ООН праща експерти да разследват атаките в Саудитска Арабия

Сериозно противопоставяне в Залива е недопустимо
Обновена: 19 сеп 2019 08:16 | 19 сеп 2019 08:01,
17
ООН праща експерти да разследват атаките в Саудитска Арабия
Снимка: Reuters

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че експерти на световната организация за заминали за Саудитска Арабия, за да разследват нападенията срещу петролни съоръжения, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Конфликт с Иран не е необходим никому на този етап

Експертите са изпратени съгласно резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, с която беше одобрено ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и световните сили. Тя изисква генералният секретар да докладва на всеки шест месеца за изпълнението на сделката, включваща ограничения върху свързаните с оръжия трансфери към и от Иран.

Заместник-говорителят на ООН Фархан Хак каза, че експертите, изпратени за Саудитска Арабия, съдействат за тези доклади и наблюдават санкциите срещу Йемен.

Гутериш отново осъди нападенията срещу саудитски петролни съоръжения и ги определи като значително изостряне на напрежението в Персийския залив, което трябва да спре.

"Напълно е необходимо да създадем условията за избягване на сериозно противопоставяне в Залива", каза той. "Както виждаме от непосредственото въздействие върху петролните пазари, ако се стигне до сериозно противопоставяне в Залива, това ще има опустошителни последици за региона и света", заяви Гутериш.

Отломките от крилата ракета и дронове, които Саудитска Арабия казва, че е открила след нападенията срещу нейни петролни съоръжения, приличат на произведени от Иран оръжия, въпреки че е нужна повече информация, за да се направи категорична връзка, заявиха анализатори, цитирани от Асошиейтед прес.

Особено забележителна е била крилатата ракета, която според тях наподобявала ракетата "Кудс-1", показвана по-рано от йеменските бунтовници хуси. Анализаторите обаче са единодушни, че ракетата със своя малък турбо двигател "TJ100" е ограничена до обсег от 700 километра. Това означава, че тя не би могла да бъде изстреляна от Йемен, който е на над 1000 километра от петролните съоръжения, взети на прицел при нападението в събота, за което отговорност поеха хусите.

"То не е дошло от Йемен", каза ракетният експерт Майкъл Елеман от Международния институт за стратегически изследвания. Саудитска Арабия заяви вчера, че нападението "несъмнено е спонсорирано от Иран". Иран отрича да е замесен и заплашва САЩ, че ще отвърне "незабавно", ако бъде атакуван като ответна мярка.

Мястото, където е паднала ракетата на земята, също предполага, че тя е дошла от север, каза анализаторът Сим Так от частната разузнавателна фирма Стратфор.

Освен това не е известно хусите да имат на място капацитет за създаване на крилати ракети.
"Представата, че страдащият от бедност и разкъсван от война Йемен би могъл да разработи крилата ракета без каквато и да е външна помощ, изглежда невероятна", заяви изследователят Фабиан Хинз, пише БТА.

Според него предишните усилия на Иран да доставя ракети на хусите и фактът, че страната използва двигателите "TJ100" в своята програма за дронове, "наистина предполага, че Иран може да стои зад Кудс-1".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
man преди 4 години
една крилата ракета може да навигира и да дойде от север, юг,изток, запад или от където и е програмиран машрута
12
1
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Иран няма никаква изгода от тази атака в този момент. Тази атака прилича доста на атаките със самолети на 11.09.2001 г в САЩ.Не се чудете, че хусите са успели да извършат тази атака и защо саудитците не са могли да се защитят. Ако малко познавате арабите, ще знаете, че те не са способни на дълги и постоянни действия. Те могат да направят определени вредителства и да създадат еднократни проблеми ( мушкилят ).
11
2
 
3
 
! Отговори
Бай Петко преди 4 години
Колко пъти нападаха руската база в Сирия с дронове, нито един не успя да пробие.Язък за саудитците дет дават милиарди на американците за бърливите им Пейтриат и
10
8
 
2
 
! Отговори
Me преди 4 години
САЩ, не искат да видят война там. Ако искаха, имаха достатъчно поводи да започнат. Не им трябват и петрола също. Просто, Иран са силна мюсюлманска държава която им е опонент. Но не само на тях, тя е против целия християнски свят. Американците, правят най-доброто в момента. Не ескалират война и изолират Иран от света. След известно време, тамошната ислямска върхушка ще бъде свалена от собствените си поданици.От война с Иран, има полза само Иран.
9
0
 
8
 
! Отговори
Я преди 4 години
А защо не разследват убийството на Кашоги?
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ситуацията напомня за кулите на Световния Търговски Център и химическите оръжия на Саддам Хюсеин.Пак си търсят война.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ООН и с такива му работи ли започна да се занимавая? Да не се занимават много много, ами да вземат да ограничат потока на камиларите към Европа, че скоро ще се наложи да вадим къзаните за цайпун...
6
0
 
6
 
! Отговори
Мухаха преди 4 години
Йемен е следващата в списъка за "омиротвиряване" на САЩ . ДА се готви и "агресора" Иран ...п.с Такава прецизна и успешна атака с дронове не може да стане без изключително добре подготвен и трениран екип.... като този на съюзническите сили на САЩ който вече няколко години следят и атакуват обекти в Сирия и региона .
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква справедливост намирате във факта, че страдащият от бедност и разкъсван от външна агресия Йемен е третиран като престъпник-нарушител на международното право и ООН експертите, изпратени за Саудитска Арабия, наблюдават за изпълнението на санкциите срещу Йемен.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Експертите са изпратени съгласно резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, с която беше одобрено ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и световните сили. Тя изисква генералният секретар да докладва на всеки шест месеца за изпълнението на сделката, включваща ограничения върху свързаните с оръжия трансфери към и от Иран."---Водеща световна сила пиka на това ядрено споразумение от 2015 г. и едностранно излезе от него. При това Иран трябва да отговаря за изпълнението на сделката.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ООН ще престане да си затваря очите и ще изпрати експерти да разследват геноцида, на който е подложен народът на Йемен?
2
0
 
16
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Стават сме шни и да са произведени в Иран това нищо не доказва. Оръжие бол всеки оръжеен търговец може да ти продаде всичко, ако бяха произведени у нас какво, нас ли щяха да обвинят за нападението???
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да пратят Грета да пропагандира