Тръмп заплаши Турция, Ердоган обаче няма да отстъпва

Анкара ще продължи непоколебимо военната си операция в Сирия
Обновена: 12 окт 2019 16:15 | 12 окт 2019 07:40, Елка Василева
316
Тръмп заплаши Турция, Ердоган обаче няма да отстъпва
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Действията на Анкара може да нанесат "сериозни щети" на взаимоотношенията с Вашингтон, предупреди американският президент Доналд Тръмп, като заплаши Турция с "унищожителни санкции".

„Турция и кюрдите се бият от стотици години. Ние не се месим, но имаме могъща финансова сила, която е още по-усилена, откакто съм президент. И ако Турция направи нещо, което не трябва, то ние ще им наложим санкции, които много малко страни преди това са виждали“, каза Тръмп.

Той изтъкна, че  има добри отношения с Турция, но не иска те да убиват много хора при операцията си в Североизточна Сирия.

По-рано американският министър на финансите Стивън Мнучин съобщи, че президентът е разрешил въвеждането на много сериозни санкции срещу Турция, след като тя започна офанзивата си в Сирия.

Още по темата

Манучин заплаши с опустошителни действия заради турските действия. „Това са много мощни санкции. Надяваме се, че няма да се наложи да ги използваме. Но можем да сринем турската икономика, ако се наложи “, заяви американският финансов министър пред репортери.

Засега наказателните мерки не са активирани, но може да бъдат задействани при необходимост, уточни Мнучин. Американските финансови институции са били уведомени да бъдат внимателни и че може да бъдат наложени санкции на Турция.

Тръмп е обезпокоен да не би турските въоръжени сили да вземат на прицел цивилни и иска да даде ясно да се разбере, че Турция не бива да "позволи на нито един боец на (групировката "Ислямска държава", държан в плен от кюрдските милиции в Сирия) да избяга", подчерта Мнучин.

Турция обаче заяви, ще продължи непоколебимо военната си операция в Сирия.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара няма да спре операцията срещу подкрепяните от Запада кюрдски сили независимо от заплахите, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Няма значение какво казват някои, ние няма да спрем тази операция", заяви в реч в Истанбул Ердоган за операцията срещу кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) в Североизточна Сирия.

Получаваме заплахи от ляво и от дясно да спрем, но няма да отстъпим, каза той.

Турция твърди, че целта на операцията е да създаде по границата си "зона за сигурност", навлизаща на 32 километра навътре в Сирия, която да я отдели от териториите, контролирани от СЗН.

Ще продължим битката си, докато всички терористи се прехвърлят на юг от тази 32-километрова зона, каза Ердоган.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон призова за "възможно най-бързо" спиране на турската военна операция в Северна Сирия, предаде Франс прес, като се позова на Елисейския дворец.

В телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп Макрон "подчерта необходимостта преди всичко да не бъде допуснато каквото и да било активизиране на Даеш (групировката "Ислямска държава") в региона, да бъдат подкрепяни тези, които се сражаваха на терен заедно с нас срещу терористите, и да бъде защитено цивилното население".

Френският президент отбеляза, че "турската офанзива трябва да бъде спряна възможно най-бързо. Франция и Съединените щати, които споделят общи безпокойства, ще се координират в тясно сътрудничество през следващите дни", каза Елисейският дворец в изявление.
Вчера турските въоръжени сили засилиха кампанията си в Северна Сирия, като президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че операцията ще продължи въпреки американските предупреждения, припомня Франс прес, цитирана от БТА. Ройтерс отбелязва, че офанзивата е предизвикала риск от хуманитарна катастрофа и е повдигнала въпроси за политиката на Тръмп в региона.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
19
 
! Отговори
Asdff преди 4 години
Ако подкрепяш Тръмп натисни +Ако подкреояш ДоганЕрдо натисни -
18
11
 
21
 
! Отговори
КаНиМа преди 4 години
Тоя Тръмп все се месо дет не му е работата,за разбирачите дето плюят срещу Турция най- новото летище е построено за 2-3 год.!В България едни платна на магистрали се правят един Господ знае откогаРазликата между България и Турция съм чувал от Българи лоито са почивали там е: Те са на светлинни год пред нас никога няма да ги настигнем!!!Манталитет и мързел не се продават в магазина
17
7
 
16
 
! Отговори
Турчин преди 4 години
Парче хляб стига за нас важното е ватан! Със тези заплахи ще изплаши чалгарите и наркомани те на атака !
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е, че всичко живо реве и ревеи само реве много сълфетки ама много
15
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само Ердоган, цяла турция да ударят и да я разделят на бейлици да си кротне.
14
4
 
13
 
! Отговори
Танер преди 4 години
До 13Ти къде видя кюрдин в европа да прай атентати само в турция са гърмят това си е вътрешна война
13
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция и кюрдите се бият от стотици години. Ние не се месим====Смешката на деня!Това може да го каже само един клоун който наля с оръжия терористите за да изпълни планът голям Израел но Ердоган и турците му развалиха игрите
12
19
 
18
 
! Отговори
Асд преди 4 години
Гледам че коментари пишат разни фашисти. Пичове успокойте се и не се хвърляйте на американската пропаганда. Ако ударят турската икономика и ние ще заминем.
11
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТанерАКО КЮРДИТЕ ЗАТРИЯТ ТЕРОРИСТА ЕРДОГАН, НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА ЗАПЛАШВА ЕВРОПА И САЩ И РУСИЯ.
10
13
 
18
 
! Отговори
Танер преди 4 години
Ако ердоган затрие терористите американците няма кого да въоражават и да правят изкуствени войни и после да си продават оръбието което влиае на икономиката им щот те само това правят
9
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЕЛГИЙСКИТЕ СКОТОВЕ ДЕТО ДАДОХА НА ТУРЦИЯ 3 МИЛИАРДА СЕГА ДА ПЛАТЯТ ЗА БЕЗЧИНСТВАТА НА ЕРДОГАН. СЕГА ЕС ДА ДАДЕ 30 МИЛИАРДА НА БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ ДА СЕ ВЪОРЪЖАТ И ДА СМАЖАТ АНАДОЛСКАТА РАЗБЕСНЯЛА СЕ ПУЙКА.
8
9
 
13
 
! Отговори
равнопратка преди 4 години
до:щипка,***,янчо и компания:Оправете си НУЖНИК@ наречен държава и тогава коментирайте световни сили!
7
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям удар за комунистите-ислямисти които ревяха в защита на Турция.
6
15
 
18
 
! Отговори
ШИПКА преди 4 години
БЪЛГАРИТЕ ИМАТ ОПИТ В ТЪРКАЛЯНЕ НА ФЕСОВЕ НАДОЛУ ПО БАИР.
5
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ФЕСОВЕ ПРОБИТИ ПАДАТ
4
5
 
23
 
! Отговори
град козлодуй преди 4 години
сееш ветрове жьнеш бури
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е сега ще видиш как се дават рушвети на фолксваген, ***.
2
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ Е САМО ТРЪМП, ПУТИН И ЕС СЪЩО МУ КАЗАХА ДА ПРЕСТАНЕ. ЕРДОГАН НЯМА ДА ОТСТЪПИ, А ЩЕ БЪДЕ ПРЕЧУПЕН. ДОЙДЕ ВРЕМЕ ЗА СМАЧКВАНЕ НА ТУРСКОТО ПЛЕМЕ. ПРЕЗ ОСВОБОДИТЕЛНАТА ВОЙНА РУСКАТА АРМИЯ ПРЕКАРВА ВСИЧКИ ПЛЕНЕНИ ТУРСКИ ВОЙНИЦИ ЧАК ДО КАВКАЗА И ДВЕ ТРЕТИ ОТ ТЯХ ИЗПУКВАТ КАТО КУЧЕТА.
1
2
 
28
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
светьт се рьководи от психопати