тероризъм и война !