Русия ще помогне на Сирия да построи копие на "Света София"

Трябва да се покаже значението на "мирния диалог" между вероизповеданията
31 юли 2020 15:34,
133
Русия ще помогне на Сирия да построи копие на "Света София"
Снимка: БГНЕС

Русия ще помогне на Сирия да изгради реплика на Света София, която ще функционира като православна катедрала, заяви руски депутат, след като този месец Турция превърна емблематичния истанбулски музей в джамия, пише руското англоезично издание The Moscow Times.

Още по темата

Преобразуването на паметника от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство предизвика недоволство по целия свят, като политическите и религиозните лидери заявиха, че структурата е важен символ на междуконфесионалното единство.

Русия ще предостави финансиране за миниатюрната "Света София" в западната сирийска провинция Хама, за да покаже значението на "мирния диалог" между вероизповеданията, заяви консервативният депутат Виталий Милонов, пише "Фокус".

"Сирия, за разлика от Турция, е страна, която ясно показва възможността за мирен и положителен междуконфесионален диалог", каза Милонов пред държавната агенция РИА Новости по-рано този месец. „Президентът Башар Асад никога не би прехвърлил храм от една деноминация в друга.“

Подготовката за неговото изграждане в провинция Хама в град Ал-Сукайлабия ще започне следващия месец, съобщи ливанският информационен портал Al-Modon във вторник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 52 Жалко е само, че първият космонавт стъпил на Слънцето е северомакедонец, а не българин!
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците са някаква смес от ромеи, араби, селджуци, татари и тюрки. Избиват останалите христяни и им завземат държавите.
33
1
 
4
 
! Отговори
Едно уточнение преди 3 години
До спорещите : голяма част от съвременните турци също не са от тюркски произход !
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 49Иран и персите са живели доста преди тюрките. От Иран идват прабългарите и се смесват с траките и славяните. Турци е различно от тюрки. Първо научи история. Тюрките си имат и сега държава в Азия Туркменистан но са приели исляма не от турците а от арабите.
31
2
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
Едно сравнение - българите, останали по поречията на реките В(Б)олга, Дон и Днепър, са приели исляма, но държавата им е изчезнала, а нашата държава, приела християнството, винаги е възкръсвала от пепелта като птицата Феникс ! Защото ние сме с оня, за когото каза Давид "Рече Господ на Моя Господ; Седи отдясно Ми, Докле положа враговете Ти за Твое подножие" !
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 38 Ние сме толкова древен народ, че нашите пра-прадеди са стъпвали върху лава, тъй като Земята все още не е била изстинала. От тогава имаме навика да играем върху жарава!
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите са траки а не тюрки. Тюрките не са траки и нямат нищо общо с траките освен че завземат Тракия през 1400 г.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сирия е много по-древна държава от съществуването на исляма. В Сирия са били духовните школи за най-посветени. Боян Мага също е учил в Сирия. Наистина е детинщина да виждате само сложеното ви пред очите.Изтокът е много по-мащабен, по-пищен и по-художествен от Запада.Помня чудесно, гледах по полска телевизия, когато приемаха американския президент в Големия кремълски дворец. Той дъвче дъвка. Зяпа, зяпа, и я извади. Полякът каза: даже американският президент разбра, че тук не се дъвчи дъвка.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43Това че бг са турци не е вярно. Не всичко в интернет е истина и има мноо фейк. Българите са живели преди турците и проиььжодат от дервения Иран и адрени афгански народи и Индия много преди турците. Дори турците вземат от бг боговете и името си от Тракия много след българите. И сега се опитват да се опрадят с комплекс че са много древене народ и видите българите нямат право на Тракия защото турците са по-дрени. Само че са били преди османлии, селджуци и т.н. а не турци.
26
2
 
1
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
Добре си му го казал !
25
1
 
10
 
! Отговори
До 38 преди 3 години
Когато нашите деди са строяли държави и градове, вашите са ходили по дърветата. Всички изследвания (исторически, културни, езикови, генетични и т.н) показват, че българите са автохтонен т.е. местен народ. Вие, тюрките, си стойте в дълбокия Ориент, където явно се чувствате по-добре.
24
2
 
11
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
Исляма стъпва на Балканите за пръв път по времето на Тервел, който ги размазва при Константинопол. Иначе българите винаги са изпитвали погнуса и отвращение от исляма, защото това е животинско учение, творение на един болен човек(педофил). Последователи на това учение не са мръднали в развитието си от хиляда години. Дали исляма има място в България? Не, разбира се!
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъ, по-добре да построят един "Кремъл" и у Сирия, бе!А, после и един Мавзолей...
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, ислямисти, войнстващи атеисти и всякакви антихристи - най-голямото зло за човечеството!
21
1
 
4
 
! Отговори
До 32 преди 3 години
Не твърдя, че турците са разрушили Плиска и Преслав, а нашественици като тях. Турците унищожават много други храмове.
20
1
 
8
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
Успокой се и спри да пръскаш слюнка навсякъде! :) Първо, голяма част от българите са били християни много преди Борис (Охридската архиепископия?). Второ, не е имало безпричинно избиване на аристокрация, а гражданска война между Борис(легитимен владетел) и метежници. Трето, българите не са вярвали в Тангра. Това е тюркско божество, а ние нЕмаме нищо общо с тюрките. Четвърто, без православие нямаше да има нито Златен век, нито Възраждане. Преди да дрънкате глуппости, четете.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плиска и Велики Преслав не са били унищожени от турците, а много, много по-рано. Жалко, не се пише в нашите учебници какво точно е станало след Симеон. Че синът му Петър, вярно, осигурил уж мир, но за сметка на гърчеенето на държавната администрация и издевателствата над богомилите, които май са били водени от един от брата му. А негова сестра става съпруга на руски княз, който именно УНИЩОЖАВА и разграбва Преслав....
18
1
 
2
 
! Отговори
мЮС преди 3 години
Турците харесват свинското, дори тайно жулят сланина и пепси кола
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой тук пише, че свят му се завива на човек от готическите катедрали. Точно така. Затова са правени. Но малко по детски го давате. Извън времето. Готиката в Европа е СЛЕД завладяването на Йерусалим, след опустошаването на Изтока. Много след "Света София".В Европа има и други замъци. Далеч не приветливи и с художествена стойност. Виждате само това, което сега забогателите страни искат да видите. Да нямате възпитание в историчност.
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ахахаха. Рушките пак изтрещЕха.