Летища в Сирия извадени от строя след израелски въздушни удари

Целта била да се нарушат ирански канали за доставки
12 окт 2023 17:10, Елка Василева
144
Летища в Сирия извадени от строя след израелски въздушни удари
Снимка: архив, БГНЕС

Главните летища на сирийската столица Дамаск и най-многолюдния град в страната Алепо са извадени от строя след израелски въздушни удари днес, предаде Ройтерс, като се позова на сирийската държавна телевизия.

Още по темата
По-рано тя съобщи за атаките, без да даде подробности. Сирийската противовъздушна отбрана се е задействала в отговор на нападенията.

Израел до момента не е коментирал тези съобщения. Той обаче нанесе стотици въздушни удари в Сирия след началото на гражданската война в съседната държава през 2011 г.

Израел от години нанася удари по според него свързани с Иран цели в Сирия, включително срещу летищата на Алепо и Дамаск, отбелязва Ройтерс.

Според източници атаките срещу летищата имат за цел да нарушат ирански канали за доставки в Сирия, където иранското влияние се засили след избухването на конфликта. Иран наред с Русия е основен съюзник на сирийския президент Башар Асад.

Днешните атаки бяха извършени ден преди посещение на иранския министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан в Сирия.

Абдолахиан обвини днес Израел, че извършва геноцид, като обсажда Ивицата Газа.

"Войната, на която ставаме свидетели днес в Ивицата Газа, не е просто война на ционистите срещу "Хамас", това е война на ционистите срещу всички палестинци", каза иранският външен министър.
(БТА, Николай Станоев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
11
 
10
 
! Отговори
Стоян преди 7 месеца
Браво на Израел!
18
7
 
18
 
! Отговори
Дидо преди 7 месеца
Това да бомбардираш съседна държава без да си и обявил война как се нарича?На тези летища има нищо не подозиращи деца,жени...Е няма как да симпатизирам на Израел.Те също влязоха в ролята на агресор.
17
7
 
7
 
! Отговори
Идеалист преди 7 месеца
САЩ с ръцете на Евреите извършват невиздан до сега геноцид в Близкия Изток, слад катао не успяха в Украйна! Новият "11 септември" се разгаря. Всичкото оръжие е тяхно!!!
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега разбрахте ли кой е финансирал ислямска държава?
15
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Арабите и руснаците не са хора, а дивашка напаст. Браво на израелците и украинците, че са се заели да ни освободят от тях!!! Разбира се, ще ги подкрепяме с всичко, каквото имаме под ръка." ..............то арабин и евреин е едно и също бе, невежа! Ха ха ха
14
4
 
21
 
! Отговори
карибско питие преди 7 месеца
Какво ще кажат сега демократите от ЕС и САЩ. Удари по суверенна държава. Как НАТО и ООН ще осъдят и накажат агресорите? Или пак ще гледаме с други очи на едни и същи конфликти.
13
4
 
2
 
! Отговори
Ако целта на преди 7 месеца
Израел е да се сбият със всички едновременно мисля, че са на прав път. Не може просто да хвърляш обвинения насам-натам. Намесиха Иран, Ливан, Палестина, а сега и Сирия. Отделно Хесболла, Хамас и още една друга палестинска организация, а само в ивицата Газа има приблизително 3,5 милиона души, поне една трета от тях са мъже. Това не транслира директно във военна мощ, но тия хора ако започнат партизанска война в Израел ще се точи поне 5-6 години и няма да е ниско-интензивен конфликт.
12
2
 
11
 
! Отговори
до 7 преди 7 месеца
За евреите и ти не си човек, ако си мислиш че не биха те гръмнали, ако им се стори за нужно значи си само с една гънка между ушите.
11
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сирииците да ударят евреите от северооизток ливан от север и да ги направят трудни за рисуванеАко и Египет ги удари от юг от евреите ше останат само пискюлите.
10
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И Ливан и Сирия ще ядат дървото. Да се готвят и иранците.
9
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някой има ли логично обяснения на това, че евреите удрят по Сирия от 2011г. насам? Никой не реагира, това някак минава за напълно нормално. Значи може по-силен съсед да си бомби по-слаб и всичко е ок.
8
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Главните летища на сирийската столица Дамаск и най-многолюдния град в страната Алепо са извадени от строя след израелски въздушни удари. По-рано Израел нанесе удари по територията на Ливан - позиции на Хизбула. Като дойдат удари срещу Израел, да не ги наречете агресия. Кой провокира съседите си?
7
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Арабите и руснаците не са хора, а дивашка напаст. Браво на израелците и украинците, че са се заели да ни освободят от тях!!! Разбира се, ще ги подкрепяме с всичко, каквото имаме под ръка.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ООН е не нужно според мен.То не беше постини лисици ,то не беше Иран ,Югославия ,Сирия и сме трайко а шайбите са агресор ай няма нужда едните честни другите богопомазани
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Демек Сирия има право да отговори и да се защити от нашественика както тръбят краварите.
4
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е под примитивизъм .Да си целиш каквото поискаш ами и ако тях почнах да ги целят отвсякъде ще се осерЪт
3
4
 
11
 
! Отговори
Посолството преди 7 месеца
Подкрепяме тероризма
2
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Браво! Мачкай!
1
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тея са като краварите, бомбят дет им кефне