Хамас уби млад войник, но органите му спасиха 5 живота

Нека споменът за него бъде благословен, казва майка му
16 окт 2023 21:30, Нели Христова
90
Хамас уби млад войник, но органите му спасиха 5 живота
Снимка: Facebook

23-годишният войник от ЦАХАЛ (б.р. - Израелските отбранителни сили) Роуи Нахари е загинал по време на ожесточените сражения с "Хамас" в граничния град Кфар Аза в Газа.

Смъртта му обаче се превърна в лъч надежда за петима израелци, които получиха дарените от него органи. В прочувствена надгробна реч майка му Ирис разказа за последния дар на Роуи:

"Знаехме, че Роуи иска да дари органите си, за да спаси други хора. Въпреки огромното предизвикателство, въпреки трудностите, ние избрахме да изпълним желанието му. Нека споменът за него бъде благословен."

Роуи е тежко ранен в сражение с палестинската групировка във вторник. Приет е в болница, но въпреки усилията на медиците изпада в мозъчна смърт. Опечаленото му семейство избира да дари органите му, спасявайки петима, които отчаяно се нуждаят от трансплантация, пише ynet.

Сърцето на Роуи е трансплантирано на 63-годишен мъж от Тел Хашомер. Белите му дробове са спасителен пояс за 72-годишен мъж, а черният му дроб дава втори шанс на 44-годишна жена също в "Бейлинсон". Бъбрекът и панкреасът му са дарени на 29-годишна жена, а друг бъбрек е дарен на 61-годишна жена в болница "Хадаса" в животоспасяващи трансплантационни процедури.

Майката на Роуи пише в некролога му, че синът ѝ "е служил като офицер в парашутната бригада в 202 батальон. Той смело даде живота си, докато участваше в спасяването и защитата на Кфар Аза. Роуи беше не само уважаван офицер, но и имаше прекрасна душа, белязана от храброст и доброта. Израснал е в Мошав Ора в шестчленно семейство с майка си Ирис, баща си Ронен и братята си Бар, Ротем и Омер. Роуи оставя след себе си брат близнак, който служи заедно с него в парашутната бригада, както и двама по-малки братя."

"Роуи пристигна в медицинския център "Сорока" и веднага беше отведен в травматологията, където му оказах първа помощ. Той претърпя операция заради тежко нараняване на горната част на тялото и оцеля след операцията. По-късно обаче беше преместен в общото интензивно отделение в изключително тежко състояние, беше упоен и поставен на апарат за изкуствено дишане", казва д-р Амит Франкел, спомняйки си как е опитал да спаси живота на войника.

"След много безсънни часове и грижи за десетки ранени пациенти, не можех да не забележа изключителното му семейство, което стоеше до леглото му. Топли, тихи, приятни хора. Братът близнак на Роуи, съратник в прашна униформа, се бе залепил до леглото на брат си, отчаяно търсейки лъч надежда" допълва той.

"На следващия ден с натежало сърце трябваше да съобщя най-разтърсващата новина. В разговор, лишен от всякаква преструвка, трябваше да разбия света на семейството. Неговият брат близнак, вперил очи в мен, заговори с решителен, но треперещ глас. Той предаде от името на цялото семейство желанието им да дарят органите му и да дадат на други хора шанс за живот", спомня си лекарят.

"Прегърнахме се, проливайки сълзи, без да произнесем нито една дума. За мен беше привилегия да се грижа за починалия Роуи. Имах честта да се запозная с благородното му семейство. Нека споменът за него бъде благословия."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вижте отношението между родители и деца; лекари и пациенти; войници и държава. Разбрахте ли, какъв е проблемът на България? Нямаме отношение и уважение един към друг! Лоши сме и затова живеем като скотове!
53
2
 
23
 
! Отговори
До 58 преди 7 месеца
Толкоз ти разбира главата от Ливан. Ливан е мирна държава, в която има голям брой християни, които живеят мирно с мюслитата както тук. Имат си избори и прочее. Хизбулла, далеч не е Ливан, а и военното и политическото ниво се разграничават. Преди 20 години ходих за малко в Ливан и всичко си беше ОК. Същото беше и в Сирия. Сирия с Башар си е светска държава. И там има християни. Ама....на хора с промити мозъци каро теб от телевизиите, които свят не са видели, какво да им кажеш, освен че са...
52
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма време за философстване ЗЪБ за ЧЕНЕ . Арабелките да знаят за друг път че така не бива .Американците казаха на Ливан - Ливан е Хизбула и Хизбула е Ливан , ако искате след 2 дена Ливан да изчезне , правете гадости . Иран и той стана кротък и мълчат кат риби .
51
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ДО Много бързо нашите путинофили станаха хамасофили/ Ти нещо по-умно не можа ли да измислиш, направо си за Нобелова награда. И с какво се излагам? За разлика от Вас, не повтарям само "копейки, русофили, външни тоалетни". Вие си мислите, че не се излагате, защото и за себеусещането трябва интелект. Не съм нито джихадист, нито русофил, а българофил и човекофил. Мразя това, в което превръщане родината ми!
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 53-Добре ли сте?
49
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много бързо нашите путинофили станаха хамасофили и продължават да *** под всяка статия и да се излагат .
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ей тия съвсем като украинците почнаха. И там ги разфасоват за органи.
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Фандъка и цялата върхушка веднага нахлюпиха кастроните на главите и се втурнаха да се подмажат в синагогата, ама иначе забраняват протестите срещу геноцида срещу палестинците. Демокрация! Така е и в цяла Европа, арестуват мирно протестиращи. Против съм разбира се да умират хора, но в т.ч. и палестинци. От мен запомнете, тази война ще се спечели по площадите на САЩ и Европа, не в Газа. Ще ми се правите на по-големи демократи от Шейха на Саудитска Арабия.
46
3
 
15
 
! Отговори
Руси преди 7 месеца
Поръчкова журналистика на много ниско ниво !
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен, По принцип през соца, колкото повече езици знаеш и говориш, толкова повече ценяха човека, а тези са точно наобратно. За тях, може би най-ценните и полезните са африканците, живеещи в джунглата или пустинята или хората в някои отдалечени острови, защото не знаят друг език, освен своя!
44
3
 
3
 
! Отговори
Ох Каква Мила преди 7 месеца
ЮдеюСемитска История, пипната почти колкото Историите за Джизъс от Назарет и Библията!
43
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Почнаха със сърцераздирателни истории за "добрите" евреи, които за една седмица избиха към хиляда деца. А този е войник, това му е работата, мир на праха му.
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Още един пример ще ти дам евроатлантико. Имам познат от Белфаст. Пребиха го полицаи, защото им говорел на ирландски. А в образователната система на Русия, обучението освен по предмета руски език, се провежда на езика на съответната република. Вие мислите че съм като папагалите на посолството, ама аз чета, проучвам и разсъждава, не си ползвам главата само за подстригване. Още примери да ти давам ли?
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен"Примерно, България е час от ЕС и Нато. Русия, не е. Ловиш самолета и заминавап за Москва. Толкова е просто. Седи и обеснявай на място. Ама вие нямате принципи, никога не сте имали", пълно е с европейци от всякакви държави в Русия, с американци и други националности също и руските немци се преселват напоследък масово там, вие сте много злобни, но в Русия , че и в арабските държави, има много смесени бракове, деца, роднини с българи, как се чувстват тези хора, слушайки ви, питате ли
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е кодирано съобщение, като много други статии! Ами честито!
39
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хизбула като ги подкарат, ще има доста органи. Милиони ще бъдат спасените.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ДО Я пробвай в русия. /А ве гринго, не ми повтаряй клишета. Да ти дам един пример. При опита за майдан в Беларус, целият "демократичен" свят беше потресен, че полицията набила няколко протестиращи. По това време пред Капитолия гвардията стреляше по хората. Демократичния свят ръкопляскаше, демократично било. Вие сте най двуличните и лицемерни същества. Аз поне пиша това, което чувствам. Още чакам да видя ще правите ли демокрация в С. Араб., която също нападна съседна държава, ама там има петрол
37
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Младото фашистче ще се запознае лично с Йехова
36
2
 
6
 
! Отговори
УМЕН преди 7 месеца
Това ми е най-симпатичният евреин!
35
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен Примерно, България е час от ЕС и Нато. Русия, не е. Ловиш самолета и заминавап за Москва. Толкова е просто. Седи и обеснявай на място. Ама вие нямате принципи, никога не сте имали